• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 11
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
В дадения случай става дума за една баня. Къде там ги видя тези 40 метра кабел?
Естествено че не е за препоръчване цялото осветление на едно жилище да е на 12 волта от ЦЕНТРАЛНО захранване.
Освен ако не можеш да си позволиш големи сечения но и тогава не е целесъобразно.
Затова хората използват локални захранвания.
Такива дълги трасета 40-60-80.. метра на 12 волта бих си представил само при някое градинско осветление или басейн.
Мислиш ли че на този който си го поръча ще му дреме за няколко вата повече загуби? :lol:
Но пък определено ще му дреме ако ламбите в края на трасето светят по-слабо.
А това няма как да не стане с тези ламби с резистори дето използвате. Ще трябват такива с драйвер.
ktamen написа:
... Половин ампер, течащ през цялото време, предизвиква два пъти по малки загуби от 1 ампер течащ през половината време. Ако ще мериш КПДто, сложи половин ом между захранването и драйвера и мери енергията с електромер, а не с мултицет.
Я сега кажи това за загубите как го сметна? Това за 0,5А и 1А съответно през цялото и половината време?
Ако все пак реша да измервам КПД-то - нямам електромер или поне не такъв дето да ми свърши работа.
Дали не мога да използвам този стар мултицет че май той е един от малкото покрай мен дето би свършил някаква работа?
За LED лентата над главата ти - виж с това може да ме учудиш.
Може да има "някви други джиджавки с повече от 2 извода" само ако е RGB или има възможност за управление от DMX контролер.
Я дай модела на лентата или някоя снимка.
:partyman:
ktamen - специалист
Лентата е бяла, май е такава (830, втория ред в линка) http://www.osram.com/media/resource/hir ... 0CRI80.pdf и още една подобна, ама май е с 5 диода. Май нямам етикет за втората лента. Имат един елемент с 6 извода и един с 3 извода и няколко с по 2 извода във всяка секция. Досещаш се, че елементите са доста дребнички и толкова детайлна снимка ще ме затрудни.
Не съм добре с езиците и затова не се ориентирам добре за мултицета, ама ми се вижда голям дисплей, ако на дисплея излиза графика, сигурно ще свърши работа. Ама трябва да знаеш как да смяташ числата, дето ще ти ги покаже уредчето. Ама щом ме питаш как съм сметнал загубите........ да не би да намекваш, че нещо съм сбъркал? Ако действително смяташ, че съм сбъркал в сметките, по-добре да използваш електромер......
От първото мнение в темата, поне аз, разбрах, че става дума за целия апартамент, като само в банята се появява проблем заради вентилатора. И ми се струва, че съм разбрал правилно.
Трасето не е 40м (всъщност може и повече да е, откъде да знам), има предвид 20м кабел с две жила и стават 40м. Почти със сигурност, дори в малък апартамент има и по дълги жици.
Не става въпрос на кой за кво му дреме. Просто злобея, защото някви пълни кретеноиди забраниха хубавите крушки, а пропагандират един порядък по-неикономично осветление, щото са тъпи и не схващат, че въпреки добрия КПД на диодите, цялостното изпълнение може да е по-неикономично от добрата стара лампа с нажежаема жичка. Същите кретеноиди забраниха живачните термометри, ама дават субсидии за луминесцентни ламби.
Писах, че съм отварял лампа с резистор, а не че сме използвали такива. Най-често използваме лунички, само с 4 светодиода вътре, без нищо друго.
hidrazin - майстор
В описанието Osram нищо не споменават за вградени драйвери но при увеличение на снимките се вижда поне един транзистор и чип с 6 крака.
Или съм пропуснал някъде в текста... Възможно е да е с вградени драйвери.
ktamen написа:
...Не съм добре с езиците и затова не се ориентирам добре за мултицета, ама ми се вижда голям дисплей, ако на дисплея излиза графика, сигурно ще свърши работа. Ама трябва да знаеш как да смяташ числата, дето ще ти ги покаже уредчето. Ама щом ме питаш как съм сметнал загубите........ да не би да намекваш, че нещо съм сбъркал? Ако действително смяташ, че съм сбъркал в сметките, по-добре да използваш електромер......
....
Трасето не е 40м (всъщност може и повече да е, откъде да знам), има предвид 20м кабел с две жила и стават 40м. Почти със сигурност, дори в малък апартамент има и по дълги жици....
Аха, намеквам - за сметките де.
И не ми е необходим никакъв електромер за да сметна посочените от теб загуби.
А за уредчето от линка - да го таковам в уредчето за 3000 ако трябва и да му смятам числата. :lol:
Fluke 345
Я сега за тоя кабел 20 метра (две жила -40 метра) със сечение 1,5 квадрата, колко ли ще му е съпротивлението?
:partyman:
ktamen - специалист
Преди седмица, в друг форум, едни енджелери (2 броя) бяха писали, че утечката на Полото не можела да се хване с мултицет на обхват 2мА. Машинката показвала нула..........
Та в тази връзка - Колко работа би свършила джуджавка, не за три, а за 33 бона, в ръцете на човек, дето не може да смята............
Хубаво е да знаеш много, ама всичките ти знания не струват пукната пара, ако си придобил чувство за непогрешимост.
По горе съм писал нещо за 40 метра квадрат и половина, 4 ампера и 2 волта, при дадени такива числа се надявам, че и сам можеш да сметнеш съпротивлението.
Малко да се повторя:
Загубите на енергия по един кабел, при 0,5А течащ през цялото време, са два пъти по-малки от загубите на енергия, при 1 ампер, течащ през половината време.
Готов съм да се хвана на бас за верността на това твърдение, за крупна сума (примерно 2лв).
Преди за трети път да напишеш, че сметките са ми грешни, наплюнчи моливчето и ги провери :!:

ПП Сигурно знаеш, че за двуполупериодни изправители има 2 доста популярни схеми с 4 и с 2 диода. Защо, в повечето случаи, се предпочита схемата с 4 диода :?:
sstefanov - майстор
По коя формула изчисляваш загубата на енергия по кабел със съпротивление R?
И изчисли един пример - колко вата се губят в кабела със съпротивление 1 ом при 12V на входа и ток 1А?
kozl - майстор
ktamen написа:
Малко да се повторя:
Загубите на енергия по един кабел, при 0,5А течащ през цялото време, са два пъти по-малки от загубите на енергия, при 1 ампер течащ през половината време.
Готов съм да се хвана на бас за верността на това твърдение, за крупна сума (примерно 2лв).
Преди за трети път да напишеш, че сметките са ми грешни, наплюнчи моливчето и ги провери :!:
Тази главоблъсканица важи за постоянен ток. Или иначе изписано загубите на енергия зависят от квадрата на тока, тъй като се приема, че проводниците са с константно съпротивление. При променлив ток има величини променящи се във времето т.е. - времето е от значение и твоето твърдение не тежи.
sstefanov - майстор
Тя и за постоянен ток не е вярна. Нека видим сметките от примера по-горе?
Hoвoceлckи - майстор
Може и да ми убягва идеята, но 1W отдаван 1 час е 1W/h.
0,5W отдавани 2 часа не са ли 1W/h?
Когато се говори за"по-малко" е редно да се казва "наполовина", "четвърт от ..." и т.н. Два пъти, четири пъти се казва "за повече"...
Последна промяна от Hoвoceлckи на вт май 03, 2016 8:41 am, променено общо 1 път.
sstefanov - майстор
Правилното е Wh, а не W/h. Иначе си прав. Затова му предлагам да изчисли загубената мощност.
Hoвoceлckи - майстор
Така е, аз като за онагледяване ... :-D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 11

Тема "Нула на 12v DC към нула на 220v AC?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: