Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Аз бих взел 15-ката. Оптималният й работен режим с най-добра ефективност (90%+) е между 8 и 10 кв. Това е предостатъчно за твоя дом. На 22-ката ще се радваш само в две направления - по-бързо сгряване от студена инсталация и на това, че при СТУД -15 и надолу като работи на 13-15 кв ще й е оптимално като ефективност. Освен това 15-ката е сигурно 1000 лева по-евтина и ще смогва на топлозагубите, така че лично аз не бих се колебал ... :)
Какво те накара да избереш този модел котел? Дай ни малко информация за вида гориво, функции, екстри. "Сънчо" би могъл да ни разкаже. Хайде, "Сънчо", каним те да разбулиш тайните на този котел :yawinkle:

Ходих на Стройко да разгледам котли, горелки и други интересни работи. Най-после да видя на живо различните модели. Поговорих си с хората, които ги предлагат. Допълних липсващи ми сведения и като цяло видях каквото очаквах. Обнадеждаващо.
Gost82 - напреднал
andy_forresite написа:
Аз бих взел 15-ката. Оптималният й работен режим с най-добра ефективност (90%+) е между 8 и 10 кв. Това е предостатъчно за твоя дом. На 22-ката ще се радваш само в две направления - по-бързо сгряване от студена инсталация и на това, че при СТУД -15 и надолу като работи на 13-15 кв ще й е оптимално като ефективност. Освен това 15-ката е сигурно 1000 лева по-евтина и ще смогва на топлозагубите, така че лично аз не бих се колебал ... :)
Какво те накара да избереш този модел котел? Дай ни малко информация за вида гориво, функции, екстри. "Сънчо" би могъл да ни разкаже. Хайде, "Сънчо", каним те да разбулиш тайните на този котел :yawinkle:

Ходих на Стройко да разгледам котли, горелки и други интересни работи. Най-после да видя на живо различните модели. Поговорих си с хората, които ги предлагат. Допълних липсващи ми сведения и като цяло видях каквото очаквах. Обнадеждаващо.
Котелът ( http://www.lanordica-extraflame.com/en/ ... hp22_p9300 ) ми го препоръчва познат като едно от най-добрите решения. Аз нищо не знам за тези котли(гориво, функции, екстри), затова търся инфо тук. Радиаторите в къщата общо са около 26-7 KW, а котелът, който ползвам в момента е 44 KW(Дедитрих на дърва). Когато го купувах нямаше от по-малките киловати и по препоръка на човека, който ми прави парното взех по-големия.
syncho - майстор
HP серията e "скопената" LP серия от пелетни котли на Extraflame. Основната разлика е, че при HP няма автоматично почистване на димогарните тръби, а е ръчно. Има автоматично почистване на потата (12мм чугун) чрез приплъзване, защити от: висока температура на водата (температурни датчици), подналягане в горивната камера (механичен пресостат), ниска тяга в комина (електронен датчик), високо/ниско налягане на водата в инсталацията (електронен пресостат и предпазен клапан на 3бар), висока температура в букера с пелети (температурен датчик), отворена врата, блокиране на шнека (за да не изгори моторът/редукторът) и може и да изпускам нещо, но това се сещам в момента. Има опция за GPRS модул.

Като цяло един продукт, който беше разработен на базата на LP серията, но без това допълнително автоматично почистване, за да може да се намали цената. Техническите данни са след сертификация по един (и още куп други) от най-изискващите австрийски сертификати 15a B-VG, който гарантира висока ефективност при ниски емисии на финни прахови частици.

Не знам какво очаквате да ви кажа за котела. Има помпа, разширител, автоматично запалване, седмичен програматор, модулация на мощността и т.н.
hr.hristov57 - специалист
Здравей syncho, интересуваме през колко време става автоматичното почистване на потата (чрез приплъзване на дъното) и след почистване отнова ли се включва запалката за запалване на горивото?
Второто- колко са стерените на модулация и фиксирани ли са или свободно програмируеми и може пи да се ограничи максималната мощност? Благодаря предварително за отговорите!
syncho - майстор
Отговарям по ред на въпросите:

1. Може да се настройва от 0-50мин работа на шнека. Ако не греша, се включва запалката, за да подсигури запалване.
2. Степените са 5 видими от потребителя, 20 в действителност. Програмируеми са от техник, не свободно.
3. Да, може да се ограничи максималната мощност от потребителското меню до една от 5-те степени.
Gost82 - напреднал
Gost82 написа:
Здравейте, търсих доста в нета, но не открих почти никакви мнения. Нямам никакъв опит с пелетен котел. В момента съм с Де Дитрих -44 kw. на дърва и съм супер доволен, но хамалогията е страшна и искам да го сменя. Та става въпрос за този котел: http://www.lanordica-extraflame.com/en/ ... hp22_p9300 . Ще ми трябва за къща на един етаж от 150 кв.+150 л. бойлер, външна и вътрешна изолация навсякъде, пл. дограма. Моля, ако някой е работил с тези котли или ползва такъв, нека сподели опит. Плюсове, минуси, разход, всичко ли гори или не, дали ще е достатъчен за тези кв. или да взема по-голям? Благодаря!
Благодаря за отговорите, но се връщам към първоначалния си пост. Достатъчен ли ще е този от линка по-горе, Какъв приблизителен, разбира се, разход би ми дал и всякакви пелети ли гори?
gnt69 - майстор
Gost82 написа:
Gost82 написа:
Здравейте, търсих доста в нета, но не открих почти никакви мнения. Нямам никакъв опит с пелетен котел. В момента съм с Де Дитрих -44 kw. на дърва и съм супер доволен, но хамалогията е страшна и искам да го сменя. Та става въпрос за този котел: http://www.lanordica-extraflame.com/en/ ... hp22_p9300 . Ще ми трябва за къща на един етаж от 150 кв.+150 л. бойлер, външна и вътрешна изолация навсякъде, пл. дограма. Моля, ако някой е работил с тези котли или ползва такъв, нека сподели опит. Плюсове, минуси, разход, всичко ли гори или не, дали ще е достатъчен за тези кв. или да взема по-голям? Благодаря!
Благодаря за отговорите, но се връщам към първоначалния си пост. Достатъчен ли ще е този от линка по-горе, Какъв приблизителен, разбира се, разход би ми дал и всякакви пелети ли гори?
Разхода от 1.5 до 5 кг на час. Всички скъпи котли горят пелети клас А от 400+ лева. :partyman:
gnt69 написа:
Gost82 написа:
Gost82 написа:
Разхода от 1.5 до 5 кг на час. Всички скъпи котли горят пелети клас А от 400+ лева. :partyman:
Първо към Госта....
Мисля,по назад, препоръчаха 15ка.Това и според мен е правилният избор.
После.....,мисля че няма да гори добре с всякакви пелети,щото Сънчо съобщи за инсталаторско меню.Демек-не можеш да променяш настройки,според качеството на пелетите.
ГНТто е написало граничните стойности на разхода и правилно е пояснило за качеството на пелетите,но това е отговор само за трупане на мнения.Няма полза от него.Така мога да си помисля,че ако си купя евтин котел , ще мога да горя евтини пелети,което не е вярно.
Мое мнение , без покритие-Един скъп Харгаснер , ще гори и евтини пелети.Предполагам защо , но не съм потребител, нито специалист-инсталатор.
gnt69 - майстор
Трифон П.Трифонов написа:
gnt69 написа:
Gost82 написа:
Първо към Госта....
Мисля,по назад, препоръчаха 15ка.Това и според мен е правилният избор.
После.....,мисля че няма да гори добре с всякакви пелети,щото Сънчо съобщи за инсталаторско меню.Демек-не можеш да променяш настройки,според качеството на пелетите.
ГНТто е написало граничните стойности на разхода и правилно е пояснило за качеството на пелетите,но това е отговор само за трупане на мнения.Няма полза от него.Така мога да си помисля,че ако си купя евтин котел , ще мога да горя евтини пелети,което не е вярно.
Мое мнение , без покритие-Един скъп Харгаснер , ще гори и евтини пелети.Предполагам защо , но не съм потребител, нито специалист-инсталатор.
Колега да та питам ти тука в тоя форум видял ли си потребител с Харгаснер щото аз не съм. Потребителите на много скъпи котли не са тука. Един скъп Харгаснер ще гори такива пелети каквито е казал производителя, а аз не съм срещал скъп хубав котел автоматичен да се зарежда веднъж в сезона от стая бункер за който казват че гори агропелети. Все искат А клас. :partyman:

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: