Най - вълнуващия въпрос зимно време.
чет ное 15, 2018 9:22 pmTzinata написа:
чет ное 15, 2018 9:10 pmsvetlin_pet написа:
Благодаря за съветите мили хора!

Мисля другата седмица да монтираме стаен термостат и да не спираме парното.
Мислите ли, че би било ефективно, ако намаля температурата на водата при мощност 1 от 60 гр на 55 гр при постоянна работа?
Топлоизолация на тавана на горния етаж сме мислили, но е много трудоемко заради покрива, остава само варианта с вътрешна топлоизолация но не съм и фен много. Вие как мислите?
Отзад на пред:
С топлоизолация на тавана ще намалиш разхода на пелети с близо 30%.ПОМИСЛИ СИ
колко ще ти е трудоемко.Говоря за минимум 10см каменна вата.
Не намалявай температурата-няма смисъл.
Задължително и термоглави.
Поздрави и успех :)

По последна информация има на покрива и топлоизолация. Човек който е ремонтирал покрива го каза. Друг е въпроса че не се знае каква е и колко е качествена. Истината е, че в едната стая горе, която е с източно изложение е доста топла. Предполагам има много загуби от хола, помещението е с много прозорци. При усвояване на тераса, като най горен етаж (6ет) няма таван, а стъклена дограма тип зимна градина. Много се чудя това как да реша и дали има смисъл. Апартамента се топли доста добре (по къси ръкави ходим) на мощност 1. Намалих градусите на 55, спрях единия радиатор, който е без термо глава, другите ги настроих на 3 и за първи път забелязах, че котела при достигане на 56-57гр спира, после пак включва. Но дали ще намалее разхода на гориво, те първа ще видим.
Miloslav_Marinov - напреднал
Добър вечер. Пиша едва за трери път в форума но реших да споделя моят разход на пелети, а вие съответно да изкажвте мнение според вас. Отопляваната от мен площ е 105 квадратни метра. Отоплява се селска къща на един етаж, със сменена PVC дограма преди 14 години с обикновен двоен стъклопакет, който в някои от стаите е запопнал да изпуска. Къщата външно е изолирана с 8 см стириопор, а на тавана има реализиран черен таван с 5 см минерална вата върху която има плътно наковани кофражни дъски. Помещенията ги отоплявам със следната инсталация

Прикачен файл:
IMG_20181117_151621_562.jpg

В най-студената стая имам монтиран стаен термостат, а в останалите помещения термо глави. Разхода, който постигам в момента е 26-30 кг за 24 часа. Тъй като съм начинаещ единствената промяна която съм направил по настройките е да намаля шнека до 9.4 секунди подаване на пелети. Отворен съм към предложения от ваша страна при уговорката, че не знам какъв е сервизния код на горелката Golden Fire GF35
Стоян Петришки - специалист
Мисля че имаше отделна тема за Golden fire може да потърсиш и там някаква информация за настройките
нед ное 18, 2018 8:54 pmСтоян Петришки написа:
Мисля че имаше отделна тема за Golden fire може да потърсиш и там някаква информация за настройките
Благодаря, ще погледна. Въпреки че се оказва, че системата май ми е доста преоразмерена ( в последствие по разни калкулатори се оказва, че ми е необходима 16-17 киловата инсталирана мощност ... )
и явно това ще оказва негативно влияние на разхода.
andy_forresite - майстор
Голямата ти горелка не е фатален избор и влия в случая. Нали не работи на 35-40 киловата?! Работила ти е средно с 1,25 кг/час. Нищо му няма на разхода в момента. Студено е. Ти ако се водиш по шампионите по топли жилища, където борбата е за 1-2 градуса с и без отопление, които харчат една торба по 2-3 дена... з@еби.
На мен в стара селска къща, миниатюрна, с духащи джамове ПВЦ, ми гори към 40 кг сега. Изолация няма грам и таваните са 2,90. Даже единия радиатор съм го спрял, защото не стаята не се ползва, а и там прозорецът е с фуги по 2-3 мм отвсякъде ... на 60 години сигурно. Защо да отоплявам това?! А от ПВЦ-тата пък духа между пантите и в долната част та чак клати вертикалните щори от плат. Как да го стопля това... Няма как да стане с 30 кг на 24 часа непрестанно горене, с постоянен пламък, с постоянно поемане на пелети ... и т.н. Екстра си, само си оправи дограмата да не духа. Аз чакам един майстор да дойде да ми каже че е за смяна и да се приключва с този дограма от 1500 лева. Да си бях оставил старите прозорци, поне парите щяха да са налични...
От 1 седмица сме на пелети - Грейко рб30-Стар.
Отопляваме 2 етажа(3ти и 4ти) по близо 100кв и стълбище (има 10 глидера там, които да спират студената вълна от входната врата)
За сега забелязвам разход (2-2.5кг/ч) или 3 чувала на ден.
Струва ми се нормално за горене 24часа.Насторйките не Грейкото са като описаните в книгата.
Къщата няма изолация,ПВЦ прозорци (от преди 10 години, не изглеждат качествени),единият етаж е тавански(има минерална вата в тавана).
Също така има камина на таванският етаж(не знам през нея какво бяга, защото е затворена с неплътен дървен капак).
Нормално ли ви се струва или да боря модулацията на п1,п2 .
пон ное 19, 2018 10:27 amandy_forresite написа:
Голямата ти горелка не е фатален избор и влия в случая. Нали не работи на 35-40 киловата?! Работила ти е средно с 1,25 кг/час. Нищо му няма на разхода в момента. Студено е. Ти ако се водиш по шампионите по топли жилища, където борбата е за 1-2 градуса с и без отопление, които харчат една торба по 2-3 дена... з@еби.
На мен в стара селска къща, миниатюрна, с духащи джамове ПВЦ, ми гори към 40 кг сега. Изолация няма грам и таваните са 2,90. Даже единия радиатор съм го спрял, защото не стаята не се ползва, а и там прозорецът е с фуги по 2-3 мм отвсякъде ... на 60 години сигурно. Защо да отоплявам това?! А от ПВЦ-тата пък духа между пантите и в долната част та чак клати вертикалните щори от плат. Как да го стопля това... Няма как да стане с 30 кг на 24 часа непрестанно горене, с постоянен пламък, с постоянно поемане на пелети ... и т.н. Екстра си, само си оправи дограмата да не духа. Аз чакам един майстор да дойде да ми каже че е за смяна и да се приключва с този дограма от 1500 лева. Да си бях оставил старите прозорци, поне парите щяха да са налични...
Леко се притеснявам от евентуалният разход при -10, защото ако е право пропорционалвн отидох на 4 чувала и май ще си мина на донбас догодина. А относно разхода на час в денонощието горелкта реално работи около 6-7 часа, защото запалва и за около час и половина достига зададената температура по стаен термостат след което изгасва и почива 2 часа. В такъв случай по проста сметка излиза че гори около 5 килограма на час което не е ли доста или аз нещо бъркам в размислите ми
LazarGanev - "Велик майстор"
пон ное 19, 2018 12:04 pmMiloslav_Marinov написа:
В такъв случай по проста сметка излиза че гори около 5 килограма на час което не е ли доста или аз нещо бъркам в размислите ми
Ми 5 кила на час са 20кВт мощност, ти си си взел горелка 35кВт, значи работи на средна мощност долу-горе, кое му е многото?
пон ное 19, 2018 11:11 ammudeerinc написа:
От 1 седмица сме на пелети - Грейко рб30-Стар.
Отопляваме 2 етажа(3ти и 4ти) по близо 100кв и стълбище (има 10 глидера там, които да спират студената вълна от входната врата)
За сега забелязвам разход (2-2.5кг/ч) или 3 чувала на ден.
Струва ми се нормално за горене 24часа.Насторйките не Грейкото са като описаните в книгата.
Къщата няма изолация,ПВЦ прозорци (от преди 10 години, не изглеждат качествени),единият етаж е тавански(има минерална вата в тавана).
Също така има камина на таванският етаж(не знам през нея какво бяга, защото е затворена с неплътен дървен капак).
Нормално ли ви се струва или да боря модулацията на п1,п2 .
За чий ... ти трябваше 30ка? Сега не ти е необходима, а като си санираш къщата....Станалото- станало.
Нормален ти е разхода. Каквото и да ти казваме, от тука, сам ще стигнеш до настройките, дето ще ти харесат.
пон ное 19, 2018 12:09 pmLazarGanev написа:
пон ное 19, 2018 12:04 pmMiloslav_Marinov написа:
В такъв случай по проста сметка излиза че гори около 5 килограма на час което не е ли доста или аз нещо бъркам в размислите ми
Ми 5 кила на час са 20кВт мощност, ти си си взел горелка 35кВт, значи работи на средна мощност долу-горе, кое му е многото?
Твърде бос съм в тази тема, поради тази причина задавам въпроси които може изглеждат елеменарни за вас, но просто споделям мнение с вас които сте доата наясно с нещата с цел евентуален съвет има ли смисъл да ровя и да намалявам подаването на шнека и респективно вентиалтора. В момента на 5-та степен подава 9.5 секунди и почива 36 секунди. И съответно дали има смисъла да осветявам фотосензора и да измеря колко грама пелети ще пусне на максимална мощност или тзи гимнастики са безмислени

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: