Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
:lol: Ха ха ами Филма какво препоръчва нейде по средата .За избора на режим играе роля и изолацията и инертността на обекта . :wink:
krasen1 - специалист
idealist написа:
Лично аз се обърках. Л. Ганев препоръчва стаен термостат в малки жилища 3-4 радиатора, а под него Сънчо го препоръчва само за големи халета.
Колкото повече точки имаш за контрол на температурата в сградата,толкова по добре.
Стаен термостат имаш една точка за контрол на температурата.
rosso666 - специалист
Мисля да пробвам през деня да работи по t на водата а вечерта по стаен термостат.как ще се постигне-през деня термостата се настройва на над 30градуса за д не може котела да да я достигне и да си подържа зададената работна температура,а пък вечерта си се настройва някаква поносима температура за спане.
Добре ли е като идея?
Имам друго питане...термометъра на котела и термометъра на елекртонното управление имат разлика от 6-7градуса.случвало ли се е на някой?и на кое да вярвам.
димитар кисиов - специалист
Смяташ ли че над 30 градуса ще ти е приятно на кои котел е тази разлика.много важен момент е къде е поставен термостата .аз съм виждал в заведение термостата сложен зад хладилника а клиента доволен та доволен от високите градуси
filmatoplo - майстор
Почти винаги стайните термостати ги настройвам дневна 21-22 гр , нощна 18-19 .
LazarGanev - "Велик майстор"
krasen1 написа:
idealist написа:
Лично аз се обърках. Л. Ганев препоръчва стаен термостат в малки жилища 3-4 радиатора, а под него Сънчо го препоръчва само за големи халета.
Колкото повече точки имаш за контрол на температурата в сградата,толкова по добре.
Стаен термостат имаш една точка за контрол на температурата.
Не знам за кой път ще го повторя - ако един проектант/инсталатор/майстор не може да изчисли, оразмери и настрои една система от 4-5 радиатора да работи така, че да е еднакво топло навсякъде, то той изобщо не трябва да се занимава с тази дейност - по-добре да стане таксиджия или хамалин. Ама то пазарът сам ги изхвърля такива. Да, с термоглави е най-лесно да се регулира идеално температурата в стаите, но не винаги това води до икономии! Пак ще дам пример - имаме жилище от 4 стаи с радиатори по 2кВт с термоглави (общо 8кВт), слагаме котел с минимална мощност 5кВт. След известно време работа в едната стая достига зададената температура и радиаторът изключва, остават да работят 6кВт. След малко изключва и втория и в системата остават 4кВт радиатори и 5 кВт котел и котелът е нормално да прегрее и да изключи, но помпата продължава да работи за останалите 2 радиатора, котелната температура бавно бавно пада, котелът пак включва и работи на минимална мощност, после пак изключва, после пак на минимална мощност и това му е работата - често изключване и включване, работа основно на минимална мощност, ниско КПД, защото радиаторите не са правилно избрани, системата не е балансирана и настроена. Температурата в стаите е еднаква и за незапознатите изглежда, че всичко е наред, но всъщност системата не работи добре, разходът е завишен, появяват се нагари и други проблеми по котела и горелката. Да не говорим, че денем като напече радиатори остават изключени, но помпата си работи - върти през някоя лира ( трябва да има поне един радиатор без термоглава за да не се тормози помпата), водата изстива в тръбите и котелът цъка по цял ден, защото се управлява по температура на водата
Ако аз изграждам тази система няма да сложа темоглави или най-много една - в спалня или детска. Ако оразмеря правилно радиаторите и допълнително ги донастроя от секретните вентили, то във всички стаи едновременно ще се достига желаната температура, така че няма значение коя стая да е управляваща, т.е мога да сложа стайния термоста в едната стая и щом тя се стопли, останалите също ще стигнат желаната температура. Ако има някакви отклонения винаги мога да коригирам от секретните вентили. При това положение котелът ще работи на основно на средна мощност, защото няма изключен радиатор (няма термоглави). Котелът ще работи така на средна мощност до достигане на стайната температура и после стайния термостат ще изключи горелката и ще почива дълго време, защото стайната температура пада бавно. След дълга почивка котелът пак ще включи и ще работи пак на оптимален режим, после пак ще почива дълго. Та за малки жилища това са двата варианта, всеки сам да си прецени.
Ако радиаторите са 10-15 естествено е много по-трудно да се настрои и балансира системмата така, освен това е много по-трудно да се избере референтно помещение, откъдето да се управляват всички други, затова е добре да се комбинират двата начина на управление.
Но това са мои разбирания, на база на моя опит с газови и пелетни котли, като съм ползвал опита и препоръките на фирми-партньори, световни лидери в отоплението (да не ги изброявам) :cool:
fox_vt - майстор
А кой е казал че комфорт=на икономия :wink: Само с поставянето на пелетен котел везната наклонява към комфорта за сметка на икономията.Стайния термостат пак да се повторя от време оно ти отнема възможноста за индивидуален избор на температурен режим във всяка стая.Ти нагласяш секретните вентили и край системата ще работи завинаги така,а дали човек винаги ще иска да е така майната му нали сме взели парите за инсталацията.Или ако иска промяна ще те вика и срещу леко заплащане ще настроиш пак секретните вентили :-D А от твоя пример какво ще стане ако котела има минимум 2кв случайно има такъв на пазара.А защо не слагаш в сметките и бойлер или тия хора няма да се къпят няма да мият чинии.Мн плоски сметки правите ама то така си е тръгнало :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами не знам - за мен комфорта и икономията вървят ръка за ръка. И избора на газов или пелетен котел не е за сметка на икономията, щото дървата по нашия край си ги купуваме и то не еФтино, както у некои села по търновския Балкан :wink: . Нищо не ти отнема стайния термостат, щото освен секретните вентили, чиято настройка се прави еднократно, за юзера ползвател оставяме един радиаторен вентил, който постоянно може да си врътка и да регулира температурата в стаята както си иска. Па и за секретните вентили не им требе второ више, а само един прос шестограН :wink: . За котела с минимум 2 кВт все те чакам да си го купиш, а да не ми цитираш рекламни брошурки. Нещо май не се арчат :-D ? Битовия бойлер аз не го слагам в сметките като контсуматор, ма ня'а ти обяснявам що.
n.ganev - майстор
К'ви 2кВ :? Баси - нали бяха пет'стин вата?
plastkomfort - специалист
На стройко можеш да ги видиш.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: