• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
kabel96 - специалист
Jack52 написа:
Колеги, какъв инвентар ползвате?
Купешки или самоделки :?:
И двата вида щото не вярвам всеки да може да си накове мотички за фрезата примерно и др. подобни.
kr1100 - майстор
Вече само купешки ще използвам. Няма заводи , няма промишленост.
Полуоски за оране -купени, плуг купен, централна тежест купена, култиватор- купен, метални колела към 400 мм -купени.
Мотички трудна работа за правене.
Полуоски за гумени колела- правени, тежести странични на колелата правени, теглич за плуга и култиватора - правен, голямо ремъчно колело ф40Х алуминиево за оране и за култиватор за ремък 1550мм - правено. Отдавна нищо не мога да направя - нито имам достъп до "завода", стругове и фрези се броят на половината ръка, материали никакви налични.
Не съм в сферата с металообработка - зна1и да си купя материал, да си изкарам разрешение за внясяне, никой няма да ми оттсъпи останалите единични бройки стругове и фрези за да работя, трябва да платя на човека, после проблеми с разрешение за изнасяне, плащане на режийни - много по-евтино ми е да си купя чарка като се наложи и по-малко нерви.
Пр. да и отлеят голямото ремъчно колело : да ама как ? няма материал, за основното п-во на редукторите слагат материал за N то претопяване.Резултата шупли, пукнатини, леярната е дадена под наем на частна фирма. Преди беше на бартер аз правя това - ти онова.
Когато ми се наложи ще предпшочета да платя на някой за да ми свърши работата -поне ще му помогна малко,че със "заплатите" са много напред. само на аванс и преди около 20 дни са взели за месец април 2014
Jack52 - специалист
Още ме е яд като се сетя как изпуснах навремето "голямата промоция" - оборудвана работилница-ЗиЛ за смешни пари ... Имаше и струг и генератор за ток, и разни други полезни нещица :smoker:
Jack52 - специалист
Весели Празници на всички!!! :prost:
kr1100 - майстор
Весели празници на всички Вас.
От 2г насам няма празници за мен , а само тъжни спомени.
koveslav - майстор
Да събудя малко темата.Тази пролет съживихме два мотокултиватора "Болгар" и ги върнахме към живот.При единия(видимо и на външен вид) от нас се искаше да стане максимално евтин.Просто да работи...При втория целта беше "да се направи както трябва",правихме го за колегата.Възстановихме го от гол редуктор захвърлен в някаква плевня.Обслужване на редуктора.Ротори с мотички приспособихме от Фортеко-направихме преходни втулки.Наша изработка е и ремъчната шайба и фланеца на мотора с обтяжната ролка.Всичко по оригинала.Първия двигател го взехме според изискванията на клиента,като избирахме само по цена.Нещата са плачевни,ако човек не е в час с техниката-лоста на центробежния регулатор беше изкривен и запънат в резервоара,самия регулатор не беше центрован,карбуратора капеше и преливаше,а и не беше добре стегнат към двигателя.Отнема време, работа и настройки,докато влезе в час...Втория двигател(черния) ми направи много добро впечатление,търсихме надеждност на приемлива цена-личи си още от отливките на картерите,през сглобките,утайника на гориво преди карбуратора,модерния заглушител,боята,до много стегнатия и равномерен звук при работа.Безпроблемен от първото палене до сега....а разликата в цената между двата двигателя беше около 50-60лв....

Прикачен файл

Photo0462.jpg

Прикачен файл

Photo0473.jpg

Прикачен файл

Photo0475.jpg

Прикачен файл

Photo0479.jpg

Прикачен файл

Photo0491.jpg
pipilica - майстор
Не помня в коя тема казх че ще дам отзиви за мотичките от Коледжиков ами за сега са на 10 декара и се справят чудесно, май са от читав материал.
kr1100 - майстор
koveslav -това Болгар ли е или Тракия? Болгарите бяха в защитен зелен цвят като МТЛБ та , а Тракията в червено.
2 та вида имат разлика в редуктора - бр на веригите и зъбните колела..Болгара е долу с верига , нагоре зъбни колела в средата
koveslav - майстор
С верижни редуктори са и двете.Едната доколкото знам е производство на Карлово,другата на завод Антон Иванов-Пловдив.Нямат табелки.И двете оригинално са червени.Виждал съм сини редуктори,но не помня зелен цвят...
kr1100 - майстор
Моя е зелен 1992г. По-късно съм виждал в магазина и сини. На пъврите капака на ремъците беше противокуршумен :-D , на сините съм виждал с черен пластмасов /или стъкломат/
Да и двата редуктора са с вериги, но на Тракията са 3 бр вериги, а на Болгара - верига от зъбното колело на изходящите валове до средата на редуктора /отвън има болтова за зъбните колела.
Имам някъде заводски чертеж на редуктора на Болгара. Ако има интерес мога да скоанирам и кача.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Мотокултиватор Болгар" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: