Искам да се обърна към бисермонов евала брат.Културно казано културно написано.Аз също не съм богат аз също съм от северозападнала България.Ще го кажа така бисермонов и предполагам ще ме рзбереш,защото от написаното разбирам че и ти си от северозападналия край.Да продължа с това което искам да кажа въпреки че след това знам какви коментари ше има.Тази къща която искам да е купя говорим за 21-22 000 лева и е в доста,доста приличен вид.Докато другите в същото село са по 40 000лева и в буквалния смисъл на думата трябва да мине булдозер през тях.Да не говорим че готови направени къщи са с изкусвено завишени цени и говорим за суми в порядъка на 130 000 лева.Искам да кажа едно е да купиш стара къща за 22 000 и да почнеш да е стягаш едно е да купиш къща за 40 000 лева и да мине булдозера.Сещам се и друго ако почна да е развалям после 95% от материалите от стария покрив могат да се ползват наново.Плюс тухлите единички който ги разваля могат да се позват за преградни стени
legionerabg написа:КОЛКО ПАРИ ЩЕ СА МИ НЕОБХОДИМИ ДА ВДИГНА НАНОВО ВТОРИЯ ЕТАЖ ПЛЮС ДА НАПРАВЯ И РЕМОНТ НА ПЪРВИЯ ЕТАЖ.И ИСКАМ ДА ВИ ПОМОЛЯ АКО Е ВЪЗМОЖНО ДА БОРАВИТЕ С ЦИФРИ.БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНОЧестито Рождество на теб и останалите колеги тук!
Като прочетох темата първо много се смях / вярвай ми, отстрани наистина е много смешно/, а сега, когато спазмите попреминаха, реших, че не е добре само да се присмивам, а в тези хубави дни да се опитам и да помогна с каквото мога!
Първо, извини ме за смеха. Нямаше как...Извини и колегите, които са се пошегували с теб, защото ситуацията наистина е комична - дал си много малко и много объркани данни, а искаш твърде конкретни отговори.
Като начало ще поразсъждавам върху посочените квадратури. Доколкото разбрах, възнамеряваш да купиш къща на два етажа / горният е гредоред/. Чистата жилищна площ е около 80 кв.м. на етаж? Ако е така, то можем да предположим, че застройката на първия етаж е около 95 - 100 кв.м. / ?/. Т.е - възнамеряваш да свалиш гредоредния втори етаж, после да го изградиш отново с две ЖБ плочи, тухлена зидария и покрив. Всичкото това ново строителство ще е около 100 кв.м. Без да знам никакви подробности за къщата / състояние на основите, на зидарията, геологията, намеренията ти за преустройство на първия етаж и пр. съществени неща/ ти казвам, че за да разрушиш втория етаж и да го изградиш отново до етап "груб строеж" ще ти трябват МИНИМУМ 30 000 лева. Всяко усложнение по основите, първия етаж и пр ще вдига тази сума съществено. При положение, че разполагаш с около 30 000 налични и не желаеш да влизаш в дългове, съветът ми е ясен - не се заемай с тази работа, защото бюджетът ти ше стигне в най-добрия случай до покрива!
В тази ситуация имам следното предложение: вместо да влагаш пари във втория етаж, по-разумния подход би бил да го свалиш, а после да ремонтираш / и РЕКОНСТРУИРАШ/ сериозно само тези 100 кв.м. на първия етаж от къщата, като я превърнеш в едноетажна. На 100 кв.м. спокойно може да се разгърне приличен дом с две / дори и три/ спални. Задължително трябва да укрепиш основите и да направиш колони така, че когато някой ден имаш възможност, да изградиш и втория етаж. Парите, с които разполагаш / при разумно харчене и сериозно самоучастие в довършителните работи/, ще ти стигнат за всичко това. Това е единственият начин, по който с наличните ти средства ще можеш да се радваш на хубава къща в рамките на една година, и, живеейки в нея като бял човек, да събереш пари за втория етап след време.
Всичко това, разбира се, е само лично мнение, нищо не те задължава да постъпиш така, както бих постъпил аз в твоята ситуация!
Още веднъж се извинявам за смеховете и ти желая успех в начинанието!