• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 69
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
radoslav_n - помощник
нед дек 11, 2022 11:26 amhidrazin написа:
нед дек 11, 2022 10:46 amradoslav_n написа:
нед дек 11, 2022 9:47 amhidrazin написа:

Още бая има да гониш... :partyman:
Когато местоположението на централата ти е като моето, нямаш какво повече да гониш.
Това какво общо има с максималната ефективност която може да добиеш от даден панел?
Това че при теб не си минал никога 92% е само частен случай и не е меродавно.
Писах вече ама май ще трябва пак щото някои не четат.
При определени условия соларен панел може да изкара и над мощността написана на етикета.
Разбира се стига да не е от ментетата които се появиха на пазара.
:partyman:
Цъцъ, Бах тия Canadian Solar. Явно голям боклук излязоха...
Последна промяна от radoslav_n на нед дек 11, 2022 12:57 pm, променено общо 1 път.
нед дек 11, 2022 11:38 ambrum написа:
Твоята мога да я направя, както и всеки, понеже си споделил като пред поп.
В случая, просто констатирам.
Защо си така чувствителен?
Ако темата е с чисто конструктивен характер и за обсъждане на технологията- да, добре.
Но щом си позволяваш думички като избиване, сметки и т.н., кой си ти, че да ми теглиш майната?!!
Айде, по допирателната!
За кефа и цената те поздравявам.
Самият аз имам похарчени няколко хиляди в нещо, което просто искам да го имам. Не съм го ползвал.
От друга страна, когато токът се вдигне толкова, че аха да вземеш въздух, батериите, които ще трябва да смениш, няма да са на тая цена.
Та, хайде отново, за кефа де!
radoslav_n - помощник
Споделям мненията ви колеги. За колегата Brum браво. Наистина, това е един мечтан вариант за независимост и подпомагане на дома. Ако си го направил заради комфорта, а не за да го избиваш след 8 год., поздравления.
Но и колегата Трифон е прав в противоположния случай. Ако смяташ се възвърне себестойността, то това е почти невъзможно, като се има впредвид цената на батериите и срока на експлоатация.
А за сметката, която аз си направих относно по- горните постове, мога само да кажа че съм погледнал нещата от всички аспекти. А един от тях е, че с това темпо на изграждане на електроцентрали, мрежовите оператори ще продължат с инвестициите в мрежите и поскъпването на мрежовите компоненти с 73% от 1.7.2022 г. е само началото. За да не пише някой някоя глупост след мен прилагам факти.
Цена пренос през разпределителна мрежа от 0.035 преди, вече е 0.071. тази на преносната от 0.0015 вече е 0,002.
За да се получи 5% общо увеличение, намалиха цената на компонентата електроенергия.
За сведение, компенсациите в момента са само за себестойността на електроенергията, но не и за мрежата...
Последна промяна от radoslav_n на нед дек 11, 2022 12:19 pm, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
Времената вече излязоха от границите на нормалното, така че и сметките вече са без кръчмар. Никой не знае какво може да сътвори някой болен мозък на човечеството. Украинците до преди месец-два имаха излишък на ел.енергия и изнасяха здраво, пък сега вижте какво стана - не стига, че стоят на студено и тъмно, ами има голяма опасност да замръзнат тръбите за водата и парното! Така че е трудно да се каже от кое има смисъл и от кое няма...
nelina_london - специалист
Brum все още е на небитов ток ,който в момента е на цена х3 на битовия .Та ,изчисленията за възвращаемост в години ,пресметнати на база битова цена в момента ,не са миродавни .
brum - майстор
нед дек 11, 2022 11:52 amТрифон П.Трифонов написа:
Но щом си позволяваш думички като избиване, сметки и т.н., кой си ти, че да ми теглиш майната?!!
Трифоне, извинявам се ако съм те засегнал. Не съм искал да ти тегля майната. Ще се постарая да пиша по-сдържано, че очевадно се изказвам грешно.

Nelina, другата седмица с малко късмет подаваме за акт 16. Ама то и тая работа ще е до 2025та, че после е меко казано неясно.
нед дек 11, 2022 12:31 pmbrum написа:
Бръме, не се засягам.
В случая съм ползвал прекалено силна дума. Обикновено аз съм "несдържаният", признавам.

Нели, това никога няма да е меродавно. Сметката.

"Днес ми наливат вино, утре с вино ме преливат" , отново е силно казано, но Светът не става по добър, гостоприемен и еФтин, за жалост.
Да си гледаме кефа, макар и грубо казано!
Лекинко по философски е обяснено в едно древно четиво.
nelina_london - специалист
С пожелания документацията да мине гладко !
Абсолютно ясно ми е ,че прогнози на база кога ще се избие са само в сферата на вероятностите .
И ние сме дали едни 2 хил лв в изграждане на система за колектор с БГВ ,но не сме монтирани колектор и това ще се осъществи само когато тока скочи драстично .Аналог на хората ,които строят нова къща и за всеки случай пускат и тръби за парно ,а се отопляват с друго .Та такива инсталации може никога да не се избият ,но рядко се коментират .
Трифон , нали съм от Пловдив "и"то си го слагам и където не трябва .Приемам забележката !
fbr - майстор
нед дек 11, 2022 12:17 pmLazarGanev написа:
Времената вече излязоха от границите на нормалното, така че и сметките вече са без кръчмар.
Тъй де, в къщата на обесения не се говори за въже. Вече сме 11 дек, а пиратки не се чуват, май направо ще почват с истинското.
Апропо "Виц на деня"
Не се ядосвайте на днешните неприятности.
Утре ще има нови.
Айде, пак за гърмежи! Каква ли им е работата, на някои, тук?!
Неизживяно детство няма да е.
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 69

Тема "3kW фотоволтаична инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: