Съвети за начинаещи готвачи.
lov - майстор
hadjiivanov написа:
Благодаря за бързия отговор. Би ли споделил марка и модел на хлебопекарната.
То тази най старата сина я отнесе а и май на всичките я има тази опция. Някакво китайче ама те всичките излизат от едни гараж и само малко им сменят фасона и марката.
Не съм се занимавал да пека хляб от няколко години защото с жената сме все в движение и много рядко се храним в къщи. Та вече не помня марки.
Хубава темичка момичета

Мъжът ми отдавна има мерака за такава хлебопекарна ама все нещо не се организираме.Но сега като гледам снимките ми иде още сега да хукна да си я купя.Апропо Мини твоята каква марка е.Ако може дайте съвет каква да си купя определено ще я купувам таз машинерия.
nikolovvd - майстор
Гледам, че жена ми се заглежда в тези с допълнителните поставки за малки хлебчета.
Иначе имаме хлебопекарна от много време. Толкова много, че вече не помня от кога.
Тънкостта е да имаш читава везна, защото готови смеси се продават, но в повечето случаи маята и солта трябва да се претеглят, а става въпрос за 8-10 грама. От друга страна смесите са на килограм, а един килограм е много, поне за нашето семейство. Затова претеглям половин килограм и остава точно за още един хляб. Така рядко остава хляб, а и кой обича стар хляб.
Преди месец засякох готова смес за пълнозърнест хляб на Какласик (Кауфланд) с всички необходими продукти. Добавяш само 330 милилитра вода и готово.
Само да вметна, че нашата хлебопекарна е с две бъркалки и като гледам добре омесва тестото. Ако някой има впечетления от тези с една бъркалка да сподели!
И един въпрос. Вие вадите ли бъркалките или печете хляба с тях?
Stefan_62 - майстор
Първо добре дошла във форума. Ако държиш на качество си вземете някоя по-реномирана марка, но са по-скъпички. Всъщност всички вършат една и съща работа, но гледай да е с две бъркалки /задължително/ и да има отложен старт, това си е преимущество, въпреки, че на нашата /имаме Мулинекс/ още не сме го използвали. Ами успех в избора.
Stefan_62 - майстор
nikolovvd написа:
И един въпрос. Вие вадите ли бъркалките или печете хляба с тях?
Хляба се пече с тях и след това се вадят /иначе трябва да прекъсваш програмата да ги извадиш/
nikolovvd - майстор
Така е наборе и аз така практикувам, но знае ли човек, може някой да е измислил "пряк път в математиката"! :lol:
Все пак винаги можеш да научиш нещо от другите. :?
Gnus - специалист
Това с двете перки защо да е по-добър вариант?
Майка ми такава. Каза, че преди печене вади перките, защото иначе една цяла филия не може да се отреже. Кажи-речи перките са високи колкото хляба.
Stefan_62 - майстор
Gnus написа:
Кажи-речи перките са високи колкото хляба.
Нещо бъркаш, перките са дълги около 4-5 см./поне на Мулинекса са така/ и след като се изпече хляба /а той става поне около 20-на см. дебел/има една кукичка с която се вадят от него и почти не се наранява /начупва/хляба.
lov - майстор
Малко информация първо хлебопекарните с 2 перки са за печене на по голямо количество хляб. С едната перка се получава около килограм а с двете 1.6кг. Но това зависи и от дозировката на продуктите. Малка съм я насилвал и става до около 1.2кг но почва да прелива от формата. Като качество не намирам някаква разлика на готовия хляб.
И другото е никога не слагайте хлебоперкарна върху работеща пералня или друг вибриращ уред защото тестото няма да втаса както трябва. За това е и най голямата глупост да се вадят перките защото самата програма има едно предварително втасване и после омесва отново тестото и пак потдържа температурата за да втаса отново като прави едни леки стръсквание. Не знам как да го обясня по понятно. Включва перката на няколко пъти с големи интервали от време почти в края преди самото печене. Но за цялата тази гимнастика не успява да мине и половин оборот.
Това с отложения старт като идея е добре но тогава се налага задължително да се ползва суха мая. Трябва машинката да е в отопляема стая. И някой път я стане я не стане хляба защото продуктите които се слагат трябва да са предварително затоплени до стайна температура а така изстиват. Та въпреки че рядко се случва ама съм бягал на ранина до магазина да си купувам хляб. :-D
Kumay - майстор
pearlofpl написа:
Хубава темичка момичета
:weedman: :weedman: :weedman:
Някой май се е пообъркал къде е :?

Тема "Домашна хлебопекарна-мини" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: