Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vsterev - специалист
Jacomo написа:
....
5. Бойлерът не е свързан към ВиК мрежата с меки връзки
...
?
Бойлер с меки връзки - никъде не съм виждал подобно изпълнение, нито преди, нито сега.
torbalan - Дървен философ
Има, има... Аз съм виждал :)
sinfon - специалист
vsterev написа:
Бойлер с меки връзки - никъде не съм виждал подобно изпълнение, нито преди, нито сега.
Здравей! При мен е с меки връзки!
iliya_i - майстор
vsterev написа:
Кое не си виждал: бойлер или меки връзки?
kozl - майстор
iliya_i написа:
vsterev написа:
Кое не си виждал: бойлер или меки връзки?
Те вече са се биле одървели, та за тва меките не ги е видел :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
То тва с меките е тарикатско дело. Бързо, лесно и евтино. Стегаш и бегаш, пък се оказва, че и обезопасява срещу гърмеж :shock:
Мултифункшънъл. И понеже у назека е пълно с тарикати, то по същата причина се упълнило с мултифункшънъл връзки.
Я па страдах от меки връзки. И гърмеж имаше, оти долнийо комшия, дека го удавих имал пушка. :shock:
iliya_i - майстор
kozl написа:
Те вечеса са биле одървели, та за тва меките неги е видел :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
То тва с меките е тарикатско дело. Бързо, лесно и евтино. Стегаш и бегаш, пък се оказва, че и обезопасява срещу гърмеж :shock:
Мултифункшънъл. И понеже у назека е пълно с тарикати, то по същата причина се упълнило с мултифункшънъл връзки.
Я па страдах от меки връзки. И гърмеж имаше, оти долнийо комшия, дека го удавих имал пушка. :shock:
Аз вече 16 години съм с меки връзки и досега нямам гръмнала (да чукна на дърво). По веднъж ги сменях, щото прокапаха уплътнителите. И втори път преди година, щото сменях плочките и сложих нови.
Но съм монтитал бойлер и преди да измислят меките връзки. Цял ден отиваше да навиваш муфички, нипелчета, коленца и холендърчета, да правиш разба на тръбички, доде го докараш на точен размер. Е сега е по-лесно. Има меки връзки, има PexAl, има PPR. Но с меките връзки си е работа за 5 минути х 3 лева/бр.
А за да не ме гръмне комшията имам сифон на пода. :-D
А vsterev може пък и бойлер да не е виждал. Ако е на ТЕЦ?
Nimi - специалист
Вчера един "специалист" ми обясняваше, че функцията на клапана за високо налягане била да пази бойлера да не гръмне от високо налягане на входа (налягането на студената вода) :shock:
От високото налягане на топлата вода пазел... термостата :lol:

Та.. слушайки приказките му извода беше, че може да гръмне и без да е включен ако се повиши налягането на студената вода :lachtot:
Да си знаете.. гърми и без ток :axe:

Успях само да го изгледам.. умно.. умно.. и реших да не повдигам въпроса колко съм бил заблуден до сега :wallbash:

И това.. в магазин за бойлери и части за тях. Спеца беше от старата гвардия.. пред пенсия или пенсионер вече.
kozl - майстор
Nimi написа:
Вчера един "специалист" ми обясняваше, че функцията на клапана за високо налягане била да пази бойлера да не гръмне от високо налягане на входа (налягането на студената вода) :shock:
Има истина в това изказване. Бивша колежка от с.Антон се оплака, че сменила 2 бойлера по причина сцепване от високо налагане във водопровода. Клапана редовно течал. След втория сцепен бойлер им купих от София редуцир вентил оти на село се не продаваха и вентила им спре проблемите с високото налагане на водата. И понеже след време и редуцир вентила започва да пропуска, та се погаждат с предпазния клапан да прокапва, га нема консумация и налягането се е вдигнало не по причина от нагряването в бойлера.
Nimi написа:
От високото налягане на топлата вода пазел... термостата :lol:
Това го приемам за невярно. Пазят от интензивно образуване на пара и създаване на ситуация за пневматичен гърмеж на бойлера, който е много по-опасен от хидравличния. Така че пазят, но не от налягането на водата. Термостата + защитата не трябва да допускат висока температура. Те не се интересуват от налягането, независимо къде е причината за високото налягане. Дали от входа на студената вода или от разширението на загряващата се вода :? Но пък са предвидени да не допускат някоя от причините за гърмеж, но не предпазват без съвместното им действие с предпазния клапан.
Nimi написа:
Та.. слушайки приказките му извода беше, че може да гръмне и без да е включен ако се повиши налягането на студената вода :lachtot:
Ако включен означава, че нагрява, напълно верно твърдение (виж първия пример).
Nimi написа:
Да си знаете.. гърми и без ток
Е не е като при пневматичен гърмеж, но случва на некои де налягането 8 бара превишава.
Nimi написа:
Успях само да го изгледам.. умно.. умно.. и реших да не повдигам въпроса колко съм бил заблуден до сега :wallbash:
За съжаление и това е верно :sad:
krasi92 - майстор
Последните години ги правят от все по тънка ламарина за което свидетелства теглото им.Не слагат пяна за изолация а ги омотават със вата и като ги напълниш с вода от водопровода в софия пукат и скрибуцат та знае ли се.На табелите пише работно налягане но те трябва да ги изпитват на доста по голямо при направата така че ако всичко при производството е на ред не би трябвало да им влияе налягането от водопровода при положение че когато нагряват водата налягането се повишава до 10 атмосфери и клапана обилно си капе ако е изправен.Имаше период преди 5-6 години едни Варненски производители не смогваха да ги сменят по адресите и изобщо не се обясняваха-звъниш и идва буса и шофера ти сменява боилера срещу представена касова .Оказа се проблемна партида водосъдържатели явно китаиски внос 38 качество и след това намалиха гаранциите от 5 на 3 години.Подобно е положението и при един производител от Шумен.Липсата на БДС води до там.
Gnus - специалист
Много истории съм чувал за гръмнали бойлери и паднали стени, но все с давност 30-тина години. Лично не съм бил свидетел.
Най-близо до гърмене съм бил в една квартира преди 20-тина години с един стар Елпром-Варненски бойлер. Железни тръби. Пробила се заварката на тръбата, в която се пъха сондата на терморелето, в резултат то се заварило и не изключва. Термозащитата също залепнала във включено положение, май пак заради мокренето. Чешмата хвърляше пара и я оставих отворена да помага на бойлера да изстива. По-късно разбрах, че това било опасно, но дали е така, вие кажете.
Добре, че имаше ключ извън банята, иначе трябваше да развивам бушона.

Тема "Може ли да гръмне бойлер докато е спрян ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: