Всичко до качество и цени опира.Преди бяха скъпи машините, влагаха се по-качествени елементи.Сега борба за цени - промоции, акции, та от някъде трябва да се резне.Ей ти малко по-евтини елементи с по-големи отклонения в параметри - особено при литиевите, от там шанса за калпав елемент расте и готово.Нещо такова си го обяснявам аз.
Откъм време за безпроблемна експлоатация на никелкадмиеви и никелметалхидридни акумулатори - много зависи до производител, късмет, начин на употреба и т.н. Рекордьорите, които съм виждал са 12 годишни в относително добро здраве, но иначе рядко доживяват 6 или 8 години (особено ако говорим за пакет). 10 годишни в добра кондиция си е супер. Обикновено карат от 3 до 6 години. Много малко производители могат да си позволят да ги подбират и обикновено още при закупуване на акумулаторна машина е възможно да има по 1 или 2 клетки с влошени параметри, те са способни да влошат цялостното представяне на машината, а след няколко години като се прецакат още 2 или три клетки и машината става почти неизползваема. Например на мой акумулаторен компресор - след няколко години употреба от двата акумулаторни пакета подбрах само читавите клетки и с тях направих само едната батерия, та той даже и като нов не беше работил толкова добре. Иначе производители като Саньо продават качествени клетки с много добри, а и близки параметри, но пък и цената им е неприятна.
От всички видве акумулатори, като за ел. ак. инструменти най-харесвам оловните гелови (или познати още като АГМ). Като всичко друго на този свят имат и предимства и недостатъци. Предимства - ниска цена, ниско вътрешно съпротивление, няма мемори ефект, нисък саморазряд, много по-лесни и удобни за управление от всичките видове с литиева химия. Недостатъци - голямо тегло, голям обем, по-чувствителни откъм управление от останалите видове оловни. (един мой много далновиден приятел имаше следният лаф: "Аз като реша да глътна прасковата цялата с костилката, първо меря дали костилката ще мине през (да я наречем) "дюзата" ! "