• 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 66
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivan_v - специалист
Вече е готов и другия климатик и в момента работи само той. Като имам време ще направя снимки и ще пусна повече информация. Работи доста добре като цяло, а циркулационната помпа съм я спуснал максимално близо до водата и няма проблеми за сега.
filmatoplo - майстор
Интересува ме :? -термопомпа въздух-вода , обаче външното тяло да е в мазето -а сега де. :wink:
Чаро - Акълия
Колко голямо е мазето и колко мощна ще е машината?
Мирише ми на замръзнали и спукани компоти :lol:
filmatoplo - майстор
:) Чаро -доставих ти това удоволствие да се посмееш :wink: (тъкмо винцето ще се избистри , и зелевата чорба ще реже :-D ) , знам ама не исках да подсказвам , имах предвид тялото да е подготвено за някакви въздуховоди , гъвкави или твърди -които да се извеждат навън , единия да смуче- другия да връща .Но не мога да си ги представя на повърхността -нещо от рода на -английски двор ли да прилича , или да излизат по нагоре завити с колена странично , и снабдени с залозийни решетки :? :) .Това ме интересува :wink: .
Чаро - Акълия
Къв е смисъла?
Вентилаторите на такава машина ще са по-мощни. Повече вложена енергия.
Почти всяка марка предлага такъв модел.

Изображение
Ако е абсолютно невъзможно монтажа навън е вариант. Инак си е чист мазохизъм.
То за мазохизма има схеми и с въздуховоди закопани в земята. Да се топлел въздуха. :butthead:
Милиони хора мислят как да ебнат дявола въздушно :lol:
2v6 - майстор
filmatoplo написа:
Интересува ме :? -термопомпа въздух-вода , обаче външното тяло да е в мазето -а сега де. :wink:
:drinkers:
http://www.viessmann.at/de/ein-_zweifam ... 350-A.html

Прикачен файл

vitoal350a.JPG
vitoal350a.JPG (13.02 KиБ) Видяна 4444 пъти

Прикачен файл

heat_pumps_vmazeto.JPG
heat_pumps_vmazeto.JPG (46.66 KиБ) Видяна 4444 пъти
ivan_v - специалист
filmatoplo написа:
В къщата на тъщата монтирахме външното тяло на климатика( FUJI 9UA-конвенционален) в избата, обаче....
Избата е повече от 50 кв.м. , а стаята е 15 кв.м. със страхотна изолация ( вътрешна на всички стени, тавана пода, К-стъкло..). Температурата в избата почти не се влияе от работата на климатика и варира от 12 гр. до 8 гр. за цялата зима.
За отопление на цяла къща обаче може не само компотите, а и виното да замръзне :)
tgv - специалист
ivan_v написа:
В къщата на тъщата монтирахме външното тяло на климатика( FUJI 9UA-конвенционален) в избата, обаче
Като че ли си объркал избата със стаята :-D
Шегичка :wink:
mindless - специалист
Здравейте,
Не съм убеден, точно за тук ли е мнението ми, но не ми се иска да пускам нова тема.
От известно време и аз съм на тема отопление на къща, както всеки, доста се рових и четох за опциите за отопление на къща. В крайна сметка сведох избора само до 2 варианта:
-термопомпа
-котел за пелети
Ще споделя тук моите терзания за всеки един от вариантите и ще съм благодарен на всички включили се след това с препоръки или просто мнения.

Темопомпа:
Основното предимство на термопомпата е нейната ефективност. Не е едно мястото из интернет, където тя е обявена за най-добрата система за отопление. Както се знае има 4 основни вида термопомпи: въздух/въздух, въздух/вода, земя/вода и вода/вода. След направените от мен проучвания и поради факта, че не ми харесва отопление тип климатик се отказах тотално от вариантите с източник на топлина въздух. Особено сериозен аргумет в полза на това за мен е, че при температури от -10°C, ефективноста на тези термопомпи спада понякога над 2 пъти с СОР около и под 2.
При термопомпата с източник вода, която е представят за най-добрата термопомпа изобщо има друг съществен проблем. Законодателството ни все още е такова, че ако искаш да ползваш законно такава помпа ти трябва разрешително за водовземане и се налага да плащаш по 0.06лв/m³ изпомпана вода. Това в моя случай, би добавило още около 0.30лв/час разход, който от своя страна е 2kW ток и релано обезмисля цялата термопомпена система.
Поради гореизложените факти, едиствения смислен според мен вариант на термопомпа оствата земя/вода, но конкретно в моя случай имам проблем с мястото т.е нямам достатъчно за разполагане на земна серпентина, което води до варианти сондаж или т.нар. Helix сонди на Rehau, това от своя страна допълнително натоварва системата в разхохдната и част и по моите лаишки изчисления отива към нерентабилност т.е първоначалната инвестиция е доста голяма, а спестените като разходи пари, поради ефективноста на термопомпата са недостатъчни, за да има икономическа логика.

Котел на пелети:
Тук основното предимство е относителната автоматизация, която може да се постигне и по-ниската цена за изграждане на подобна система.
Недостатъците са, че от събраната от мен информация по форумите явно има доста видове пелети, от които голяма част са с лошо качество. Като цяло този вид отопление също не е особено евтин, но най-големия недостатък за мен си остава нуждата от периодично обслужване. Дори и добър котел със самопочистваща се горелка и голям бункер има нужда от периодична поддръжка.

Това в общи линии са ми разсъжденията, ако някой вижда грешки в доводите ми или просто има друго виждане за нещата, моля да го сподели. Отворен съм за всякакви идеи и мнения.

P.S. Не съм споменал нищо за газово котле, въпреки че в района има газификация. Основната причина е цената на газа. В някой сайтове попаднах на таблици с изчисления на базата около 500лв/1000m³, което след справка от вчера е тотално невярно. В момента цената на газа за битови потребители е 978лв/1000m³, това прави около 1лв/m³ или около 0.11лв на киловат (някъде срещнах, че в 1m³ газ има около 9кВ енергия).
2v6 - майстор
mindless написа:
Здравейте,
Не съм убеден, точно за тук ли е мнението ми, но не ми се иска да пускам нова тема.
От известно време и аз съм на тема отопление на къща, както всеки, доста се рових и четох за опциите за отопление на къща. В крайна сметка сведох избора само до 2 варианта:
-термопомпа
-котел за пелети...
Би ли обяснил защо те притеснява факта, че COP-а на термопомпа въздух-вода спада до 2 при температури под -10 градуса?
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 66

Тема "Термопомпи-консултации" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: