• 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 137
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fbr - майстор
Слънчев Колектор и Диференциален Термостат
nasttii - специалист
Да попитам кой панели на сънсистем стават за дрейн бек системи?
Andri01 - майстор
Мисля ,че всичките. Моя е хоризонтален заради мястото-така е ми е по удобно ,а и не стърчи много над покрива. Особено зимата ,като е вдигнат повече!
mgbagera - специалист
Здравейте отново. Алуминиевите ми колектори пристигнаха :hurra:

Имам едно питане. При получаването на колекторите не получих никакъв документ нито касова бележка за тях. До колкото знам колекторите са с 3 години гаранция. Искам да попитам имали какво да се повреди в тях така от самосебе си и дали да отида да си поискам документ за гаранцията ?
шоп - майстор
може да протече някоя спойка да кажем :|

Обади се на фирмата. Има фирми, които работят с определени куриери и товарителницата служи и за гаранция.
Към нея трябва да има и касова бележка.

Оправи си документите. Аз за всяка покупка си взимам ФАКТУРА !!! Това е документа, че АЗ съм купил ОПИСАНИЯТ във фактурата продукт.

Имам два кашона с такива докумнети, още от 1979 год, когато баща ми е строил къщата. Нека някой да дойде да претендира, че за дадено нещо нямам документ.
saraneron - специалист
+1.Искай си доументите и касовия фиксален бон!
volero - специалист
Да се похваля с още една, само източваща система, която от два дни работи нормално. Има още неща за изпипване, но съм доволен
Искам да Благодаря на всички който ми помогнаха със съвети, мнения и припоръки без тях нямаше да се справя !
saraneron - специалист
Няма да е лошо ако споделиш какво се получи?Какъв бойлер,панели ,помпа,тръби, допълнителен съд ,управление ,кога се включва помпата,колко градуса вдига и други неща? Какви трудности срещна?Как ги преодоля?И дуги неща ,за които се сетиш......Колко денивелация покрива реялно помпата, с вода ли е или антифриз ,къде е допълнителния съд,как напълни системата,обезвъздушаване....и т.н. Също и колко излезе като цена ,това е важно!Ще е интересно за много хора ,които четат форума .Сложи и някоя снимка.
volero - специалист
Системата ми се загрява от два Боша Солар 4000, бойлера 250 литра с една серпентина, помпа bisolid мисля че беше управление на натурела, тръби от тези с алуминиевата вложка знам че не са препоръчителни, но найстина нямах пари за гофрирана неръждавейка след време ще сложа, ако тези направят проблем. Трудности срешнах при направата на стойката понеже не ми се даваха 200лв + за стойка, направих я от винкел просто доста четене падна докато да си представя как трябва да изглежда и имах условие да се регулира зима-лято ! Събирателния ми съд е стара тенжера под налягане разпробих дъното и излиза тръбичка 3/4 а вътре малко надстърча около 1-2см да не взема боклуците от дъното ако има такива, събира 5 литра като напълни системата остават 2литра искаше ми се да е поне 7-8 литра но това имах под ръка, засега е пълна с изворна вода, но за зимата ще помисля. Денивилацията от помпата е около 2-2.5 метра и забелязох че ако помпата е на 1ва степен не може да качи водата иначе ако е качила я върти! Системата найстина е съваршенно проста и за сега съм изключително доволен, работи от 4-5 дни при слънчев ден от 20-30 градуса прави 60+ ! Смятам че лятото ще вдига повече! Ако някой има въпроси с радост бих му отговорил като любител естествено. Бих качил и снимки, ако имам време, но има ли смисъл да пълня темата? Като пари Солар 4000 го намерих за 500лв броя бойлера е втора ръка, но е неръждавейка и то дебела, а кранчета тръбички и др. са си доста пари като ги почнеш, от управлението съм доста доволен за парите си около 60-70 лв смятам че е супер, благодарение на kuuuuuul реших да взема това, а за почти всичко останало ме съветва LazarGanev специални благодарности !
Andri01 - майстор
Серпантината на бойлера неръждавейка ли е и тя? Ако е черна тръба,направи така,че при работа да не влиза въздух във водата ,която отива към бойлера. Т.е. влизащата тръба в ДС да е под работното ниво на течноста. В противен случай ще имаш проблеми с ръждата / личен опит/.
  • 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 137

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: