Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kozl - майстор
чет фев 27, 2025 7:50 pmSwiftymoves написа:
чет фев 27, 2025 7:28 pmkozl написа:
За кавитация - често срещана причина е задръстен филтър преди помпата.
Обаче аз клоня и към добавка на въздух в системата.
Въздух няма със сигурност. И шумът се чува само при мен, тъй като помпата се намира точно под моята къща, в мазата. В другите къщи шум няма.
Леле чак сега се усетих.
И защо отвори нова тема, а не писа в предишната :?
kozl - майстор
чет фев 27, 2025 10:37 pmbigdragon написа:
Swiftymoves написа:
Кое е причината?
Причината е неправилно оразмеряване на
елементи от системата.
Кавитация се получава не само в помпата,
а и на места със стесняване, като клапани
вентили и др, където има висока скорост
на потока.

ПП Някои ще ти кажат, че не е кавитация,
а дроселиране и ще са прави до някъде, но
кавитацията е явление, което се появява
точно в зоните с дроселиране и шума е
точно от появяването и изчезването на
парните мехури...
Шума според мен е от резонансен фактор свързан с вибрациите.
Когато се затвори кран при изхода на помпата и дебита е 0, ще се изключат шумовете от дроселиране по ВОИ.
Ако дразнещия шум продължава, явно е от помпата от другата тема :weedman:

Аз си спомням подобно в система с подово и радиатори, захранвани от една помпа в абонатната.
Подовото шуми, радиаторите не :?
Смесват се 2 шума. Единият шум при работеща помпа и циркулация в подовите маркучи без приток от абонатната.
Другия шум при спряна помпа с приток от абонатната (дроселиране) се оказа по-силен от този само на помпата.
Swiftymoves - специалист
пет фев 28, 2025 8:12 amkozl написа:
чет фев 27, 2025 10:37 pmbigdragon написа:
Swiftymoves написа:
Кое е причината?
Причината е неправилно оразмеряване на
елементи от системата.
Кавитация се получава не само в помпата,
а и на места със стесняване, като клапани
вентили и др, където има висока скорост
на потока.

ПП Някои ще ти кажат, че не е кавитация,
а дроселиране и ще са прави до някъде, но
кавитацията е явление, което се появява
точно в зоните с дроселиране и шума е
точно от появяването и изчезването на
парните мехури...
Шума според мен е от резонансен фактор свързан с вибрациите.
Когато се затвори кран при изхода на помпата и дебита е 0, ще се изключат шумовете от дроселиране по ВОИ.
Ако дразнещия шум продължава, явно е от помпата от другата тема :weedman:

Аз си спомням подобно в система с подово и радиатори, захранвани от една помпа в абонатната.
Подовото шуми, радиаторите не :?
Смесват се 2 шума. Единият шум при работеща помпа и циркулация в подовите маркучи без приток от абонатната.
Другия шум при спряна помпа с приток от абонатната (дроселиране) се оказа по-силен от този само на помпата.
При затворен кран след помпата (нула дебит) шумът пак се чува. При спряно топлоподаване централно и пусната помпа пак се чува шум.

Единствената "нормална работа" на помпата в момента е при студено време и високо налягане в системата.

Явно помпата е прекалено силна. Предполагам 32-60, 220 мм помпа е целесъобразна за моята система. Някой даже я беше пуснал в каталога на Грюнфус. Ама за 2 години+ никой не ми го предложи.
Много неща могат да се предложат тук. Освен това две години време при тази ситуация са признак за добро търпение. Свиква се.

Козлин, не си се сетил- гуглил си, също като мен снощи. Стигнах до същата тема и се отказах- появи се по спешна работа. Всъщност, търсих в старите теми за шум, който се появява над определена скорост на топлоносител. Исках да линкна нещо конкретно, понеже съм учил само фигурно пързаляне.
Имам и споделено собствено решение на подобен проблем. Успех с търсачката!

Някой "щял бил да каже"!!!
Нека да е някой!
https://www.grundfos.com/bg/learn/resea ... ing-system
kozl - майстор
пет фев 28, 2025 10:10 amSwiftymoves написа:

При затворен кран след помпата (нула дебит) шумът пак се чува. При спряно топлоподаване централно и пусната помпа пак се чува шум.

Единствената "нормална работа" на помпата в момента е при студено време и високо налягане в системата.

Явно помпата е прекалено силна. Предполагам 32-60, 220 мм помпа е целесъобразна за моята система. Някой даже я беше пуснал в каталога на Грюнфус. Ама за 2 години+ никой не ми го предложи.
Студено време = по-голям дебит през помпата (повече топлещи радиатори).
По-високото налягане вероятно увеличава резонансната честота :?

Помпите са шумни, повече, по-малко... Обаче как шума достига до теб :?

В наша абонатна циркулационната помпа за БГВ се раздрънча от нещо попаднало, във водата и удрящо се в турбината. Обадих се на ТЕЦ-абонатни звено поддръжка. Дойдоха, гледаха, слушаха и решиха така ще работи докато се смели :shock:
Е смля се след некой друг месец, но над абонатната гаражи, та немаше оплаквания от живущи за повишен шум :? Тръбите са пластмасови :? Демфери по окачването няма :|
Swiftymoves - специалист
пет фев 28, 2025 11:52 amkozl написа:
пет фев 28, 2025 10:10 amSwiftymoves написа:

Студено време = по-голям дебит през помпата (повече топлещи радиатори).
По-високото налягане вероятно увеличава резонансната честота :?

Помпите са шумни, повече, по-малко... Обаче как шума достига до теб :?

В наша абонатна циркулационната помпа за БГВ се раздрънча от нещо попаднало, във водата и удрящо се в турбината. Обадих се на ТЕЦ-абонатни звено поддръжка. Дойдоха, гледаха, слушаха и решиха така ще работи докато се смели :shock:
Е смля се след некой друг месец, но над абонатната гаражи, та немаше оплаквания от живущи за повишен шум :? Тръбите са пластмасови :? Демфери по окачването няма :|
Стига през радиаторите. В банята например, която е много малка, ясно чувам шума през тръбите.

Иначе, с много скромните ми познания, явно проблемът е с налягането и мощността на помпата. От тия три скорости, помпата работи на първа и проблеми с греенето няма. Съответно останалите две скорости са абсолютно безполезни. При по-малощна помпа шях да имам опция да намаля скоростта допълнително и проблем едва ли щеше да има. Мислех си че може да има замърсяване по тръбите, но температурата на водата е над 60 градуса в най-студените дни и каквото и да е било като замърсяване си мисля, че щеше да се разтопи. Шумът също така не е механичен, например тракане/чукане.

Иначе смениха експанзивният съд, гумите около тръбите в абонатната за обиране на вибрациите, абсолютно никаква промяна нямаше. Лично съм обезвъздушавал помпата (с монета) , нямаше въздух.
kozl - майстор
Писах примера за тракането като за повишен шум и това, че този шум не е станал дразнител на най-близките апартамненти до абонатната.
Т.е. създаденият повишен шум се подтиска за разпространение.
Въпрос №1 е да се разграничи източника на притеснителния шум - въртенето на помпата или дроселиране при движение на водата.

Е въртенето в помпата е неизбежно, няма въртене, няма топло. Но при затворен СК след помпата, водата не се движи по тръбите и дроселиране в проводите и радиаторите няма. Остава шума от въртенето в помпата.

След пробата със работеща помпа при затворен СК приемаме, че въртенето на помпата създава притеснителния шум.

Демпферите по тръбите би следвало да прекъснат предаването на вибрации по тръбите към радиаторите. А дали е така :?
Обаче стойката (конзолата) на тръбите с помпите не е демпферирана (по инфо от другата тема).

Изображение

И подкрепям идеята на bigdragon за стетоскопа и с него да търсиш пътя на шума.

Изображение
Swiftymoves - специалист
пет фев 28, 2025 12:44 pmkozl написа:
Писах примера за тракането като за повишен шум и това, че този шум не е станал дразнител на най-близките апартамненти до абонатната.
Т.е. създаденият повишен шум се подтиска за разпространение.
Въпрос №1 е да се разграничи източника на притеснителния шум - въртенето на помпата или дроселиране при движение на водата.

Е въртенето в помпата е неизбежно, няма въртене, няма топло. Но при затворен СК след помпата, водата не се движи по тръбите и дроселиране в проводите и радиаторите няма. Остава шума от въртенето в помпата.

След пробата със работеща помпа при затворен СК приемаме, че въртенето на помпата създава притеснителния шум.

Демпферите по тръбите би следвало да прекъснат предаването на вибрации по тръбите към радиаторите. А дали е така :?
Обаче стойката (конзолата) на тръбите с помпите не е демпферирана (по инфо от другата тема).

Изображение

И подкрепям идеята на bigdragon за стетоскопа и с него да търсиш пътя на шума.

Изображение
Ами преди замяната на помпите не е имало проблем с шума, така че мисля, че източникът на проблема е ясен вече - помпата. Иначе за демпфирането, нямам компетенции и не знам дори това какво е. Знам със сигурност че преди замяната на помпите всичко си беше същото като инфраструктура и проблеми не е имало.

Единственият изход явно е нова помпа по-малощна помпа или да си поддържам налягането максимално високо за минимизиране на шума.

В интерес на истината, тук получих най - много полезно инфо за което благодаря. Тия "майстори" които ми намазаха ските, ще си знам за следващият път.

Иначе по отношение на експанзивният съд, там нещо по "експлоатацията" има ли, което може да е объркано? Видях само как го слагат и това е. Има кран, от който се изпуска вода.
kozl - майстор
Демпфери са черните цилиндри пред и зад помпената група.
Обаче цялата тази група е подпряна за стената на две конзоли, при които не виждам никакви демпферни (омекотителни) подложки.

Изображение

Разширителният съд (РС) трябва да се провери на какво налягане е напомпан при празна тръба към него. Т.е. чрез затваряне на крановете към него и изпускане примерно през предпазния клапан да се освободи от манометрично налягане и да се установи към атмосферното налягане.
Ако налягането е 2 бара, то за да почне да работи като РС, налягането във ВОИ трябва да е по-голямо от 2 бара иначе системата все едно е без РС. Този пример може да е някакво обяснение защо помпата е по-шумна при по-ниско налягане - защото РС все едно го няма :roll:
Swiftymoves - специалист
пет фев 28, 2025 1:49 pmkozl написа:
Демпфери са черните цилиндри пред и зад помпената група.
Обаче цялата тази група е подпряна за стената на две конзоли, при които не виждам никакви демпферни (омекотителни) подложки.

Изображение

Разширителният съд (РС) трябва да се провери на какво налягане е напомпан при празна тръба към него. Т.е. чрез затваряне на крановете към него и изпускане примерно през предпазния клапан да се освободи от манометрично налягане и да се установи към атмосферното налягане.
Ако налягането е 2 бара, то за да почне да работи като РС, налягането във ВОИ трябва да е по-голямо от 2 бара иначе системата все едно е без РС. Този пример може да е някакво обяснение защо помпата е по-шумна при по-ниско налягане - защото РС все едно го няма :roll:
Тези, които го монтираха, престо сложиха разширителният съд и си тръгнаха. Нямам спомен нищо да са замервали. Знам че тогава ми казваха как налягане 1.5 бара (входящ манометър при работеща помпа) е нормалното налягане за системата. Как мога да замеря въпросното налягане? Аз изпусках някакво налягане през клапана чудейки се дали нещо ще помогне.

Тема "Номер на помпа за парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: