• 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
По принцип двете температури на пода и на въздуха се гонят една друга , подразбира се че водно подово (тоест ниско температурна инсталация ) се прави на много добре изолирана сграда , и се предполага че щом пода се загрее до 27-28 градуса -то въздуха на 1-1,5 м от пода ще е на 20-22 градуса , и ако въздушния сензор отчете тези 22 градуса -то веднага задвижката или ел магнитния вентил ще изключи кръга подово в помещението .Няма начин пода да мине 30-35 градуса и въздушния сензор още да не е отчел 22 гр -освен нещо да не е спазено .Ако ще се следи и температурата в пода тя трябва да е централно , и сигнал да се подава на задвижката на 3пътния вентил , при повишаване на температурата на пода над 27-28 градуса -вентила да затваря модолиращо с 24 волта задвижка и сигнал 0-10 V.Има и други начини , в които влиза и спиране на помпата , след като се изредят в затворено положение всички ел задвижки на кръговете -помпата и тя спира , после само 1 от кръговете да се отвори -стартира и помпата отново.Сега последната ми творба с водно подово съм заложил всички тръби и кабели за горните екстри , за подови датчици съм сложил 12 мм медна тръбичка по 0,8 мм стена ,помежду 2 тръби от подовото по средата им , в единия край съм я сплескал -другия край сън я извел на гърба на една стена леко под наклон над перваза да влиза в еладжийска кутийка , някога там да свържа кабела водещ до главното табло с този от датчика -който ще мушна някога в тръбичката .За въздушните датчици също съм поставил в стената кутийки с кабели на 1,50 над пода -сега ако някога клиента иска безжични стайни термостати -кабелите отпадат :wink: , но от тях по сигурно няма .Аре стига толкова :-D че сложно изглежда за подово след лира .
syncho - майстор
Хора вие майтап си правите, ама кой ли ще реве после... препоръчвали 3см замазка без армировка... искам да го видя това написано някъде. Не знам колко подово си слагал, но мога да се обзаложа на каквото кажеш, че няма фирма на света, която да си сложи подписа под такова безумие, какво оставало и за реномирана фирма. Само ми изкарай такава писмена препоръка и го правя по техните препоръки и после ги съсипвам от съдилища и ще живея на техен гръб цял живот. Толкова подово ми е минало през ръцете, че вече и най-малките подробности съм ги научил наизуст и защо се правят, но разбира се това ми е занаята и няма да тръгна да уча цяла България как и защо се прави точно така.

Относно решението в банята... я си представи един ден, че човека тая термопомпа няма да му върши работа, защото това ще се случи като паднат температурите под -5С, и ще и бие шута и ще си сложи някакво високо температурно решение. Тогава какво правим? За това, че си е спестил 100лв ще бере ядове. Мерси съм на такива решения...
Чаро - Акълия
syncho написа:
като паднат температурите под -5С, и ще и бие шута и ще си сложи някакво високо температурно решение. Тогава какво правим? За това, че си е спестил 100лв ще бере ядове. Мерси съм на такива решения...
Мътни са ти термопомпите. При -5 въздушните машини работят по-добре отколкото при 2 градуса. Факт.
Какво ще стане, ако подовото е на изхода на лирата? :?:
syncho - майстор
Нямам намерение да се повтарям, който е искал ме е разбрал.
filmatoplo - майстор
:) Замазката трябва да е по дебела -тоест Повече от 2-3 санта , и преди съм го казвал -топлото се движи нагоре от тръбата към въздуха през замазката под буквата V .Сега си направете един мислен разрез на подовото , колкото е по тънка замазката -толкова края на топлите ВЕ образни вълни на повърхността на пода няма да се допират или препокриват и по пода ще се усещат студени участъци :wink: особено при стъпка -около и над 15 см. :wink:
sreshtu - специалист
Ще пусна отделен кръг за банята и коридора. За лирата и конверторите ще е отделно от подовото за да мога да ги пускам и спирам независимо едно от друго. Това на колко градуса работи добре едно подово не мога да го знам примера с градусите беше просто стрелба в тъмното, сега вече разбрах на колко работи. Това дали има или няма армировка мисля да е мое решение пък кой-кой ще съди и за какво не знам.
1:Минималната дебелина на изолацията под подовото колко може да бъде?
2:Тръбите за подовото 16,18 или 20_ки ли?
syncho - майстор
1. Колкото е по-тънка, толкова по-плътна трябва да е. Примерно при 1см е добре да е над 30кг/м3.
2. Когато се променя диаметъра на тръбата се отразява на стъпката, защото различния диаметър има различна отдаваща мощност.
LazarGanev - "Велик майстор"
Дебелината на изолацията зависи от това какво е помещението отдолу (каква му е температурата). Ако е жилищно отопляемо - 3см, ако е неотопляемо (гараж и др) - 4см, ако има еркерно излизане, т.е. отдолу е -20*С - 6см...
syncho - майстор
Лазаре тези дебелини за каква плътност са?
LazarGanev - "Велик майстор"
Става въпрос за готовите плочи - това е според Рехау. Не ми е в момента под ръка картинката - поствал съм я отдавна.
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 336

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: