пон ное 18, 2019 7:52 pmшоп написа:А 500вата за да изпомпиш водата? И копа от 5 станал 3 и при 10 и при -10 градуса. На въздуха поне при +10 е с коп 5пон ное 18, 2019 7:26 pmLazarGanev написа: При положителни температури ( а то напоследък зимите са основно такива), ТП вода-вода няма никакви предимстваСъгласен, само, че температурите трябва да са над 13-14-15 градуса
В момента сондажната вода при мен е с Т 15,2 градуса. Кипенето е 10,5 градуса, няма дефрост...
След месец навън ще е мека зима с околонулеви температури и кипенето при въздухара, ще е -5 в най-добрия случай, а водната ТП пак ще кипи на +10 и няма дефрости и загуба на енергия за да топлиш атмосферата.
Така че....
пон ное 18, 2019 7:52 pmшоп написа:Ами не, заблуждаваш себе си и другите. Не знам дали се хвалиш с теси 15*С момента на твоята вода, но моят въздух е над 20*С, ТП ми е инвертор и работи на 500-600Вт, ти имаш 300Вт само за сондажна помпа (някои имат сондажни помпи 500-1000Вт), не говорим за компресора, който не е инвертор и работи на макс. Така че в момента СОР-а на моята въздухарка е доста по-висок от твоята вода-вода. Не мерим п.шки, просто обсъждаме. Така че за мен в момента е абсолютно излишно и неекологично прехвърлянето (с евентуално замърсяване) на една питейна вода. Да, в друг момент, особено при минусови температури, твоята ТП ще има предимства, но като сложиш едно върху друго и теглиш чертата не се знае какъв ще е финансовия резултат. Да не говорим за слугуването - въздухарката няма нужда от никакво, докато на водната има доста грижи, следене и чистене на филтри и т.н. А за хора като Анди, дето имат и пелетни котли като бекъп за отрицателни температури, изобщо няма смисъл да се занимават с ТП вода-вода. Аз също имам пелетен котел с евтини пелети, но миналата зима не сметнах за нужно да го ползвам, карах си с въздухарката. Да, имаше на 2 пъти по -9*С и дневният разход тогава скочи, но това беше за кратко и пак се върнахме на нормалните положителни температури. А при +5*С въздухарката има по-голям СОР, отколкото водната при 10*С - заради отрицателното влияние на сондажната помпа, чийто разход никой не включва при декларирането на СОР-апон ное 18, 2019 7:26 pmLazarGanev написа: При положителни температури ( а то напоследък зимите са основно такива), ТП вода-вода няма никакви предимстваСъгласен, само, че температурите трябва да са над 13-14-15 градуса
В момента сондажната вода при мен е с Т 15,2 градуса. Кипенето е 10,5 градуса, няма дефрост...
След месец навън ще е мека зима с околонулеви температури и кипенето при въздухара, ще е -5 в най-добрия случай, а водната ТП пак ще кипи на +10 и няма дефрости и загуба на енергия за да топлиш атмосферата.
Така че....

Писали сме заедно с bota156

Неволно или нарочно сравняваш тези 370Вт (при теб 370, на други места тройно повече
  Неволно или нарочно сравняваш тези 370Вт (при теб 370, на други места тройно повече  ) с общата топлинна мощност на ТП? Защото всеки разумен човек ще се сети, че за правилно изчисляване на ефективността, консумираната енергия от сондажната помпа трябва да се добави към консумираната енергия от компресора
 ) с общата топлинна мощност на ТП? Защото всеки разумен човек ще се сети, че за правилно изчисляване на ефективността, консумираната енергия от сондажната помпа трябва да се добави към консумираната енергия от компресора  За
  За