Evgeniy написа:В крайна сметка кое от двете е вярно? То е ясно че дават "EFFICIENCY" на гориния процес, но щом са намесени температурни разлики, значи и котела има нещо общо.
В крайна сметка и двете са верни. При така изваденото от контекста цитирано не се разбира, но във второто изречение на следващия абзац става ясно, че съм имал предвид не всички загуби, а тези през комина. От една страна може би е трябвало да го уточня в предния абзац, но от друга стана се надявам, че колегите четат всичко, а не по диагонал.
Газанализаторът мери загубите през комина(според мен не много точно) и не може да вземе предвид тези от котела, а без тях не може да се определи КПД на котела, тъй като те може да не са малко.
Или ако не бях писал след цитираното от теб, тогава изречението щеше да трябваше да изглежда така:
"Газанализаторът мери температурата на входящите газове, температа на газовете в зоната на горене и температурата на изходящите газове, и по разликата "разбира" колко са загубите на топлина през комина(поетата от котела топлина), после тази стойност се коригира с коефициента от химическото КПД, и накрая от целият този резултат се вади единица."
Забележи, че и думата "разбира" съм я сложил в кавички. Защото си мисли, че разбира колко е КПД на котела, но не разбира, а само предполага.
Поздрави!