Най - вълнуващия въпрос зимно време.
нед яну 31, 2021 12:21 pmbrum написа:
...
Но да даваш направление за всички според твоята ситуация не е редно...
Заради такива мнения, някои спецове ще спрат да помагат.
Лазар направи "грешката" да сподели и собствена ситуация, а множеството монтажи никой не ги взема под внимание.
Ми......опраяй са ве, щом ги разбиращ нещата!
LazarGanev - "Велик майстор"
Просто детските са с повече стъкла, едната е със стена към стълбището, където няма изолация. А детските трябва да са най-топли, та затова давам съвет, че по-добре да са на 2 кръга. Нищо не губиш от това, освен едни 50лв повече за всеки извод. При ОИ с радиатори е същото - пак е добре спалните да са малко преоразмерени и с термоглави. Съвета е даден доброволно, не е задължителен. Не се спичай за твоето подово :wink:
нед яну 31, 2021 12:21 pmbrum написа:
... На някпй може топлоизолацията му да е 40см и висок клас дограма. Загубите спадат и проблеми няма със 100м кръгове.
Тук се връщаш към забравеният коментар на Шопа и отиваш на скъпа помпа и голям разход не електроенергия, за нея, за да компенсира другите грешки.
brum - майстор
Да съм ясен - на Лазар насоките са добри. До колкото разбирам (а то е малко) това са насоки които ако бъдат изпълнени почти няма вариант подовото да не работи добре. Но това не означава, че ако не бъдат изпълнени то ще работи зле. Насоките на производителите за такива системи дават други цифри - кръгове до 100-110 метра максимум (никъде няма препоръчани 50м). Стъпките пък са по 20см според брошура която отворих. Та явно има и други гледни точки.

Та не всичко е черно и бяло. Препоръките са условно добри и е хубаво тези неща да се уточняват. Ако имах опита на Лазар бих структурирал насоките по друг начин - с информация защо и какво се губи ако определена препоръка не се спази.

Но не изключвам вариант и да съм в тотална заблуда. Ако следващата зима питам как да си стопля къщата ще е ясно, че и при мен някой е сгрешил в проектирането.
шоп - майстор
нед яну 31, 2021 1:45 pmbrum написа:
Стъпките пък са по 20см според брошура която отворих.
Аха, обаче аз на брошури не вярвам:-)
Когато усещам със стъпалата си къде е топло и къде е студено, когато изгубя комфорта, когато съм с термопомпа и трябва да я дъня на 45 градуса за да ми е зебра - към брошурата ли да имам претеция?!
brum - майстор
Не, към проектанта :) .
шоп - майстор
нед яну 31, 2021 3:11 pmbrum написа:
Не, към проектанта :) .
Абе факт е, че има хора, които забетонирват едни хиляди левове и мръзнат. После парите са дадени, проекта изгубен...мътна работа
Умната. Физиката е точна наука, а лакърдийте на посредници, предприемачи и фирмаджии нямат край.
Взимат парите и беж да ги няма.
brum - майстор
Е тука не мога да споря и съм напълно съгласен - физиката е точна наука. Освен квантовата :) .
syncho - майстор
Ако слушате шоп-а далече ще стигнете. Помпа с 10м напор за 120м кръг... съжалявам, обаче така само лаик може да говори, който нищо не разбира от топлотехника. Знаеш ли шопе какво е съпротивлението на тръба ф16 130м???? Знаеш, ама нищо не знаеш. Като не е на твой гръб и сто тояги са малко. Като не знаеш, не давай акъли, че още хиляда човека ще подведеш.

Който иска, да му се връзва на глупостите. На мен ми писна да ги чета и от тук нататък тотално ще му игнорирам постовете и ако някой ме пита нещо базирано на неговите "препоръки", ще го пратя при него да си му обяснява. От такива "майстори" по форумите ми идват клиенти в офиса и ми казват "ама аз искам кръгове по 50м, нищо че ще ми струва повече. Чел съм по форумите". Те така се и лекуват - по форумите. Ама щото има такива многознайковци дето такива акъли им дават. Като имат бол пари, да дават, но аз такива клиенти не искам, защото той винаги ще "знае" повече от теб. Пък тия от форумите са от професори нагоре.
За пръв път срещам посочена стъпка през 20см.
Добре, че не ми е дошло до подово, та да чета брошури.
...............................................................................
Въх, тука станало напечено, та си налагам цензура и обет за мълчание.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: