Котел Грейко Експерт20  с горелка Грейко рб 20 ,електронни термоглави .

filmatoplo написа:Котел Грейко Експерт20 с горелка Грейко рб 20 ,електронни термоглави .Това за мен ли се отнася? А буфер? Нужен ли е въобще? До момента карам зимата с около 2,5 - 3,5 тона въглища (като се пали около 16:00 часа вечер - след работа) а на пелети идеята ми е да не гася, а да реегулирам със стаен регулатор...

idealist написа:Аз съм на газ, но личното ми впечатление е, че няма да постигнеш икономии, ако гасиш горелката.Приеми че има пелетни системи, при които си в преразход ако го караш 24/7. Нямаш стаен, нямаш съспенд и нямаш програмиране на таймери. Обяснението вече си го прочел.
Изпитал съм го лично за повече от 20 години парно на дърва. Писал съм в други теми по въпроса.
 Имам съгражданин, за който 1000 лева сметка за месеца с електрически котел го устройва. Смее ни се на нас с пелетите и на тези с газта. Просто казва чисто ми е и не ме притеснява нищо и най-важното - топло ми е, така че не го сменям за нищо на света. Къщата му е три пъти на моята...
 Имам съгражданин, за който 1000 лева сметка за месеца с електрически котел го устройва. Смее ни се на нас с пелетите и на тези с газта. Просто казва чисто ми е и не ме притеснява нищо и най-важното - топло ми е, така че не го сменям за нищо на света. Къщата му е три пъти на моята... А по мои преки наблюдения от приятели - единия го "обзаведоха" местните търговци с 32 кв. котел на Фероли, който може да работи и на дърва с 32 кв. Горелка за около 100-тина крадрата, че и по-малко. Няма регулатори, няма буфери за две цигари време в гаража му - горелката 2 пъти спира при 60 градуса и се пуска на  52... Тая зима му отсече главата от пелети - над 6 тона. А друг със Бисолид- комплект котел с горелка топли  двуетажна къща без изолация и с пвц дограма само на единия етаж с 6,5 тона само слънчогледови пелети без да гаси - със стаен регулатор и 1000л. Буфер което според мен е много добре. Той ми разправя, че буфера обирал тия моменти - да не пали и гаси горелката през 20 мин, от където идвала икономията... Други пък разправят, че ако горелката се модулира и работи на миниму да речем, нямало смисъл от буфер... Та заслужава ли си и има ли смисъл да вадя още 1500 лева за буфер или не? Ако гася парното за през нощта, както казва човека от предишния пост няма ли да е загуба да загрявам допълнителни 1000 или 800 л. Всеки ден?
  А по мои преки наблюдения от приятели - единия го "обзаведоха" местните търговци с 32 кв. котел на Фероли, който може да работи и на дърва с 32 кв. Горелка за около 100-тина крадрата, че и по-малко. Няма регулатори, няма буфери за две цигари време в гаража му - горелката 2 пъти спира при 60 градуса и се пуска на  52... Тая зима му отсече главата от пелети - над 6 тона. А друг със Бисолид- комплект котел с горелка топли  двуетажна къща без изолация и с пвц дограма само на единия етаж с 6,5 тона само слънчогледови пелети без да гаси - със стаен регулатор и 1000л. Буфер което според мен е много добре. Той ми разправя, че буфера обирал тия моменти - да не пали и гаси горелката през 20 мин, от където идвала икономията... Други пък разправят, че ако горелката се модулира и работи на миниму да речем, нямало смисъл от буфер... Та заслужава ли си и има ли смисъл да вадя още 1500 лева за буфер или не? Ако гася парното за през нощта, както казва човека от предишния пост няма ли да е загуба да загрявам допълнителни 1000 или 800 л. Всеки ден?Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: