malkstor написа:Два метра диагонал ли?По първия въпрос - идеята ти е много интересна и според мен образ ще се получи със сигурност, но се съмнявам, че няма да е много ярък и ще трябва да се гледа само на тъмно, но все пак това е само предположение. Възможно е и да се постигне приемлив ефект, но едва ли ще е по-добре от метало халогенна лампа с над 30000 лумена.
Под пури имах предвид луминисцентни от тези продълговатите, които слагат по офисите, но не онези дето са над метър, а има едни по-къси, мисля че са около 30-тина сантиметрови. Няколко такива, за постигане на необходимия светлинен поток + отразител. Те не отделят топлина при работа.
Това със светодиодите е добре, но колко ще струват тези мощните диоди нямам никаква идея.
Аз съм пробвал да сложа насочващите лещи на шраибпроектор на обикновен ЛСД монитор с оригиналната му подсветка и образ се вижда но само на тъмно, дори и на трелевизора става. Пробвах и с джбния ми компютър, който има 3 инча екран и образ пак се получава , но е слаб.
По въпроса за размера на екрана - с моя проектор се получава квадратен образ - и на три метра от стената страните на квадрата са по 2 метра, а диагонала не съм го мерил, но трябва да е повече от 2 метра.