• 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lz2skt - специалист
Малко не му е място на въпросът ми ,но размерът на фланеца на бойлер(ревизионният отвор) 200л на Сънсъстем идентичен ли е с старият размер на елдомските бойлери,че имам един фланец с медна серпентина и мисля да го монтирам за зимата към парното да се увеличи площа на горната серпентина на боилера...като заговорихте за бойлери?
mgbagera - специалист
Майстори я дайте съвет какво да правя :?

Днес идва фирма да огледа тавана за поставянето на колекторите. Тези от фирмата ме натискат да правят система под налягане а аз предпочитам да е Дрейн Бек защото останах с добро впечатление от написаното тук.
Казват че никога не се източват напълно колекторите и винаги оставало по малко вода/конденз и се пукали зимата.

Да се съгласявам ли на тяхното или да търся други за монтажа ?

П.П: Колекторите са 2 плоски алуминиеви 1,80м2
Бойлера е Теси 200л. с една серпентина.
Термостата е на натурела.
Помпата е грундфос.
Andri01 - майстор
Прати ги тези пишман майстори,дето хабер си нямат от DB система,да им покажа -как си работят и зимата с дестилирана вода! Източват се,само трябва да има малък наклон към долната ,изходяща тръба и да са спазени специфичните изиквания за системата.
mgbagera - специалист
И аз усетих че нямат опит с ДБ системите ама си замълчах. Казаха че ако толкова искам ще ми направят самоизточваща се и ще ми покажат други такива системи дето са се спукали през зимата.
kalin72 - майстор
По-добре си я направи сам системата :-D
mgbagera - специалист
Е то ако беше толкова лесно колкото да щракнеш с пръсти :|

В тоя замрял град няма един човек който да може да слага гофре неръждавейка даже и в Монтана няма такива майстори. Този вариант отпада. Следващия е с медни тръби а нито имам горелка нито пък някога съм лепил медни тръби.

Други варианти с тръби има ли ? Полипропилена маи не издържа на високата температура при празен колектор на ДБ система :?
Алуминиевата вложка и тя май не ставаше. Сега чета за такива с медна вложка.
Andri01 - майстор
Поръчваш се гофрираните неръждавейка по размери в нета,барабар с накрайниците 1/2" и ти ги пращат. Аз така поръчах 12м. от Пловдив,за камината. Питай Лазар Ганев,мисля,че той може да ги направи. Предполагам ще ти трябват 4бр.-два за СК и два към бойлера.
mgbagera - специалист
Той Лазар може и да ги направи ама е на другия край на картата :mrgreen:
kalin72 - майстор
Трета година вече карам с ППР тръби 32 мм, с алуминиева вложка, сам съм ги лепил, без да имам опит в това, и досега никакви проблеми не е имала системата. Връзките между колекторите са нипел-холендър. Трябваше да ги направя(връзките само) с неръждавейка гъвкава тръба, но някой друг път, ако сменям колекторите или добавя още един...
Не виждам защо се отказваш да я направиш сам, ако си сръчен.
Последна промяна от kalin72 на ср май 20, 2015 7:46 pm, променено общо 1 път.
Andri01 - майстор
Има си Еконт,Спииди,поща...! Ако си близо да Пловдив,мога да изровя адреса на фирмата. Не е проблем,що?
  • 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: