• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
big_death - специалист
Много ми е чудно ЗАЩО е цялата тая гимнастика ??? Какво се опитваш да постигнеш ? По малък разход на гориво ли ? По чиста ракия ли ? Не виждам някъкъв смисъл в така замислената цяла система .Ако може нека автора да каже за къв му е тва цялото усилие ?
filmatoplo - майстор
Аз разбрах че има съда който ще ползва за казан и котел , и се заражда идеята :drinkers: . По подразбиране От: Как да направя ракията по-мека

Здравейте колеги,

Аз си направих едно приспособление, което се монтира между попа и лулата и чрез допълнително охлаждане с вода контролирам
температурата на парите преди да влязат в лулата (на снимката се вижда контролния термометър, червения кран за охладителния
съд и белия, газов кран за охлаждане на парите в дефлегматора).
За удобство ще го наричам дефлегматор - уред, с който качествено отделям различните фракции при дестилацията на джибри.

Общ изглед
DSC06887.jpg
Температурата се измерва непосредствено преди лулата
DSC06889.jpg
Кранове за разделяне на водата към охладителя и дефлегматора
DSC06886.jpg

Температура на изпарение на фракциите при дестилация на джибри:
АЦЕТОН --------------------------------------------------- 56.5 Temp C
МЕТАНОЛ -------------------------------------------------- 64.0 Temp C
ЕТИЛ АЦЕТАТ – за неутрализиране - сода 1 п. на 10 л. ---- 77.1 Temp C
ЕТАНОЛ – те това ни трябва ------------------------------- 78.0 Temp C
2-ПРОПАНОЛ ----------------------------------------------- 82.0 Temp C
1-ПРОПАНОЛ ----------------------------------------------- 97.0 Temp C

Първака - това го изхвърлям.
При варенето на ракията отначало поддържам теппература около 70 градуса, до събиране на 1 литър дестилат (около 1% от 100 литра
джибри - за грозде). Алкохолното му съдържание е над 90% понеже има много метанол.
Ракията - това го пия.
След това корегирам температурата на 79-81 градуса и започва да тече ракия със 74-78 % алкохолно съдържанние. Това се запазва през цялото време, докато поддържам тази температура и има етанол.
Патока - за следващ казан.
Идва моментът, в който етанола е на привършване и колкото и да увеличавам водата за охлаждане, температурата се покачва над 82 градуса.
Спирам водата за охлаждане на дефлегматора и известно време температурата се задържа около 83-85 градуса. Дестилатът е с алкохолно
съдържание около 50%.

Получената ракия е с много добро качество, с алкохолно съдържание 74-78%. Слагам в нея дъбови клечки за около месец с цел оцветяване и
е готова за консумация.

Дефелматорът е направен от мед заради лесната обработка. Състои се от две части - капак и тяло. В капака има медна спирала,
през която се регулира водата за охлаждане на парите преди да влязат в лулата. За регулиране на водата използвам газов кран,
за по-голяма прецизност. В тялото съм сложил домакински, телени гъби за миене - неръждавейки Inox.
Който се интересува от самия процес в дефлегамтора да напише в търсачката "флегма ректификация".


Значи ракията Етанола ще се изпарява на 78 градуса , смятам че това може да се постигне .
big_death - специалист
При мен първака започва да тече от околоо 65гр. при лулата, като постепено с илизането на количеството материал се покачва съответно и температурата на самия казан .Продължителноста на итичането на материала завършва на около 80-85 градуса .То може да хващаш после и още , ама за къв ти е тая кисела вода :) :partyman:
agro - специалист
big_death написа:
При мен първака започва да тече от околоо 65гр. при лулата, като постепено с илизането на количеството материал се покачва съответно и температурата на самия казан .Продължителноста на итичането на материала завършва на около 80-85 градуса .То може да хващаш после и още , ама за къв ти е тая кисела вода :) :partyman:
Ето този голям температурен диапазон на дестилация, който събира в дестилата най-разнородни нежелани продукти искам да избегна. Реших, че колкото по-прецизно регулирам температурата, толкова по-чист и по-концентриран продукт ще получа.

А работата тръгна от там, че гледайки последните нормативни промени в областта на акцизите и казаните, размишлявах върху възможността за мобилен казан за ракия. Казана да ходи при джибрите, а не обратното. Следователно, трябва да е монтиран на превозно средство. Щом е така, логично е да може да работи и на места без ток и вода - тоест съвсем автономна система. При това положение единствения електроизточник за всякакво управление на процеса е работещия двигател. Значи - топлата вода от двигателя и горещите газове от ауспуха трябва да се оползотворят. Да, ама ако не стигне топлината? Пресечната точка на тези източници на топлина най-логично е някакво котле, което да допълва недостига. Гледам - имам стар амортизиран бордови дизелов бус Мерцедес от 1984, подходящ съд с водна риза, котел Виадрус, на който мога да сложа управляема горелка и достатъчно инструменти и опит, за да сглобя такава щуротия. Все пак голяма част от нещата "направи си сам" са в областта на начесване на крастата, необяснима потребност от любопитни упражнения. Не твърдя, че ще е практично, но има някои интересни приложения.

"Филматопло" - снимките не се виждат никъде.
big_death - специалист
Пич, НЕ разбра ли че по важно е какво ще сложиш в казана ? , А не какво ще изкараш ПОСЛЕ отдолу ?!? Хубавата ракия става от хубав мат,риял- от оцет ракия НЕ става !!!! Колкото и да е контролиран процеса !!!! :partyman: .... ПП тва за двигателите и за уползотворяването на тяхното топло за варене на ракия -ЗАБРАВИ !! За вареното на ракия се иска постоянна и голяма температура ! По скоро се ориентирай към зелена енергия :? :shock: :? :-D :lol: :razz: :partyman:
agro - специалист
Трябвало човек да прочете малко по въпроса, вкл. и в темите за ракията в този форум, та да му просветне. Вече разбрах, че казаните с водна риза не са от вчера, а от 19 - ти век, а може и от преди това. Решението е работещо и дори по-добро от нагряването с директен пламък - захващам се за работа.
big_death - специалист
Абе , като се замисля .... то и парни машини има още, амааа..... повечето са в музеите :lol: :lol:
agro - специалист
Аз все пак се захванах с осъществяването на замисъла, че като остана малко по-свободен, не ме свърта на едно място. Виадруса го подготвям за монтаж на "всеядна" горелка съгласно насоките, които прочетох тук и в други любопитни форуми. Казана го профилактирам в момента. Намерих си от скрапа готова серпантина, а от стари перални слепих варела за кондензатора. Като завърша нещата поотделно, ще питам за най-добрата система за свързването им в работещ агрегат. Слагам снимки от подготовката:

Прикачен файл

Казан3.jpg Капака на казана с бъркачка и аксесоари

Прикачен файл

Казан4.jpg Същинския казан с водната риза

Прикачен файл

Казан7.jpg неръждаема серпантина от тръба 32 х 2,5 и съд за кондензатора /от пералня/

Прикачен файл

Казан6.jpg вратата на камерата и тя е от скрапа

Прикачен файл

Казан5.jpg изработка на горивната камера под котела
agro - специалист
Да не забравя и мотор-редуктора на бъркачката

Прикачен файл

Казан2.jpg
maistora1965 - специалист
Малиии то това като ядрен реактор да не като монтираш системата да доидат тия с качулките :shock: :lol:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "Котел и казан за ракия" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: