• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 13
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
peshev-ko - специалист
Благодаря ти,tedi1
peshev-ko - специалист
Ако си посадим по един такъв храст,дори и най наглия съсед ще спре да зяпа към нас :-D
кака Лара - специалист
tedi1 написа:
peshev-ko написа:
кака Лара,моля те дай малко инфо за птичето грозде!На какво разстояние се засажда/за най-плътна ограда/?Може ли да се сее сега?От къде сте го купили и цена?Благодаря ти предварително!
Аз си го поръчах по интернет от сайта на Храсти.сом. Имаха лигуструм по 0.60 лв корена и доставката им до Хасково излезе 6-7 лв Това беше преди около 14 дни. За сега не знам дали имат още.
peshev-ko, за съжаление тази година не стигнахме до плета, макар, 4е много ми се искаше...точно в4ера гледах в Бриколаж-а лигуструми - в торбички по 6 корена, за 1м плет, някъде за около 7 лв. Не стига, че бяха толкова скъпи, ами и изглеждаха страшно жалко, с изпопадали листенца....
peshev-ko - специалист
кака Лара,както tedi1 мe насочи,в hrasti.comqлигуструма е по 0.60 лв корена.Казаха,че може да се сади сега и достига до около 180 см.Смятам да го поръчвам другата седмица!
Domashen_maistor - специалист
Колеги закъсняли сте, :sad: май. Аз в петък получих от г-жа Папазова (hrasti.com) 72 лигуструма. Доколкото разбрах са едни от последните (даже май последните). Госпожата не беше сигурна до последно дали ще останат за мен. Направо ме е яд, че избързах и си купих преди това и от Бриколаж. Както каза кака Лара и аз го потвърждавам - доста са пършиви тези в Бриколаж. Пък и цената им вярно иде солена. Така, че с две ръце ви препоръчвам тези на г-жа Папазова. Догодина смятам да си поръчам и растенията за алпинеум от там. Жената е доста коректна и плета дето ми го прати си струваше парите 60ст./коренчето +6,2лв за доставката. Тука (в София) в разсадниците до БАН ми искаха 1,8лв за коренче :shock: . Това беше и причината да си мисля, че 0,6лв е нереална /стара/ цена та се набутах с Бриколажки лигуструм.
vladtod - специалист
Разгледах темите за живия плет ,но ме интересува дали има нещо бодливо и опасно,с цел да го засадя от вътрешната страна на оградата така,че като скочи малгала да се оплете и да му е за урок.Бесен съм,ако приемат закон както в САЩ да се стреля на месо,ще станем 5 000 000 население.
hygro - майстор
Къпина. Преди мнооого години паднах от един трактор в къпинак, но споменът е жив и досега... Много жив :wink:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
hygro написа:
Къпина. Преди мнооого години паднах от един трактор в къпинак, но споменът е жив и досега... Много жив :wink:
:lol: :lol: :lol: Ох, прости! Нооооо пък, супер рекламно звучиш!
Стефан - майстор
vladtod написа:
Разгледах темите за живия плет ,но ме интересува дали има нещо бодливо и опасно,с цел да го засадя от вътрешната страна на оградата така,че като скочи малгала да се оплете и да му е за урок.Бесен съм,ако приемат закон както в САЩ да се стреля на месо,ще станем 5 000 000 население.
Май трябва да се разясни какво понятие е "жив плет". Доколкото мога, ще кажа моите разсъждения.

Според мен "плет" е вид ограда на имота като предпазна мярка против нежелано влизане. Преди много години по селата за тая цел са се използвали храсти с бодли, известни като "драка". В различни райони на България може да са известни под друго наименование.

Думата "жив" предполага, че храста, въпреки, че няма листа през зимата, може да се разлисти на пролет. В тоя смисъл под жив плет аз разбирам вид храст, с бодли по него, предназначен да предпазва от нежелано навлизане в собствеността.

Много хора бъркат понятието жив плет с декоративните храсти, засаждани на границата на имота. Именно такъв жив плет имам на моя двор, от който просто няма отърване. Вече не е само на границата със съседа, но и из целия двор. Който иска, да дойде и да си вземе разсад - давам го без пари, даже ще почерпя. :lol: Сериозно!
vladtod - специалист
Аз си мислех за дива роза или нещо от сорта,но дали расте бързичко :?
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 13

Тема "Вечно зелен жив плет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: