• 1
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
не можа да вдигне повече от 60*С и резултата е, че като се изкъпаха другите, за мен вода не остана. Децата са вече тинейджъри и вода се харчи, макар да има съдомиялна.
Потвърждавам казаното от Лазар за голям бойлер, пример у нас, в тези леко слънчево-облачни дни, 300 литров бойлер се загрява до 40-42 градуса, ама от долу до горе, къпят се 2-3 души, и все още има топла вода :)
шоп - майстор
Evgeniy написа:
Супер се е получило :)
Мерил ли си при тази установка колко е разликата между температурата на водата на изхода на проточната серпентина и тази в бидона?

Това си е класичесско изпълнение за дрейнбек, ако колектора е по- високо, а ако не е - за термосифонно свързване без помпа - ето един мой експеримент
Гледал съм схемата ти и снимките ти...те ме вдъхновиха за моите експерименти. В момента бидона и колектора са на едно ниво и затова циркулацията става с 12 волтова помпичка. Все още не ми е останало време да направя замерваня и да довърша както трябва да са нещата. То и 100 метра серпентина от тръба с ал.вложка Ф 16 не са идеалната серпентина заради ниският топлообмен, но гледам и американците масово слагат 100 метрови пласмасови серпентини на проточен принцип. 100 метра тръба с ал.вложка като цена е като 20м неръждаемо гофре...а топлообмена според мен ще е по-висок.
mgbagera - специалист
Проблема е че нямам парно и зимата ако няма слънце тези 200л ще трябва да ги стоплям на ток :-k
Иначе още сега бих взел още един колектор стига да са останали.
Andri01 - майстор
Аз за това съм сложил 2х80л.! Ако вечерта единия е загрят на ток и горещ ,а на другия ден е слънчево,пак файда! Или през деня малко хваща слънцето,вечерта от камината.
LazarGanev - "Велик майстор"
mgbagera, не си чел достатъчно - при соларен бойлер нагревателя се поставя над соларната серпентина, т.е. малко над средата на бойлера и загрява само горната част - при 200л бойлер на ток се подгряват само около 80-90л или доста по-малко от 150л бойлер, при който нагревателят е долу.
mgbagera - специалист
Това не го знаех :roll: Значи е решено ще се взима 200л.
LazarGanev - "Велик майстор"
Браво, няма да съжаляваш!
mgbagera - специалист
Тъкмо се разреши един проблем и изниква друг. Сега този 200л бойлер няма къде да го сложа в банята. Стария беше на стената а този е с подов монтаж. Трябва или на тавана да го кача или да пробивам дупки и да го сложа в банята на долния етаж :?
шоп - майстор
Това не е проблем. На война без жертви не може. Качи го на тавана и му направи една солидна допълнителна изолация от вата и найлон. Две дупки или една по-голяма в плочата се пробиват за минути. За тази цела аз съм си купил видиеви боркорони. Чук и пробой вършат същата работа :-D
Успехи!
mgbagera - специалист
Аз в плочата на тавана имам пре достатъчно дупки и това не е проблема. Проблем е ако го сложа в долната баня защото тогава ще трябва да пробия дупки във вече готовия под на горната баня :-D
  • 1
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: