Не е въпроса в това да дадеш 5000 лв. на архитект само заради един подпис - трябва самият ти да имаш много добра идея какво точно ще правиш. Тоест, да си начертаеш проект с точност до сантиметър точно къде ще ти минават зидовете, врати, прозорци, комини, стълби и т.н, като си помислил предварително колко и какви стаи ще има и всяка за какво ще се ползва, съответно какво да и е изложението, откъде ще минаваш най-често (ходови линии) за да ги съкратиш и оптимизираш, да отделиш доколкото може мокрите помещения наедно заради ВиК и т.н. Инсталациите може и да не си ги чертаеш ако искаш, обаче според мен е задължително да имаш много ясен чертеж на архитектурната част. Защото ето конкретно - ако оставиш малък отвор за стълби, по които после да не можеш да се качваш, колко време, пари и нерви ще ти трябват после да го оправиш? За ремонта на моя апартамент съм обмислял няколко месеца - чертах няколко варианта, сравнявах ги, отхвърлях ги... Проектирането ще ти е от полза и за конструкцията - плащаш на инженер, но после спестяваш пари от бетон и арматура. Не си мисли, че само презастраховането ще е достатъчно - например може да сложиш дебела арматура, но да не е достатъчно закотвянето и или пък много стремена, но да не са сгъстени в най-натоварената част на колоната и т.н. Според мен, още не е късно - вземи и в този момент си начертай съвсем подробно какво искаш да направиш с къщата си и ако искаш го постни тук - не е задължително да се съобразиш с нито едно мнение, но може да ти дадем идеи. А и никой няма да ти иска пари, тук сме да си помагаме доколкото можем.
А конкретнo за стълбите - ако все пак решиш да ги направиш по-стръмни (в краен случай) има едно хитро оформяне на дървени стъпала, което съм виждал в "Наш дом", ще го драсна, ако те интересува. Но пак те съветвам - по-добре направи по-голямо стълбище, което вкарай в обема на дневната (или каквото помещение се пада) - така няма да загубиш пространство на първия етаж, а дори ще се получи интересен ефект.
П.П. Ето тази форма на стъпалата ти позволява да им увеличиш малко дълбочината, когато не е възможно да се направят по-полегати, освен това са и ефектни. Само като идея за краен случай - а краен случай е вече готова къща, не както при теб. Според мен, още имаш възможност да ги направиш нормални.
А конкретнo за стълбите - ако все пак решиш да ги направиш по-стръмни (в краен случай) има едно хитро оформяне на дървени стъпала, което съм виждал в "Наш дом", ще го драсна, ако те интересува. Но пак те съветвам - по-добре направи по-голямо стълбище, което вкарай в обема на дневната (или каквото помещение се пада) - така няма да загубиш пространство на първия етаж, а дори ще се получи интересен ефект.
П.П. Ето тази форма на стъпалата ти позволява да им увеличиш малко дълбочината, когато не е възможно да се направят по-полегати, освен това са и ефектни. Само като идея за краен случай - а краен случай е вече готова къща, не както при теб. Според мен, още имаш възможност да ги направиш нормални.
Прикачен файл
vitistylbi.JPG (21.75 KиБ) Видяна 5589 пъти
Последна промяна от dito на вт окт 19, 2010 9:59 pm, променено общо 2 пъти.