• 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 36
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
brum - майстор
Китаеца ти каза, че модулацията иска време, а ти ходиш и ръчкаш разни неща докато събираш данните. Тия данни заради ръчкането ти са компрометирани.

И спри с тия кодово от сорта на P05, а ползвай нормалните имена на параметрите. Темата остава безполезна за другите след теб, защото хората не ги интересуват кодовете ти, а параметрите и стойностите им.

Та пак ще го кажа - данни от преди да изключи. И информация колко трябва да поддържа и колко е хистерезиса.

Това което се вижда от каченото е, че dT-то дето гони е 5 градуса. Вижда се, че и помпата седи на високи проценти, а е трябвало да почне да смъква там някъде където ти си пипал. И се вижда, че след дефроста е сгряла буфера и затова е качила изходящатата температура. И точно там дето е трябвало нещо да почне да се случва си се ядосал и си замазал пейзажа.

Ей ти две графики от мойта дето се виждат температурите дето подава, температурата дето се връща към нея и дебита на помпата. И е видно как си намаля мощността, за да поддържа постоянна температура на изхода. Това е от последните топли дни, че сега дефроста бърка картинката.

Зададена - 35. Вижда се как играе около 35 и как качва и сваля мощността. Горе се вижда входяща енергия (електрическа) и изходяща енергия (топлинна). Вижда се и колко е инертна модулацията. Т.е. иска си време.

Прикачен файл

1.jpg
Последна промяна от brum на пон яну 20, 2025 9:15 pm, променено общо 1 път.
Rado76 - помощник
Имах изградена система на дърва и само добавих термопомпа. Старата помпа беше 25-4 и поддържаше 10С разлика между вход-изход, новата 25-6 поддържа 7С. Може би трябваше да взема направо най-голямата 25-8 или се замислям да сложа и старата да работи вместо да я хвърлям за скраб :-D
Имам и БГВ, поддържам температура 40С на изходящата в момента, съответно входящата ми е около 47С, температура вътре 22С при външна до -8 за София.
jamezon - специалист
пон яну 20, 2025 5:42 pmbrum написа:

30 процента
Ето го резултата на 30%
Прикачен файл:
Screenshot_20250120-210957~2.png
jamezon - специалист
пон яну 20, 2025 9:13 pmRado76 написа:
Имах изградена система на дърва и само добавих термопомпа. Старата помпа беше 25-4 и поддържаше 10С разлика между вход-изход, новата 25-6 поддържа 7С. Може би трябваше да взема направо най-голямата 25-8 или се замислям да сложа и старата да работи вместо да я хвърлям за скраб :-D
Имам и БГВ, поддържам температура 40С на изходящата в момента, съответно входящата ми е около 47С, температура вътре 22С при външна до -8 за София.
Ама термопомпата няма ли вградена циркулационна?
Rado76 - помощник
пон яну 20, 2025 9:14 pmjamezon написа:
пон яну 20, 2025 9:13 pmRado76 написа:
Ама термопомпата няма ли вградена циркулационна?
Няма.
brum - майстор
И още една от моята ТП, но с добавен дебит на циркулационната. Щото и той участва в модулацията. Лъскавите модулират май по-добре. Моята е просто LG.

При твоята не знам какви са алгоритмите, но другото което се вижда е, че забързва ЦП като се връща вода с ниска температура и я забавя като почне да се връща вода със висока. Точно там дето при теб е трябвало да смъкне ЦП и ... ти си пипнал.

Прикачен файл

2.jpg
jamezon - специалист
пон яну 20, 2025 9:07 pmbrum написа:
Китаеца ти каза, че модулацията иска време, а ти ходиш и ръчкаш разни неща докато събираш данните. Тия данни заради ръчкането ти са компрометирани.
4 месеца малко пъти ли съм я оставял без да барам?
Нали говорихме,че дебита влияе за това я намалих,след като предния път нищо не се промени,реших да пробвам ръчно.Все пак правя опити.

Та пак ще го кажа - данни от преди да изключи. И информация колко трябва да поддържа и колко е хистерезиса.
При предното включване нали ги дадох.Само този път добавих и ЦП,предполагам и предния път се е била закотвила на 60% както и сега.

Това което се вижда от каченото е, че dT-то дето гони е 5 градуса.
Това от няколко поста назад стана ясно.От заключените параметри е. Зададено си е 5,но го контролира циркулационната,не компресора,ако стане повече вдига процентите,ако е по малко ги сваля.
И се вижда, че след дефроста е сгряла буфера и затова е качила изходящатата температура.
Тук също играе роля втория буфер.
Защото студената вода я е вкарала в основния буфер,а след дефроста почва да дърпа от втория,който е бил с еднаква темп с основния,преди дефроста.
Ей ти две графики от мойта дето се виждат температурите дето подава, температурата дето се връща към нея и дебита на помпата. И е видно как си намаля мощността, за да поддържа постоянна температура на изхода. Това е от последните топли дни, че сега дефроста бърка картинката.

Зададена - 35. Вижда се как играе около 35 и как качва и сваля мощността. Горе се вижда входяща енергия (електрическа) и изходяща енергия (топлинна). Вижда се и колко е инертна модулацията. Т.е. иска си време.
Ако правилно я разгадавам,входящата консумирана мощност ти е почти еднаква(оранжевата линия),а отдавана та играе и то в големи граници,съответно КОП-а.
jamezon - специалист
пон яну 20, 2025 9:25 pmbrum написа:
Точно там дето при теб е трябвало да смъкне ЦП и ... ти си пипнал.
Аз ли не мога да го обясня,или ти не можеш да го разбереш,4 месеца я ползвам до сега един единствен път смъкна мощността,не знам по каква логика,не бях вкъщи видях я през тел-а.
Та каквото и да прави ЦП,компресора е железен-не помръдва.
brum - майстор
Ми може и толкова да си може. Ама 4 месеца не си качвал данни. Веднъж почна да ги събираш и ги омаза :) .

И за моите картинки - играе входящата мощност от 600 до 2100 вата. Изходящата играе от 1.7kW до 8.2kW. Средният КОП е почти 4 в този интервал. Не се гледа моментен КОП, гледа се колко е за интервал от време. Това което се бори е да поддържа зададената температура на изхода.
jamezon - специалист
пон яну 20, 2025 9:50 pmbrum написа:
Ми може и толкова да си може. Ама 4 месеца не си качвал данни. Веднъж почна да ги събираш и ги омаза :) .

И за моите картинки - играе входящата мощност от 600 до 2100 вата. Изходящата играе от 1.7kW до 8.2kW. Средният КОП е почти 4 в този интервал. Не се гледа моментен КОП, гледа се колко е за интервал от време. Това което се бори е да поддържа зададената температура на изхода.
Зимата не е дошла още при нас(днес беше 12°),има време ще ги събирам пак,ама трябва да поработи ден два без да барам нищо по настройките.
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 36

Тема "Термопомпа и подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: