• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 16
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fox_vt - майстор
Какво може от офазена печка :lol: Мен ме е щипал ток от утечка на котлон на печка ама още мърдам. Ти чувал ли си за закона на ом. Виж погледни го извади си калкулатора и сметни двете възможни вериги на тока и силата му.
Hoвoceлckи - майстор
Хора, обосновавайте се! Квалификациите не са аргументи!
fox_vt, обясни, моля те, как точно го направи да е 3 киловата? При някаква площ на електродите и разстояние между тях гарантираш, че токът през чешмяна вода ще е 13,6 ампера?
Това с безопасността при работещ нагревател също е много интересно, та държа да го разясниш!
Цецо, фокс, представете си следната постановка:
Една PVC тръба, да речем 3 метра, пълна с вода. В краищата са пъхнати проводници на прекъсната верига от крушка, фасонка и щепсел. Т.е. токът на крушката трябва да минава през водата в тръбата.
1. Ще светне ли крушката (да речем, че е 100W/230v)?
2. Ако не светне, какъв ток все пак трябва да очакваме във въпросната верига (и евентуално къде - какъв пад)?
3. При подадени фаза и нула на двата края на тръбата във водата токът ще бъде безкрайно голям или колко?
tzetz009 - специалист
На ламБата и трябват 434,78 милиампера ток ( :-D по закона на Ом )през водата в тръбата за да светне нормално - няма как да стане по естествен начин . А отделно и водата в България на различни места е с различна електропроводимост , което е друг въпрос .

Не знам защо искате да задълбаваме темата , тъй-като тук нещата опират до физиологията на човека . При подобни обстоятелства аз досега да съм се сгърчил ! Имам висока чувствителност към тока и имам много да си "връщам" , но не се отказвам !

:partyman: :partyman: :partyman:
Hoвoceлckи - майстор
Ти каза, че пишем глупости. Разреши ми да се защитя? Сега казваш, че лампата не жожела да светне по естествен начин. Тя принципно би светнала и при половината ток, но ти не се ангажираш? Така слизаме под 200мА и под 50W. Съпротивлението на водата по закона на Ом отива над килоом. Има ли проблем такъв ток да протече от фазата през водата, през душа и по арматурата - та в земята? Би ли могла да се усети една отдадена във водата енергия по-малко 50W? Би ли предпочел някакъв ток(колко би допуснал) да протече по човешка кожа, през керамични плочки, през бетон, та в земя, вместо през метален винт и арматура към земя? Какъв потенциал допускаш, че може да има на душа? Т.е. какъв пад на напрежение допускаш върху "душ-винт-арматура-земя" при такъв ток?
Последна промяна от Hoвoceлckи на пон сеп 04, 2017 10:55 pm, променено общо 1 път.
georgievp - напреднал
Държача на душа е хванат със силикон за плочките, метални винтове няма.
hidrazin - майстор
Много талаш в тая тема бре хора... И много се развихрихте без да мислите.
Малко за домашно. Това е вътрешността на душ за баня - с открити реотани. Водата минава директно през тях.

Изображение

Монтира се горе-долу така.

ИзображениеИзображение

Приятно къпане! :-D
Hoвoceлckи написа:
По-старите си спомнят бързоварчетата с лъжички - ако не сложехме кафе, захар или някое зрънце сол, водата не завираше.
Завира и още как. Обаче ако в кафето сложиш захар, мога да ти гарантирам пръскан таван в кафява боя в стил "Лудият бояджия".
:partyman:
Hoвoceлckи - майстор
Аз много не разбрах защо ги показваш тези проточни в тая тема :? Отричаш, че по водата може да протече ток или всички ползващи такива винаги биват убивани от тока през водата намясто?

hidrazin написа:
Завира и още как. Обаче ако в кафето сложиш захар, мога да ти гарантирам пръскан таван в кафява боя в стил "Лудият бояджия".
:partyman:
Ми това не е много вярно. Проверих го лично. За 6-7 минути от 20ºС стана 40ºС. Значи ще заври за около половин час. Класическо бързоварче (~100W) кипва чаша вода, мисля, за около 3 минути. Не премерих тока, но следвайки логиката трябва да е към 0,04А. Не е проблем да го премеря. Това между електроди към 2см² на разстояние 1см един от друг. При отдалечаването им (на 3 метра да речем) тока, мисля, ще е значително по-малък?
Сложих и захар, и кафе. Нищо от описания от теб ефект не се получи. Просто завря. Направих клип.
Последна промяна от Hoвoceлckи на вт сеп 05, 2017 5:32 pm, променено общо 1 път.
nikolov333 - майстор
Според мене тока си е протичал по пътя на най-ниското съпротивление, което за щастие на къпещия се е било по-ниско от неговото собствено..
Hoвoceлckи - майстор
Ток тече по затворена верига. Коя е тя в случая? През капките и в пода? Големината му се определя от съпротивлението на веригата (напрежението е ясно ~230V). Колко го виждате да е то в случая?
nikolov333 - майстор
При работещ нагревател, веригата е затворена..
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 16

Тема "Странна случка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: