Най - вълнуващия въпрос зимно време.
morfei1 - специалист
нед яну 05, 2020 1:26 pmpechkata написа:
Не Анди не спя на толкова топло бях станал около 8 ч. и пуснах да стопля че да види Морфи колко градуса е при температура на водата 55 - ама бях забравил отворен прозореца у хола та затова имаше разлика в температурата...
Другия път кат прайш клипчета ми покажи термометъра в другия край на стаята или в най-студената и точка на 1.5метра от земята. Това значи стая/отоплено до 25C. Може също да споделиш и за колко време ги прави 25C, ако работи на режим, и не ги поддържа непрекъснато.

Мога да покажа каква е температурата на водата при термо вентила и каква е при стайния термостат в другия край на стаята на какъвто градус си пожелаеш, е и? На вентила 25C при датчика 23.3C с вода около 60C. Тая умряла лира знаеш ли кога ще направи 24C в банята с вода 55C.... точно никога иначе пари не се пипа. Е кво като в другите стаи е топло, а в тази не е. Разбиранията ни за помещение отоплено до 25C са различни.

На мен също 55C са ми ОК, поне до -5, -10 и то с радиатори, а не с "духалки". Не ги разбирам нещата ама ич, ма наскоро гледах един газов котел, който работи на 50-55C и през определен интервал от време изхвърляше вода в канала. Има си специална дренажна система/помпичка, някъв конденз се образувал и ставал още по-ефективен, така разправят. Сигурно е нещо което се отделя само при горене на газ (щот при пелети конденз няма на 55C, тъй разправят), ако е така сигурно си прав. Ама съм чувал, че ако същото котле го караш на 80/60, конденз нямало и също така, не бил толкова ефективен, знам ли може да са ме излъгали. Чувал съм, че има и кондензни пелетарници, ама нито моя, нито твоя са от тях. Седя си и се чудя... ако конденза идва от горенето на ниска температура, аджеба на моя умрял пелетарник къде му е дренажната система и що никой не ми е сложил такава, след като не му е проблем работата на ниската температура. На най-големите балами инсталатори ли случих да му се невиди :?
Чувал съм също, че топлообмениците на пелените котли и газовите са направени от различни материали, все съм се чудил защо :?

Ако теориите ви са верни, защо нямам разлика в разхода между 55C и 65C подавана вода? 10C са доста голяма разлика за да не се забележи промяна.

99% от проблемите на потребителите са, че не спазват предписанията на производителите!

Анди, няма смисъл, питах конкретно, отговаряш ми като ученичка, която си е назубкала урока. Жив и здрав! :partyman:
pechkata - специалист
нед яну 05, 2020 5:53 pmmorfei1 написа:
нед яну 05, 2020 1:26 pmpechkata написа:
Не Анди не спя на толкова топло бях станал около 8 ч. и пуснах да стопля че да види Морфи колко градуса е при температура на водата 55 - ама бях забравил отворен прозореца у хола та затова имаше разлика в температурата...
Другия път кат прайш клипчета ми покажи термометъра в другия край на стаята или в най-студената и точка на 1.5метра от земята. Това значи стая/отоплено до 25C. Може също да споделиш и за колко време ги прави 25C, ако работи на режим, и не ги поддържа непрекъснато.
Значи не си гледал правилно клипа - единия е на 80 санта на кухненския плот а др. е на нивото на спалнята на 60 санта от пода...И обърни внимание в коя част на стаята са конвекторите...
Бях станал в 8 ч. клипа е правен в 10 и 30 ч. ...
Даже единия беше изваден от щепсъла...
Със радиаторите не можещ да завъртиш 100 кубика за два часа...
Има термо реле от подово което ги спира на 25 гр. на въздуха е термо реле от бойлер което ги пуща при 40 гр. на водата или ги спира като падне под 40 гр. ...
И забележи че термо релето от подово е на 60 см. от пода и тези джиджавки струват 20 лева...
И че каква е причината да не ги поддържа...? :?
morfei1 - специалист
Да прав си, изгледах го до момента в който излезе от котелното. В спалнята е нормално да е толкова, защото термометъра е на грубо метър до конвектора, а той е ниско разположен горе долу на същата височина. Може да ме гони параноята, но аз не вярвам на един термометър, затова засичам с поне 2, до 3 в една стая.

Говорим за различни неща, аз не казвам, че не можеш да се се стоплиш с макс вода 55C, това осново зависи с колко си преоразмерен, колкото повече, толкова по лесно става отоплението на нисък градус. Казах ти, аз също мога, че и до 26C с изключение на лирите в банята (поради простия факт, че не са преоразмерени, като останалите радиатори и отдават непрекъснато и никога не изключват, за разлика от другите радиатори, които също трябва да работят по този начин, ако са оразмерени правилно или не им достига малко. Напълното изключване на термо вентила трябва е сведено до мининум освен ако няма график, а не да претопля помещението с 0.5C след като отвори, дори и на нисък градус с малко отворен вентил %, тва говори за голямо преразмеряване). Не че 23C за лирите на 55C, които правят не са ОК, но не могат да постигнат заданието, което искам, за времето, което искам). Казвам, че според мен, а и не само при тази температура не е ОК за котела да работи продължително. Да, времени спадове не са проблем, при мен има падове и до 48-50C, когато горелката почива по график и изведнъж отварят 5 радиатора, които са почивали 2 часа. Паленето отнема 5 мин, а затова време радиаторите охлаждат водата поне с 10C надолу. Горелката пали и наваксва, за 15-30мин на пълна мощност, след което отварят още 5 радиатора, но при работеща горелка могат да бутна градуса надолу максимум 5C, наваксва на пълна мощност отново и започва да си цикли на 60-65C в зоната на модулация, коя глава затвори, коя притвори, коя отвори и те така.

Да се повторя. Чел съм си инструкцията на моя котел, четох и на Bochs Solid 2000B, който много прилича на твоя, а и доста други инструкции на други котли. На всички пише да се осигури минимална температура изходяща водата от 65C. В края на крайщата не ми се спори и не ми се влиза в излишни полемики. Не смятам, че е разумно и препоръчително да работи цял сезон/и и да не вдига повече от това 55C, защото ти стигат. 55C не са твърда константа и не ги държи постояно има и падове, което ще рече, че средната е под 55C при максимална зададена 55C..... системата си е твоя, може да я ползваш както искаш и намериш за добре. :wink:

Кой крив, кой прав времето ще покаже :partyman: .

pechkata, ка то отворят 5 глави едновремено понеже е настъпил часа, а горелката ти е изключила по температура и чака водата да падне под зададения градус какво мислиш, че се случва, когато отворят главите. А пелетарника палише на секундата можеби щях да изгуба градус 2.

За другото може и да си прав, обаче никъде не го пише черно на бяло, а моят котел както и други се води комбиниран, като приоритетно е пелетен, но може да се ползва и на дърва. На теб ли да вярвам или на предписанията?
Последна промяна от morfei1 на пон яну 06, 2020 6:28 pm, променено общо 1 път.
Svezar - специалист
Изумяват ме температурите на обитаване които се цитират в темите ! Термометъра ми е на 105см от земята в хола, събирал съм по 6 термометъра от различни видове да ги сверявам и смея да твърдя че този показва вярно. Та по този термометър държа 22,5-23 градуса в помещението като чорапи и дълги ръкави в къщи не ползваме,като идват гости зимно време все казват че е много топло у нас /предполагам са свикнали на студено/ ,та ако по този термометър държа 25 градуса и нагоре значи ще е малка сауна /лятото при 25 пускам климатика да охлажда/ . Та се чудя аз ли не държа на жега ,хората ли живеят в парници или нещо измерването куца ? Все пак според специалистите оптималната температура за хората е около 22 градуса. Забелязвам и друга закономерност в постовете-колкото у някои е по-топло,толкова по-малко пелети горят...магия :-D
pechkata - специалист
пон яну 06, 2020 11:32 ammorfei1 написа:
Да прав си, изгледах го до момента в който излезе от котелното. В спалнята е нормално да е толкова, защото термометъра е на грубо метър до конвектора, а той е ниско разположен горе долу на същата височина. Може да ме гони параноята, но аз не вярвам на един термометър, затова засичам с поне 2, до 3 в една стая.

Не смятам, че е разумно и препоръчително да работи цял сезон/и и да не вдига повече от това 55C, защото ти стигат. 55C не са твърда константа и не ги държи постояно има и падове, което ще рече, че средната е под 55C при максимална зададена 55C..... системата си е твоя, може да я ползваш както искаш и намериш за добре.
На всички пише да се осигури минимална температура изходяща водата от 65C.
Първо в спалнята няма конвектор има един радиатор и едно климатично тяло - което не работеше...
И котела ми поддържа 55 градуса 1/2 градуса нагоре на долу през целия горивен процес...
Какви са тези падения и покачвани - не мога да те разбера...
Това за температурата на котела важи само за въглища...
Ти май нещо буташ масло а...
пон яну 06, 2020 4:12 pmSvezar написа:
Изумяват ме температурите на обитаване които се цитират в темите !
...държа 22,5-23 градуса в помещението
...колкото у някои е по-топло,толкова по-малко пелети горят...магия :-D
Абсолютно. И у нас е така, ама тръгват едни спорове тука...
Като съм сам- 22 градуса. дойде ли благоверната, веднага става 23, с уговорката, това да е само в дневната. За банята е ясно.
https://photos.app.goo.gl/jvg3enSoMUaXyLMe9
morfei1 - специалист
Svezar, eм, зависи.... то и аз си държа 23-23.5C на моят си етаж, като при 23.5C ми става леко топло на моменти. Това на 1,5м. от земята. На 1м. от земята предполагам температурата ще ми е малко по ниска, близка до твоята. Термометър ми в коридора е на поне 2м от земята (там ми е най-удобно да го държа), и показва 26-26,5C. При положение, че навсякъде другаде е 23.5C.

На другият етаж е малко по различно (топличко). Там когато термометъра покаже 24C се смята, че е развалена системата и е студено и почваме да търсим телефона на инсталатора да идва да решава проблема :lol: . Термометрите са разположени на 1.6-1,7м от земята, смятай кво е на тавана, ама лошо няма поне ми е топъл пода :lol: . Във всяка стая по два термометъра и температурата се движи между 25 - 25.5 - 26C, че някой път отива и до 26,5C. Вечер се спи на 25.5C, разбира се на 1м от земята е по хладно, ама колко да е по хладно...... 24C :roll: . С тези показания никой не се се оплаква, че термометъра е развален или ОИ. Темп датчиците са с 24 часова история и мога да си ги следя през интернет в реално време. Добре, че сега с ел. главите мога да контролирам нещата със седмичен режим, та като няма никой у къщата успявам да сваля до 23.5-24C, като карам котлето да почине на 2 пъти по 2-3 часа. Както беше в началото с обикновени глави, като подържа нон стоп няколко дена 26C и на тях почваше да им става вече топло и започваха да проветряват след 24:00 щот не се спи на такава жега, вместо да си намалят главата :lol: . Сутрин се проветрява по няколко часа.

Дет се вика, чукай на дЪрво да не ти дойде на главата :-D . На някой може да му се види майтап тая работа, ма на мен ми е ежедневие, изгубил съм надежда.
pechkata - специалист
пон яну 06, 2020 11:32 ammorfei1 написа:
Да, времени спадове не са проблем, при мен има падове и до 48-50C, когато горелката почива по график и изведнъж отварят 5 радиатора, които са почивали 2 часа. Паленето отнема 5 мин, а затова време радиаторите охлаждат водата поне с 10C надолу. Горелката пали и наваксва, за 15-30мин на пълна мощност, след което отварят още 5 радиатора, но при работеща горелка могат да бутна градуса надолу максимум 5C, наваксва на пълна мощност отново и започва да си цикли на 60-65C в зоната на модулация, коя глава затвори, коя притвори, коя отвори и те така.
А беше казал че не гасиш горелката 24 часа и гориш 3 чувала пелети...
Я ми кажи отскок на температурата на котела 40 градуса на 65 градуса за 30 минути какво става със котела - умира по бързо...
morfei1 - специалист
И да търсиш под вола теле, няма да намериш. Не съм излъгал. Графика го експериментирам от няколко дни, ще видя какъв ще е ефекта, рано е да се каже още. Аз горелката не я гася, тя гаси по температура на водата, и пали по същото. Ако темп на водата премине 65C гаси, ако падне под 60C пали, тоест никога не работи на 40C. Това не е управление по стаен термостат за да изстине толкова водата, а комбинация между двето, защото всяко едно (стаен и Термо глави) по отделно имат своите добри и лоши страни.

Температурата в стаите я реголирам е Ел. Глави. На моя етаж са ултра модерни, на другия са по простовати (поне за сега). Чрез тях мога да си регулирам товара към котела както си пожелая, така че да почива колкото искам или е възможно спрямо загубите и комфорта на всеки един човек обитаващ къщата или котела да е стабилно натоварен така, че да не реши да почива щото му е кефнало, понеже няма кво да прави.

Без такъв реглаж, се получават едни паразитни паления, минал съм през този път, които не са добре за разхода, когато се водиш по Термо глави обикновени, щото всяка глава си решава и си прай каквото си иска, в един момент като се стопли къщата. Като имаш 3-4 глави е едно, ама като са 12 е малко различно, трябва им синхрон.

Не очаквам велика икономия при среден разход на час грубо 1.5кг. след 2 часа почивка, после имам близо час работа на максимална мощност която ми е 3кг. тоест нищо няма да спечеля от пелети, но пък котела няма да пали и да гаси, щот е останал да работи за 1-2 глави, или след като е изключил се налага да запали за 1-2 глави. Това не го предполагам а съм го следил какво, кога се случва. Въпреки, че помещенията изстиват сравнително еднакво с разлика 0.5C, отварянето между главите е през 20-30мин. , а това е много време, и ако не се вземе предвид и да се направи корекция на темп, за да отворят всички в определен час, за 1час мога да направя няколко паления, ако не повече. Като добавим още толкова глави, които не мога да следя отдалечено на другият етаж и цирка с паленето и гасенето е пълен. Това се случва през деня, когато разхода е 1 чувал. Нощно време при 2 чувала разход, нямам такива проблеми. Горелката няма как да насмогне при този разход, за да изключи по температура.

Едит:
Два примера с двето лири, едната се намира в банята другата се намира в кухнята. Тази в банята се води от температурен датчик и температурата при главата е без значение, а тази в кухнята се води сама по нейния си температурен датчик.

Пример едно: Лира в баня
Температура в котела 60-65C
Часът е 20:50
Заданието е 24C в 17:00, тоест е работила 3:50мин. В 17:00 температурата в банята е била 20,4C, след 2часа почивка и отворено прозорче за проветряване, заданието до тогава е било 20C. Според датчика който я управлява и се намира на 192см от земята, до него има термометър като твоите. Главата е на 30см от пода

ИзображениеИзображениеИзображение

На третата снимка съм ти оградил в червено каква е температурата в банята според датчика, който управлява главата, каква е влажността.
Виж какво показва термометъра на снимка 2, подобен на твоя и какво показва датчика който управлява главата. На кой от двато датчика да вярвам?

Пример две: Лира в кухня. Същата котелна вода, същият график, часа е 21:05. Работила е 4:05мин. В 17:00 в кухнята е било 21,1C според малкия датчик, който само следи температурата и влажността и не управлява главата, разположен на 140см от пода, а долу при термо главата е било 21,9C след 2часа почивка и заданието също 20C. Главата е на 35см от пода.

ИзображениеИзображениеИзображение

При пози случай на кой от трито датчика трябва да вярвам?

Имам няколко такива термометъра подобни на твоя и сложени един до друг, разликата е няколко десети. Имам също и няколко датчика като този малкия и сложени един до друг разлика е десети. Имам няколко стайни термостата сложени в различни стаи на едно и също място и подържат температурата в различните стаи с няколко десети разлика.

Температурния датчик на котела показва 5-6C повече от температурата, която показва горелката (мога и оттам да ти направя снимки ако държиш), а вземат информация от един и същ датчик. Едното кабелче тръгва към горелката, другото влиза нейде в котела. Кое е вярното по кой да се водя?

Това което разбрах за отоплението за малкото време в което се интересувам от него е, че няма константни неща. Всичко се променя непрекъснато в някакви граници, и най-точната сметка е средноаритметичната. Всеки е различен и приема да вярва в различни неща. С писаници няма да ги избистрим нещата, напротив батака ще стане още по голям. Не е приказка да го разкажеш :wink: .
pechkata - специалист
Не ти каза че не гасне горелката за 24 часа и ти гори 3 чувала пелети...
А то се оказа че гаси - Анди е прав имали горене има и разход...

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: