Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Antonini - специалист
lyki написа:
Nищо ново същаята схема я има на едни военни А Пе еМ-ки които се използваха на военните полигони за повдигане и сваляне на мишените.
Там ел двигателчетата са с различно напрежение 220,50 и 36 волта, но общото им бе че всички бяха с навит ротор около 5000 об/мн.и с четки.Всичкототова въртеливо движение се пренася на един редуктор който сваля и вдига мишената(в нашия случай количката)но за съжаление не помня точно схемата ,но основното бе размяна в захранване на четките.
Май си служил също като мен на военен полигон, и си поддържал мишените и АПМ - ките :) Суперска службица си беше еиииии :) Сега да ме върнат, при същите условия се връщам веднага! :) Цяла вишка на разположение, без началници, целия ми цивилен гардероб беше там + TV и т.н......
Най гадно беше като имаше укасила мишена... чоплиш с отверката по съмнителните рикушети и пак мериш с мултицета - КЪСО! Но им хванах цаката де :) допираш двете жички на шините 380V и тя сама си показваше каде е укасила и си се оправяше сама :)
evil написа:
ето нещо и от мен,начертах го и го изпробвах го с EKTS и затова е с трифазен мотор,смятам че не е проблем да се пригоди за всякакви други мотори
Свалих си тази програма EKTS. Потърсих в YouTube някакви примери и намерих това клипче, много подходящо за случая:
https://www.youtube.com/watch?v=yJroxwc4d_Y
Изпробвах схемата от клипчето с програмата EKTS и я допълних с два крайни изключвателя.
Получи се следното:
Първо, както е в примера от клипчето, за трифазен мотор:

Има един бутон СТОП и два бутона СТАРТ – за двете посоки на въртене. При движение в една от посоките, натискането на бутон СТАРТ за обратната посока не променя нищо, т.е той не може да затвори верига, понеже контактор от работещата в момента верига държи отворен един иначе нормално затворен контакт от веригата за обратна посока. При еднократно натискане на бутона СТОП движението се прекратява. След това движението може да продължи в избрана от нас посока, натискайки еднократно един от двата бутона СТАРТ. При достигане на крайно положение, крайният изключвател механично прекъсва веригата за съответната посока. При това положение е възможно включване на мотора само в обратната посока.

(Пояснение за по-лесно ориентиране в схемата - при подаване на напрежение върху контактора той превключва контактите, които управлява - например когато има напрежение върху контактора К1, той превключва всички контакти, означени с К1)

Изображение

Картинка с навързани всички бутони, контактори, крайни изключватели и мотора:

Изображение

Аналогично може да се направи схема, когато имаме само фаза и нула:
Изображение

Същата схема, но изобразена, така да се каже, в по-натурален вид:

Изображение
moimoimoi - майстор
и смяташ че ще реверсираш монофазен двигател като му размениш фазата и нулата?
moimoimoi написа:
и смяташ че ще реверсираш монофазен двигател като му размениш фазата и нулата?
Често казано, нищо не разбирам от електротехника и трифазни и монофазни двигатели. Доскоро не знаех какво точно е например контактор. Ако тази схема не работи за монофазни двигатели, то поне работи за трифазни (май и те са различни видове...). Направих втората схема аналогично на първата и ако не може еднофазния мотор да се върже така пряко и да работи, все пак такава схема може би може да се използва след някаква доработка. Просто ми беше интересна логиката на схемата с трифазния мотор, още повече че можех да я изпробвам с програмката за симулации EKTS.

Това ме амбицира да си поиграя още с тази симулационна програма, понеже виждам, че има и монофазни двигатели. Схемирането ще продължи.
Направих схемата с монофазен мотор. Програмата показва, че работи. Мислех, че контакторът К3 трябва да е един вид реле за време, но при симулацията си работи и с обикновен контактор.

Изображение
Схемата с монофазен мотор, който има центробежен прекъсвач на пусковата намотка.

Изображение

Тема "Спешно ми трябва помощ!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: