• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
batsande - специалист
Такаа,момчета, след около 2 седмици го почвам.Вече предплатих керемидите,гредите 12/12(които смятам да ползвам за маите,столиците,поповете и подложките на поповете),челните дъски,ламперията и летвичките за двойна скара.Смятам да започна в следния ред,пък ако греша някъде кажете:
1 .Изграждане на билото,от него смятам да опъна конец към три от ъглите и по този начин ще нивелирам долните им краища едни спрямо други.
2. Монтиране на подложните столици в зависимост от нивото на конците.
3.Монтиране на три от маите от ЮИ,ЮЗ и СЗ
4. Монтирането на останалите столици реших да са на два реда а не на един както е по
проект по три причини и отделно от маите:
- конструкцията ще бъде по стабилна и ребрата ще са подпрени през 1,8м а не през 2,7м
- по този начин няма да срещна комините,които не бях коментирал до сега и смятам да ги правя в последствие
- втория ред столици от север всъщност ще завърши като второ било гледащо на изток
5. Укрепване с макази и др допълнителни подпори
6. Монтиране на ребрата
7. Импрегниране на конструкцията
8. Редене на импрегниран сачак по стрехите и поставяне на челни дъски
9. Поставяне на улуци и поли
10. Обшиване със шперплат и полагане на хидроизолационна мембрана.
11.Полагане на дървена скара и редене на керемиди и капаци
Приемам всякакви критики докато е време,че после кат нарежа матряла :-D ....
ПС Гредите които съм поръчал ще бъдат от смърч а не от бор, нали не е проблем това?
schuldiner - майстор
Съвестно ми е пред колегите да "издавам тайни", затова ще се огранича само в забележката, че алгоритъмът за работа е грешен (не че само един е правилният начин). Първо е геометрията (контурът) на сградата, после точното място на билото - иначе откъде вземаш отправни точки? За източната част трябва да имаш диапазон, в който да напасваш неточностите в процеса на работа, та като стигнеш дотам, да не разваляш едноседмичен труд. Примерно като опънеш и последния скат, да не се окаже, че нямаш стреха... Нататък също има разменени точки, които ще те връщат назад, но... От по-простите е че дървената обшивка се прави след челната дъска. Изрязването на стрехата пък въобще не го видях (с избутване до опънат канап става само ако си 5+ етажа и от земята няма да си личи кривото; същото важи и за челна дъска след обшивката). Абе доста неща са, ама ако всичко напиша, няма да има разлика между моя и твоя покрив.
Хайде да повторя поне началото, след подложните столици по борда и с готово било: на южен скат(Ю) - две ребра за равнина=маияЮЗ. Следващ скат: (З) маияЮЗ-ребро и второто ребро трябва да е в равнината, иначе наново=следваща маияСЗ. (С) МаияСЗ-ребро=ребро2; ребро2 напасваш докато дойде в равнина, за да получиш ниво на подложката при чупките. Повтаряш последното на (Ю) ... и т.н. Междувременно всички елементи след билото са само захванати, без излишно укрепване, за да могат лесно да се коригират. Като ти се вържат скатовете, най-лесното е да ковеш гвоздеи и да завиваш винтове.

Изборът на материал е изцяло отговорност на изработващия. Дори и да е даден така по проект, не ми ли хареса на мен, или не го слагам, или не давам гаранция. Като си взел 12х12 за столици и маии, ребрата на колко са? Да са в същия размер не е правилно, защото означава, че или се презапасяваш в ребрата, или икономисваш от греди - едното е излишни пари, а другото проблеми за конструкцията, т.е. още повече пари.

ПП При получаване на равнините долните страни на гредите те интересуват дотолкова, доколкото се засичат с подложките, т.е. в две-три точки. Изправяш ако се наложи само там чрез зарязване/изпиляване на подложката. Ако отгоре не влизаш в равнината, значи нещо си объркал - трябва да свалиш, а не да изтъниш елемента. Така че по канапите не подравнявай долните страни, а горните и не се впускай в зарязване на ребрата и особено на маиите и гредите (уж за контри, легла или други измишльотини от мебелното дърводелство), че просто се преебава материалът.

ППП Един съвсем конкретен съвет (разбирам че е суровичък материалът): Като дойде, почисти от кори и го нареди на пачки плътно и на сянка и вземай само парчета, с които работиш в момента. Разпилееш ли гредите, особено по-дебелите, в чудо ще се видиш като се изметнат! Веднъж монтирани няма да ти създават главоболия (но и това зависи донякъде от избирането им при купуването).
batsande - специалист
Еее schuldiner, не бъди толкова скромен в съветите,нали затова и членуваме(баси как се изразих) в този форум.Значи трябва да започна от подложните столици и след това да определя билото? Ако изчисленията ми около чупките от север и юг ми извъртят някой номер,мога ли да коригирам с дъска над столицата или се налага подмяна с по дебела.
Прав си,че първо челната дъска трябва да е преди сачака.Забравил съм да впиша и зарязването на ребрата но сметнах,че е излишно-естествено,че смятам да пускам ребрата 5-6см и да режа по отвес(ако така се прави).
По проект столиците са зададени 12/18 а ребрата 6/12 което е малко нестандартен размер и затова реших,че при вмъкването на още един ред столици и по на често попове би било достатъчно,но може и да греша,затова е сега е момента да променя размера в склада.Ребрата ще бъдат 8/10,останали са ми 6/7м3 от кофража запазени като там където ще стърчат ще рендосам (по 1-1,5мм) за придобият вид.
Аз също си мислех,че ако отнема 1-1,5см от реброто за контра на подложната столица например,няма ли да се наруши здравината на стрехата.
Така и смятам да направя с матеряла-на сухо и подредени понеже ще е пресен пресен(още не е набичен)
batsande - специалист
schuldiner,бягаш ми по фронта :-D,никакъв те няма. Имам само няколко въпроса с които да помогнеш. Разбрах те отлично и много ми помогна с последното разяснение, наистина щях да се полутам докато открия решението.Ще започна с подложните от запад защото няма никакви чупки,било,маи-ЮЗ и СЗ след това подложни и равнене по северен и южен скат и накрая источния-комбиниран.Но как да пускам ребра за равнина като ската ми е към 6м а ребрата са ми 4метрови :? как да снадя без да кривят.Смятам да използвам пирони, но с какви е най-одачно и пироните ли са най-добрият варянт?
Георгиев - специалист
На 6 метров скат трябва да имаш междинна столица, чертежите станаха на предната страница, та не ги виждам как бяха. Снадката става върху столицата.
batsande - специалист
Георгиев написа:
На 6 метров скат трябва да имаш междинна столица, чертежите станаха на предната страница, та не ги виждам как бяха. Снадката става върху столицата.
А временна столица ли да бъде,докато се изпънат и четирите страни с маи и след това да пусна по двата реда столици?
Благодаря
tetomaster - специалист
batsande написа:
Георгиев написа:
А временна столица ли да бъде,докато се изпънат и четирите страни с маи и след това да пусна по двата реда столици?
Благодаря
1. Намери си билото. Закрепи една дъска хоризонтално, която да играе ролята на било. От горната точка пусни канап до подложната столица.Където смяташ да ги подпираш пусни отвес до плочата и вземи височината.Тази височина включва възглавницата на попа, самия поп,столицата.
Прикачен файл:
P1090531_1024860.jpg
Довечера ще кача всичките снимки от този покрив, много от въпросите ще отпаднат.
schuldiner - майстор
Ами бягам... никакво време нямам (ако забелязваш в какви странни часове пиша).
Тетоmaster ти е отговорил - подложна столица, било, между тях канап. Измерваш подходяща дължина по канапа за снадка на ребрата, оттам вертикал по нивела и имаш височина, която трябва да включва възглавницата (да използваме еднакви термини), попа и столицата. Работи се с точност до мм, без зарязване или подлагане на ребрата (едно-две не е фатално ако оправиш така, но принципът е да се работи чисто).
Самото било трябва да е вече изградено и временно укрепено, начинът е същият, май писах по-рано - изправяш бордовете, по възможност да са успоредни, намираш средата върху пода в две точки - правиш оста на билото. Изграждаш по височината от кота било възглавница+поп+столица+функцията на дебелината на реброто+дебелината на обшивката и покритието.
Маията под наклон ще увеличи още повече дебелината си, затова я пускаш на отделни попове, за да не надига от ребрата. В долния край (подложната на борда) не е проблем - и да изпилиш 5-6 см, отдолу има какво да носи, - там е просто фиксиране. Е, не трябва да забие във външния ръб на борда, ама не ти е толкова стръмен покривът. А и трябва да остане в какво да хване крепежът...
boltik - специалист
Моето виждане:Средата остава свободна.Греди не се подлагат отдолу,да не се губи място.Има си химии против гниене и червеи.Ще ме разбререш,когато се нанесеш :)

Прикачен файл

P1090531_1024860.jpg
P1090531_1024860.jpg (46.64 KиБ) Видяна 4802 пъти
tetomaster - специалист
boltik написа:
Моето виждане:Средата остава свободна.Греди не се подлагат отдолу,да не се губи място.Има си химии против гниене и червеи.Ще ме разбререш,когато се нанесеш :)
И тук ще отговоря по-късно.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10

Тема "Нов покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: