• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
shadow__01 - майстор
Съпротивлението май трябваше да е под 4 ома за заземлението.
lubomirlz - специалист
Що още го дъвчите тоя предпазител след като ПЛЦ82 на втора страница е отговорил какъв е проблема, човека си платил за проект, платил си е за земно, платил си е за лаборатория която му е казала че земното му е в нормите ама той си извикал неговия приятел да му изпълни инсталацията и да си праска предпазители, както му е кеф, а да и е пропуснал да му каже че при тая система ще се запали без ДТЗ или пък така ще го светне тока като хване офазения уред.
Айде стига с лирическите отклонения нека и да посмятаме малко. Закона на ома повечето тука го знаят, за другите I=U/R или при земно от 10 ома каквато е нормата, тока ще е 230/10=23 А при което 40А предпазител няма да изкючи никога, независимо дали е Легранд АББ Сименс, Шнайдер или турският елмарк. За да изключат за по-малко от 0,4 сек. каквато е нормата тока трябва да е поне около 240-250 А ако е ползвал предпазител крива С Та за колегата нека си поправи инсталацията по проект, и да си добави ДТЗ-тата. Пък аз ще ида да му басна още някоя и друга ракийка и да си гледам Барселона :-D :sauf:
vlad0 - специалист
А ДЗТ на Legrand стават ли, надеждни ли са? и една 63А преди главния предпазител ще свърши ли работа? Е такъв чешит - "ДТЗ 2P Iн=63A, ток на утечка 30mА 6кА"
lubomirlz - специалист
Легранд си е марка, но с една за цялата къща може и да имаш фалшиви изключвания.
vlad0 - специалист
Сега гледам една ценова листа на Легранд и там двуполюсните защити са два вида - до 30 и до 300мА, предполагам, че трябва да е до 30 или греша?
PCL82 - майстор
Да 30ма трябва да е за защита на хората от токов удар, а 300ма се слага за защита от пожар в някои случаи като главна защита на помещения в с пожароопасна среда. За оробено рискови помещения като бани може да се сложи даже 10ма, но само за един кръг за един консуматор.
Junak - майстор
lubomirlz написа:
Що още го дъвчите тоя предпазител след като ПЛЦ82 на втора страница е отговорил какъв е проблема, човека си платил за проект, платил си е за земно, платил си е за лаборатория която му е казала че земното му е в нормите ама той си извикал неговия приятел да му изпълни инсталацията и да си праска предпазители, както му е кеф, а да и е пропуснал да му каже че при тая система ще се запали без ДТЗ или пък така ще го светне тока като хване офазения уред.
Айде стига с лирическите отклонения нека и да посмятаме малко. Закона на ома повечето тука го знаят, за другите I=U/R или при земно от 10 ома каквато е нормата, тока ще е 230/10=23 А при което 40А предпазител няма да изкючи никога, независимо дали е Легранд АББ Сименс, Шнайдер или турският елмарк. За да изключат за по-малко от 0,4 сек. каквато е нормата тока трябва да е поне около 240-250 А ако е ползвал предпазител крива С Та за колегата нека си поправи инсталацията по проект, и да си добави ДТЗ-тата. Пък аз ще ида да му басна още някоя и друга ракийка и да си гледам Барселона :-D :sauf:
Еее, тука вече ме уби. Да не би до къщата му да има само фаза пусната? А захранващата нула къде остана? Това за 10-те ома и Закона на Ом го премисли пак. И не давайте такива разсъждения, защото хората се подвеждат. А съществува и понятието Импеданс на контур “фаза - защитен проводник“. И още малко лирически отклонения - и да посмятаме малко.
Най - ниската норма на заземител е 2(два) ома. И ако I=U/R, то 230/2=115 А - много далече от 250А. И какво правим сега...
Това, че не си е направил инсталацията както трябва, не трябва да се дава за пример. Щом няма ДТЗ, земното и нулатя накъсо.
lubomirlz - специалист
Junak написа:
А съществува и понятието Импеданс на контур “фаза - защитен проводник“.
[/quote]
Айде ти помисли малко и тогава ме упреквай. Нали точно за тоя импеданс пиша по-горе, ако си беше направил труда да прочетеш какво е писано и по-нагоре щеше да разбереш, че земното му не е свързано с нулата, която му влиза от стълба и точно за това му е нужна ДТЗ. И не ми минавай с номера за нормата от двата ома, макс. за жилищна сграда е 10 ома и са много малко хората които ще бият колци до безкрай за да слезнат под 2 ома, тва да не ти е трафопост, още по-малко пък са тия които викат редовно лаборатория да им замерва земното дали е в норма.
Junak - майстор
Защитното заземяване е за предпазване на хора и животни от поражение на електрически ток, а не за достигане на ток, който да е достатъчен за изключване на АП-то. И затова тези сметки за ток към "земно" са некоректни и подвеждащи. А даже и 30 ома не позволяват поразяване. Заземяването по-скоро служи за изравняване на потенц. разлика към земя.
vlad0 - специалист
Е точно тоя импенданс мериха и всичко беше в норма. По проект не е зададена ДТЗ а тука твърдите че без нея не може :? , нещо се обърквам. Ясно е че предпазителите не са оразмерени правилно, но въпреки това мисля, че Тани е прав че АП-то не е паднало заради бързото въртене на бургията - не е имало достатъчно време да сработи иначе пак би трябвало да падне.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Въпрос за АП" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: