• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
bulhomes2 - майстор
Svezar написа:
bulhomes2 написа:
Пластмасовите си ги лепя със силикон директно за тавана и изобщо не се занимавам с дюбели..
И един ден гледаш корниза на земята заедно със слой латекс върху силикона :lol: Аз не бих си правил такива експерименти :!:
Глупости на търкалета. Показах, че става. Чак сега видях, че това била трета страница по темата - по-напред са писали същото. Като Ви се занимава - дупчете и слагайте дюбели! Колко от повърхността на корниза е директно закрепена за тавана при дюбелите и колко при силикона? При дюбелите имаш по няколко шайби от по милиметър около главата на винта, а при силикона - цялата задна повърхност. Готов съм да се обзаложа кое ще издържи повече. Ти готов ли си?
Shark - специалист
Глупости е твоето предложение bulhomes2, и не защото не става да се залепи, а защото не при всеки основата е подходяща/здрава.
Има места където шпакловката на таваните не е здрава (лесно се отлепва) така, че ако залепиш релсата и сложиш пердетата, направо пада с шпакловката или както написа Svezar, релсата отлепя от тежеста латекса и пада.

При теб щом е добре може само да се радваш и пак идва момента, ако се наложи да свалиш релсата...
bulhomes2 - майстор
Ами значи трябва да пускам тото, че се е случило и на вилата и у нас, и у брат ми - все на яки шпакловки да съм случил. Я си помисли пък дали проблема е в шпакловката или силикона, ако се случи такъв?

ПП. Лепил съм и на гипскартон, и на шпакловка, и на мазилка, че и на пръскана мазилка и всичко стои без грешка. И това на вилата от 6 години, а вкъщи - от 8. И всички тавани бях боядисал с латекс, преди да залепя корнизите. Даже и в една от сатите залепих релсите за тежки завеси върху 5мм EPS плоскости за таван - пак си стоят. Я кажи тия плоскости - и тях ли с дюбели щеше да е по-здраво да ги хвана за тавана?

ПП2. Той Свезр е написал - ама я да каже дали наистина е виждал такъв случай! Въображението на човек няма граници.

ПП3. Кога се налага сваляне на релсата?
Gnus - специалист
Като знам как с едно пипване се отлепяше латексът от тавана, че и гипсът под него (не знам кой и как ги е правил), даже не съм се замислял за лепене на корниз. В краен случай може да се направи една малка проба и ще се види дали става.
Ама като бележите за дюбели, правете кръстчето по-голямо. Оня ден слагах корниз и докато стигна до плочата, замазката падаше настрани по няколко милиметра и върви разбери къде да дупчиш в бетона.

Оффтопик: Преди 20-тина години баща ми гипсира едно обелисковидно трупче в тавана. На следващия ден зави кукичка, за да сложи чисто нов полилей с 5 стъкла. Обаче явно не е преценил добре и завил кукичката в гипса. Полилеят издържа 15 минути. После се строши върху лакираната маса, като изкърти 2 педи кабел от тавана. Беше 31.12.
bulhomes2 - майстор
Всеки сам си решава как да си го направи. Още по-здраво ще стане ако пробиеш цялата плоча и да пъхнеш шпилки с гайки отгоре :lol: . Но да ми говори някой, че било глупост нещо, което аз съм правил десетки пъти, а той никога и ТОЙ да твърди, че не ставало.....
Svezar - специалист
От 100 човека 99 дупчат 1 лепи,ми като сме глупави пада ни се да се мъчим с дрелките :partyman:
bulhomes2 - майстор
bulhomes2 написа:
Всеки сам си решава как да си го направи.....
Някога и без дрелки и ток са съществували хората. Винаги можете да откриете топлата вода отново. Но е много по-лесно да отвъртите кранчето с червената точка.

ПП. Баща ми беше същия Тома Неверни на първия корниз. Разпънал едни кабели, едни хилтита... Я ела го накарай сега да дупчи за корнизи!
lov - майстор
Весо в други ден слагам 10 корниза по 3м. Мисли му ако паднат. :axe:
Svezar - специалист
bulhomes2 написа:
bulhomes2 написа:
Всеки сам си решава как да си го направи.....
Някога и без дрелки и ток са съществували хората. Винаги можете да откриете топлата вода отново. Но е много по-лесно да отвъртите кранчето с червената точка.

ПП. Баща ми беше същия Тома Неверни на първия корниз. Разпънал едни кабели, едни хилтита... Я ела го накарай сега да дупчи за корнизи!
Някога е имало чук,шило и дървено дюбелче /доста хора още си ги имат / а за силикон и лепене по тавана не са били и чували :yawinkle: И колко време трябва да го крепя този корниз докато залепне силикона /понеже си писал силикон а не силиконово лепило или друго такова/ понеже аз не знам за такъв дето да е като монтажно лепило за 5мин ? Или се прави специално скеле което да го подпира докато стегне,да не говорим че сам човек някак си трудно ще успее да задържи неподвижно 2м корниз без да размаже силикон по целия таван пък аз искам сам да си свърша работа а не да търся помощници !
lov - майстор
Явно не си опъвал кабели по тавана без помощник. 3-4 летви малко по дълги подпираш и запъваш на пода. Тя се огъва и като пружина натиска още по силно. Докато преместиш циганията на следващото място за монтаж гипса или лепилото отдавна е стегнало.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Корниз за пердета - избор, монтаж, въпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: