• 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 44
Всичко за този вид строителство.
brum - майстор
Загубите ги меря само като енергия която се губи във обмененият въздух. Малко физика :) .

За въздух залагам следните параметри:
* специфичен топлинен капацитет 1 kJ / (kg.C)
* маса на 1м3 въздух 1.22 kg/m3
* обем 100м3

Формулата е (специфична температура) * (маса) * (разлика в градуси). Последното го слагам на 5 градуса и се получава следното:

1 * (1.22 * 100) * 5 = 610kJ = 169.5W

Тези 100м3 са за час, т.е. 170Wh.

Това е за съх въздух на 17 градуса с 0% влажност. Ако вдигнем влажността ще вдигнем и количеството енергия, но е пренебрежимо. 10г/м3 влага ще добавят около 20kJ или около 5W. Има и други неща дето да се вземат в предвид - атмосферно налягане (в София е около 0.97 бара). Но не целя прецизност под 10%, та си ги спестявам тези детайли.

Колко е вярно не мога да кажа. От над 20 години не съм обръщал внимание на физиката :) . Ама след кратка справка по интернет за константите изглежда да е вярно.

А за спецификациите - гледам спецификациите на производителят. И мисля, че откривам къде ми е проблема. Рекуператора е на терасата. От него до стената на апартамента води гъвкава метална тръба. Нито рекуператора, нито тръбата са изолирани. 225W от там на час минават с лекота при dT от 15-20 градуса.

Реално имам около 1.8м гъвкава метална тръба на терасата и частично изолиран рекуператор. Като нищо това ми смъква КПД-то на рекуператора от 80 на 60 процента. Днес ще напазарувам k-flex изолация 9мм и ще сложа по тръбите и рекуператора. Да видим колко ще е разликата.
bulhomes2 - майстор
пет фев 19, 2021 10:46 ambrum написа:
Това е за съх въздух на 17 градуса с 0% влажност.
Това не е относителна влажност. Така ли?
brum - майстор
Сух въздух с 0г влага (0% относителна влажност).

Относителната влажност дава колко % влага има въздуха спрямо максималното което може да носи. А колко може да носи при температура Х - има си таблици и формули разни.

Но да кажем, че може да носи 10г влага при температура Х. Ако при тази температура имаме 5г влага това е 50% относителна влажност. Ако при температура У може да носи 20г влага, но в него има 5г влага, то тогава относителната влажност е 25%.

Ето една таблица с даннитете за moisture carrying capacity-то на въздуха.

Прикачен файл

mcc.jpg
martin54 - помощник
[/quote]
Реално имам около 1.8м гъвкава метална тръба на терасата и частично изолиран рекуператор. Като нищо това ми смъква КПД-то на рекуператора от 80 на 60 процента. Днес ще напазарувам k-flex изолация 9мм и ще сложа по тръбите и рекуператора. Да видим колко ще е разликата.
[/quote]

Задължително изолирайте тръбата и целия рекуператор, така със сигурност ще подобрите ефективността му.
Аз моя съм подготвил да е вътре в къщата и много се надявам да не ми шуми, а ако шуми ще мисля да го изолирам допълнително.
За съжаление още съм в дилема кой от двата да избера...., иначе намерих Zehnder от европейски сайт на доста по-ниска цена от тази в БГ
brum - майстор
Сетих се аз като ги видях. Тъпото е, че трябваше да премеря колко енергия връща, за да видя проблема. И още по-тъпото е, че 2.5 години след монтажа се сетих да направя тази работа. А следващата зима няма да съм в апартамента и както и да го смятам не си заслужава финансово :) .

Иначе днес накупих к-флекс микропореста гума. Едната е Ф114 на 13мм дебелина за тръбите, другата 10мм дебелина на 1.5мм2 за тялото на машината. Загледах пак и видях, че 50% вече съм ги покрил с микропореста гума. От горе и от страната която се пада външна на терасата (южно изложение). Обаче така като го гледам не мога да се сетя каква умисъл съм вкарал. Предполагам, че толкова гума съм имал и съм сложил от труднодостъпните страни преди монтажа. Ама може и само да си предполагам. Одъртявам явно и паметта ме предава.

Иначе новият дето го монтирам е в къщата е мислен за тези неща. Там двете тръби за външен въздух ще бъдат изолирани задължително. А тези за вътрешен са почти целите в окачен таван и ще бъде плътно с вата около тях.
martin54 - помощник
пет фев 19, 2021 9:53 pmbrum написа:
Сетих се аз като ги видях. Тъпото е, че трябваше да премеря колко енергия връща, за да видя проблема. И още по-тъпото е, че 2.5 години след монтажа се сетих да направя тази работа. А следващата зима няма да съм в апартамента и както и да го смятам не си заслужава финансово :) .

Иначе днес накупих к-флекс микропореста гума. Едната е Ф114 на 13мм дебелина за тръбите, другата 10мм дебелина на 1.5мм2 за тялото на машината. Загледах пак и видях, че 50% вече съм ги покрил с микропореста гума. От горе и от страната която се пада външна на терасата (южно изложение). Обаче така като го гледам не мога да се сетя каква умисъл съм вкарал. Предполагам, че толкова гума съм имал и съм сложил от труднодостъпните страни преди монтажа. Ама може и само да си предполагам. Одъртявам явно и паметта ме предава.

Иначе новият дето го монтирам е в къщата е мислен за тези неща. Там двете тръби за външен въздух ще бъдат изолирани задължително. А тези за вътрешен са почти целите в окачен таван и ще бъде плътно с вата около тях.
Каква машина ще монтирате, марка модел?
resistbody - майстор
Пак е взел митсубиши, по мненията които чета... в апартамента си има малко митсубиши от няколко години.. за 4к трябва да е взел по-голямо от чужбина..

Аз реших да пробвам един неизвестн бранд със завидни цифри, според тях.. https://brookvent.co.uk/product/aircycl ... rv-system/ ... само не ми харесва че е необсужваем(залепен е, не ми пречи при нужда да го разцепя и залепя) , иначе.. вграден влагометър за втора скорост(и двете са безстепенни), летен байпас и антифорст.. за никви пари..
brum - майстор
Да, пак Митсубиши. 1000м3/ч. Не съм гледал други марки защото като търсех преди няколко години първият не намерих нищо смислено на близки пари.

Първият е ERV, 150м3/ч. По спомен беше 1500лв при вземане от дилъра който се намираше на 500м от нас.
martin54 - помощник
https://database.passivehouse.com/en/co ... tion_small

На този линк има стотици варианти одобрени от Passive house но се притеснявам, че тръгна ли да гледам и други съвсем няма да мога да реша какво да взема.
nelina_london - специалист
Рекуператорите са много,но голяма част са без определени сензори,без управление и това са допълнителни средства.
Ако цената е като тази,която resistbody е споменал ,и да е без екстри,все едно.Но,при идентични цени ,си струва човек да се зарови инфо.
На мен ,въпросният brookvent ми изглежда доста добре.Единствено ме озадачи фрост протекшъна.На кой принцип е?Когато паднат температурите под 0°,преустановява работа?Фидях,че фабрично е на 5°,но изборната скала е между 0-10.Ако е така има ли режим само вентилация за отвеждане на влагата от баните?

brum,благодаря за формулата,много лесно си го разяснил.Не съм предполагала,че уредът ти е навън,това обяснява всичко.
Нашия проект бе с микропореста гума на абсолютно всички тръби,заради теоретичния риск от конденз по спироканалите.Заменихме с каширана вата,въпреки,че при нормални температури,влага е невъзможна,но хайде и за шумоизолация,а 100тина лв,на фона на системата са нищо.
Зендера си е шумен ,особено на 3та степен.В перално помещение е и въпреки това мога да го чуя.Още немога да споделя дали на първа степен се чува в стаите през нощта-като шум от тялото или от въздуховодите.Все пак имаме монтирани два шумозаглушителя,веднага след уреда,пак по проект.
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 44

Тема "Рекуператор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: