От 20 октомври до сега изразходвани 53 чувала иглолистни пелети отопляема площ 160 кв етаж от къща без външна изолация, pvc дограма изолация на тавана 10 см каменна вата от горе на плочата, потдържана температура 21 гр през деня 19 гр нощем.
пет дек 13, 2019 12:12 pmТрифон П.Трифонов написа:Трифонари жив и здрав брат - пуснах ламарина над горелката в бункера за въглищата и вдигнах температурата на котела със 4/5 градуса без да променям настройките...пет дек 13, 2019 11:20 amlakosste написа: Благодаря ти.Значи правилно съм мислил за преграждане на първата секция ,но твоят май че е модел за горене предимно на дърва и е с по-голяма секция за пълнене.Ако аз пусна отвесно ламарина ,то тя ще опита върху горелката.Може би трябва да е с лека чупка долу.Иначе съм с турболатори като в твоята схема.Във втората такава роля изпълняват шампоаните тухли а в третата секция е от три метални шини една под друга.Йок. Котела ми е Бош 27 киловата (стария К25), за въглища и евентуално дърва.
Още веднъж ще поясня и за теб.
Трета секция е празна, там никой нищо не слага.
Първа секция (ход)- там са тухличките на който и даконообразен котел можеш да се сетиш.
Втора секция- някои от гореописаните котли фабрично си имат турболатор.
В книжката на Бош е описано кога се поставя. Книжките не са за четене, но в Бош не го знаят.
Ако искаш да "пускаш ламарина", отвори капака, погледни, представи си къде трябва да е разположена в пространството, ограничено от бункера и действай!
Ако наистина ти се струва невъзможно, не се отчайвай- нищо няма да загубиш, защото турболаторите са достатъчно ефективни!
По спомен, че не ми се рови пак по pdfи- турболаторът се поставя във втори ход, при температури под -7 градуса.
Аз, от как ги направих, не съм ги махал, та затуй пропушва при запалване.
Не ми пречи, щото котелното е обособено в маза, на необитаем етаж.
Потърсих, та ги намерих снимките. Малкия турболатор е за 1ви оригинален ход, като съм го смятал и го поставям без да махам тухличките. Над тях стои.
https://photos.app.goo.gl/nzjwgzjwNnhPMM2e6
Вижда се температурата на газовете каква е, при каква температура на водата , при неизчистен котел. Последното е доста важно уточнение, че да се добие представа за подобряването на ефективността.
Забравих да кача контролера.
https://photos.app.goo.gl/VCHX167DHqrWio7k7
Тези дни ще пусна и един ред турболатори като твоите и тогава ще коментирам пак...