ср юли 03, 2024 7:26 pmzz_stefanov написа: То не е просто да се 'появи фаза', ако инсталацията е изправна и протече ток към земя в случая над,30 mA ДТЗ ще изключи.Думата ми е за "луни" на 230V. Таванът е от гипсокартон. Ток през него няма да протече. Ще си стои офазена докато някой се пипне за нея. Доста пъти се спори, че ДТЗ не се монтира при двупроводна система. Е , каза го - евентуално протеклият ток през човек за сработването й, няма да го убие, а ще го предпази.
Ако тока е през човек ще го спаси, ако е по корпус, ще го предпази от токов удар като изключи своевремено.
По норма ДТЗ на осветление не е задължително.
Като казваш монтирам в бани, това на 230 V ли е. Интересно ми е колко често излиза фаза на такова 'трафче'. До сега само са ми прекъсвали работа, но винаги съм имал едно наум, че може изхода да е офазен.
За монтирането й на токови кръгове за осветление ... Точно - изключително рядко срещано явление. Да не изброяваме причините.
За фаза по корпуса на трафче ... Влагаустойчивите са в пласмасов корпус и няма как да се появи фаза по него. От обикновените имам един-единствен случай на офазяване, при монтирани стотици.
ср юли 03, 2024 6:51 pmТрифон П.Трифонов написа:Бабата си ползва бързовар-макара. Към кабела е присъединен с лустерклема. Винаги я топва и нея във водата и представи си, никога не е гръмнала. Влажността над гипсокартона няма да е по-висока от тази в кофата. Нали все пак не намекваш за опасност, че човек може да пипне там и да пострада?
А как се справяш с влагоизолирането на изводите?