• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Ал_ - специалист
пон сеп 29, 2025 1:20 pmBaлepu написа:
По-скоро питам: ако хипотетично това се случи, ще бъде ли предпоставка за повишаване производителността на панел?
Според мен това ще е предпоставка за евентуално повишаване на споменатите по-рано от Хидразин 1000 вата на квадратен метър, и би могло да се забележи нещо подобно на показаното от него.
prasse - специалист
пон сеп 29, 2025 6:30 pmDMN написа:
Аз пък се опитвам да кажа или по-скоро точно това ми е въпросът - че централата задължително ли да работи в МРР-точката?
Това е стремежът - към максимална ефективност на системата! Но товарът никога не е константен и не е лесно (а вероятно е и скъпо) да поддържаш в съгласувано равновесие цяла една огромна система от панели и товари за да си винаги точно в указаната работна точка.
Тук трябва да се вземе под внимание, че ВАХ на различните панели в системата не са еднакви и резултатната работна точка вероятно ще бъде доста "размазана", но физическият смисъл остава същият.
DMN - майстор
prasse написа:
Това е стремежът
То всеки се стреми да си продаде стоката и тока, ама като има свръхпроизводство, пък няма достатъчно потребители...
Нямам повече какво да кажа по темата.
Отговорът е в ръцете на автора. Той е в кухнята на нещата.
Аз затова го питах какво е обяснението според него, той отговори - "просто физика".
И аномалии. :)
:partyman:
Lux Æterna - специалист
Малко картинки в полза на Форума.

Поздрави

Прикачен файл

VA_curve_LongiSolar_450W.png
VA_curve_LongiSolar_450W.png (57.12 KиБ) Видяна 325 пъти

Прикачен файл

solaren-panel-temperaturen-koeficient.png
solaren-panel-temperaturen-koeficient.png (37.83 KиБ) Видяна 325 пъти

Прикачен файл

P-V-curve-and-dP-dV-slope.png
P-V-curve-and-dP-dV-slope.png (22.64 KиБ) Видяна 325 пъти

Прикачен файл

CMPP-and-VMPP-under-temperature-changing-conditions-pu-25-Temperature-MPP.png
CMPP-and-VMPP-under-temperature-changing-conditions-pu-25-Temperature-MPP.png (20.65 KиБ) Видяна 325 пъти
prasse - специалист
пон сеп 29, 2025 7:31 pmDMN написа:
Отговорът е в ръцете на автора. Той е в кухнята на нещата.
Аз затова го питах какво е обяснението според него, той отговори - "просто физика".
Ще изплюе той камъчето, ама ще ни мъчи докрай. Барем, някой жокер да пусне... :)
hidrazin - майстор
пон сеп 29, 2025 8:00 pmprasse написа:
Ще изплюе той камъчето, ама ще ни мъчи докрай. ...
Това е абсолютно сигурно и неотменно! До последна капка ... водка! :lol:
пон сеп 29, 2025 8:00 pmprasse написа:
Барем, някой жокер да пусне...
Готово бре. Ма ще трябва да почнем от А и Б... :-D
Колко дава "Слънчо" ?
Средната слънчева радиация в горната част на земната атмосфера е приблизително 1361 W/m² , но радиацията на повърхността е приблизително 1000 W/ m² в ясен ден.
Какво означава соларен панел примерно 550W ? Означава че от тоя панел ще изкарате 550W само няколко дни в годината и то за по няколко минути.
И това е максимума и то при определени условия - нито 10:00 ъгълът е оптимален по това време на годината, нито пък в 13:30 температурата на панела е 25 градуса.
- Централите които визирам са с надморска височина между 400-500 метра. - Изключваме надморската височина за тези аномалии.
- Централите които визирам по това време са били с температура на панелите над 25 градуса. - Изключваме температурния коефициент за тези аномалии. Даже е станало по-зле.

Другаде е заровен ключът за бараката... Соларен панел да даде 10% повече от данните по етикет и спецификации.

P.S.1 Това с небалансирани товари, съпротивления на товари и източник, съгласуване на панели, товар и инвертор ... направо ги забравете!!!
Примерно ГРАФИКАТА ТУК показва че инверторът е работил с КПД 97,7% и то когато е бил извън максималната си мощност.
Погледнах за тази дата и при други натоварвания. При 60kW е работил с КПД 99% ...
То ако инвертора не може да се "съгласува" с мрежата - удряйте му един чук и го мятайте в кофата/вторични суровини.
P.S.2 Някои от участниците в темата са "напипали" верния отговор ама е още доста мътно и студено... :-D
Ал_ - специалист
вт сеп 30, 2025 9:10 pmhidrazin написа:
До последна капка ... водка!
При мен имаш литър. И буркан с мас. Добре, че няма и оцет, че ще реши някой, че имаш въшки :-D :-D :-D :partyman:
hidrazin - майстор
вт сеп 30, 2025 9:46 pmАл_ написа:
При мен имаш литър. И буркан с мас.
Литър какво и защо?
А относно мас-та - вече вероятно е гранясала. :shock:
Щото живееш не на 15 километра от мен ами вероятно живееш в Магадан (7 600 км по права линия) или в Гватемала (10 700 км по права линия). :?
brum - майстор
Тука е имало облаци и рязко се е открило небето. Облаците по периферията пречупват светлината. По тоя начин се събира повече от очакваната светлина - директната падаща по панелите + тая дето се пречупва по периферията на облака.

Плюс по-хладните панели в тоя момент. И това не е за пренебрегване.
Ал_ - специалист
вт сеп 30, 2025 10:12 pmhidrazin написа:
Литър какво и защо?
А, помня ли вече. Пък и то ако трябва да ти взимам всеки път като заслужиш - с камион ме чакай :-D
Мани километрите - времето не ми стига хич и е някакъв кошмар.Пък и ме наплаши, че като домъкна водка трябва и да я пия :-D

Brum, нямало облаци казва. Иначе - и моето обяснение е сходно, дори и да звучи абсурдно бих набедил влажен чист въздух, разпръскващ светлината.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Соларни аномалии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: