idealist написа:Лично аз се обърках. Л. Ганев препоръчва стаен термостат в малки жилища 3-4 радиатора, а под него Сънчо го препоръчва само за големи халета.Колкото повече точки имаш за контрол на температурата в сградата,толкова по добре.
krasen1 написа:Не знам за кой път ще го повторя - ако един проектант/инсталатор/майстор не може да изчисли, оразмери и настрои една система от 4-5 радиатора да работи така, че да е еднакво топло навсякъде, то той изобщо не трябва да се занимава с тази дейност - по-добре да стане таксиджия или хамалин. Ама то пазарът сам ги изхвърля такива. Да, с термоглави е най-лесно да се регулира идеално температурата в стаите, но не винаги това води до икономии! Пак ще дам пример - имаме жилище от 4 стаи с радиатори по 2кВт с термоглави (общо 8кВт), слагаме котел с минимална мощност 5кВт. След известно време работа в едната стая достига зададената температура и радиаторът изключва, остават да работят 6кВт. След малко изключва и втория и в системата остават 4кВт радиатори и 5 кВт котел и котелът е нормално да прегрее и да изключи, но помпата продължава да работи за останалите 2 радиатора, котелната температура бавно бавно пада, котелът пак включва и работи на минимална мощност, после пак изключва, после пак на минимална мощност и това му е работата - често изключване и включване, работа основно на минимална мощност, ниско КПД, защото радиаторите не са правилно избрани, системата не е балансирана и настроена. Температурата в стаите е еднаква и за незапознатите изглежда, че всичко е наред, но всъщност системата не работи добре, разходът е завишен, появяват се нагари и други проблеми по котела и горелката. Да не говорим, че денем като напече радиатори остават изключени, но помпата си работи - върти през някоя лира ( трябва да има поне един радиатор без термоглава за да не се тормози помпата), водата изстива в тръбите и котелът цъка по цял ден, защото се управлява по температура на водатаidealist написа:Лично аз се обърках. Л. Ганев препоръчва стаен термостат в малки жилища 3-4 радиатора, а под него Сънчо го препоръчва само за големи халета.Колкото повече точки имаш за контрол на температурата в сградата,толкова по добре.
Стаен термостат имаш една точка за контрол на температурата.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: