Таз информация ми я съобщи един младеж от Справки на ЧЕЗ по телефона. И 250 лв. да е-пак не си струва. По добре да си сменя предпазителите на отделните кръгове в апартаментното табло с крива В и пак ще ми е по-евтино и под мой контрол. А като домоуправител аз само попитах, да изясня въпроса, нямам никакво намерение да организирам останалите живеещи. Кой както намери за добре, договорите са индивидуални. Глупостта е, че и малко (40 м2) и почти три пъти по-голямо жилище(110м2) са приравнени на 10 киловата. Ама "ТУКА Е ТАКА"... за съжаление.
kozl , според Наредба 6 от 24.02.2014 г. за присъединяване
"Чл. 29. (1) Когато електрическата енергия се доставя на клиента от съоръжения на оператора на
разпределителната мрежа на ниво ниско напрежение, границата на собственост е изходящите клеми на средствата за търговско измерване или изходящите клеми на разположените непосредствено след тях предпазители или прекъсвачи."
В този смисъл, след електромера инсталацията е твоя и съответно грижа на всеки е да си направи подходящо каскадиране на предпзителите, така че да изключва първо най-близкия предпазител (този на съответния кръг). Това съм предложил и аз , няма никакво самоуправство.
Така че, купуват се 15 броя предпазители 50А и се сменят за половин час, дори това да стане за сметка на пари на входа(вместо на всеки да му се обяснява проблема) и дори повечето хора няма да разберат.