• 1
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
stilnik - специалист
MrMurdjo написа:
Или си омотал свързването и настройките и сега случайно е проработило нещо.
Честно, от горното нищо не разбрах. Не съм факир на Мах3, но все нещо поназнайвам. И твоите обяснения не ми се връзват.
И аз нищо не разбрах. То толкова промени , толкова опити - човек се се омотава.

Първо - постановката:

Контролер К4АХ/PWM - 1бр.
Драйвери SMBP2A5 - 4бр. от които 3 бр.свързани по оси XYZ, четвъртия стои резерва и не е свързан с контролера.
MACH4 - версията качена от препратка от този форум.
Машината - самоделка конзолно изпълнение с мотори по Y - 8 проводника -2по 2 намотките свързани последователно.
и по X и Z два мотора с по 6 проводника , свързани като две намотки - средните краища висят. Няма данни за моторите.

Това е една опитна схема за проучване на възможностите на CNC- тата с оглед построяване на плазма маса с по голями размери.
И така - Първи проблем - пробно качвам на машината файл на EAGLE за пробиване на отвори - разбира се на сухо.
Настройка на Mach-a калибровка,входове , мотори , начала. Машината тръгва, движи се но постепенно започва да губи височина по Z.
Следва размяна на моторите ,на драйверите, на изходите на контролера - резултата- при изпълнение на файла до самия край разстовнията прогресивно намаляват.
Следваща стъпка - свързвам отделно двигател , този път данните се знаят - Sanyo Denki 1.8A 1.8deg. по оста Z. Изпълнявам същия файл - до края на файла вала напредна с около един оборот (фаила съдържа около 800реда)

Така продължавам - правя цикъл с команда М47. - резултат прогресивно завъртане на вала по посока обратна на часовниковата стрелка.

Пореден опит за смяна на драйверите - този път включвам резервата. Активирам я по ос А , ама като не не зная с кои клавиши да я задействам , пускам TAB , мотора блокиран , пиновете включени, нивата също - никакво ответно действие.

Изоставам така кофгурацията и се връщам за нова проба по оста Z с нов мотор - този път пак Sanyo Denki 1.8A , но 2deg. И файла се изпълни съвсем коректно. Точно в позицията в която тръгна вала , след изпълнрние на около 150 прмествания наляво- надясно , там и се спря. Изключвам ос А , връща се старото състояние.

От там нататък последва програма с безкраен край /М47/ - - ОК!

Възстановяване на първоначалната схема и стартиране на пробния eagle файл на сухо. Следейки оста Z -всичко беше OK!

До преди 2часа , когато направих един Autocad файл / ARRAY 5 на 8 с окръжности с d = 15mm / конвертиран в gcode и изпълнен реално на машината на хартия. Резултата - катастрофа . Пo Z всичко е OK, но по X и Y пак се виждаше прогресивно увеличаване на размерите. Е кръговете бяха малко елептични и не се затваряха , но това го отдавах на неточности в механиката. Проблем бяха нарастващите размери!

Е по аналогия с оста А , активирах осите B и C , като сложих и отметка на и на порт 2 с ясното намерение ,че нищо няма да се получи , тъй като нямам инсталиран порт 2 . Да ама не , както казваще един наш политически коментатор. Получи се реално изпълнение на чертежа, с точни размери, с затварящи се точно окръжности дори с различни по- голями скорости и ускорения с тази разлика че през около 2 -3 см. линеен ход има едно намаление на скоростта, което ме дразни. Предполагам ,че това вече може да е от лаптопа понеже е доста стар и слаб. Но и този проблем предполагам че ще реша.

Това е за сега одисеята. Съвсем необяснима реакция на Macha за мен.За сега фактите са съвсем пресни , може би като мине време и ги анализирам ще се получи някакъв отговор. Ако ти имаш някаква идея?
mika - специалист
stilnik написа:
Предполагам ,че това вече може да е от лаптопа понеже е доста стар и слаб.
Ако проблема е от лаптопа, тази информация може да ти е от полза.
stilnik - специалист
mika написа:
stilnik написа:
Предполагам ,че това вече може да е от лаптопа понеже е доста стар и слаб.
Ако проблема е от лаптопа, тази информация може да ти е от полза.
Благодаря ти. Първо ,все пак ще го пробвам на стационарния и после ще го боря на лаптопа. Важното е един път да тръгне!
MrMurdjo - майстор
Тези драйвери гледам, имат две версии, едната е FIX, каквото и да значи това.
Имат и таймер за намаляване на тока. Може той да ти прави въртели.
Общо взето според мен трябва да разкачиш всичко и да закачиш наново последователно всеки драйвер. С особено внимание на сигнала ENABLE и полярността на STEP. Доколкото виждам, това е стандартна схема с L297-L298. Имам няколко такива, направени от мен и не съм срещал подобно явление. Но нямат автоматично намаляване на тока. То е нож с две остриета. Сириус май по-рано даваха и схемите да се видят, ама сега не намерих схема как точно е изпълнен драйверът.
Мах3 има опция за сигнал LOW POWER, който да подава към контролера, когато моторите са в покой. Това е най-сигурния начин за намаляване на тока, защото всички схеми, които сработват от първи импулс, така или иначе закъсняват.
stilnik - специалист
MrMurdjo написа:
Тези драйвери гледам, имат две версии, едната е FIX, каквото и да значи това.
Имат и таймер за намаляване на тока. Може той да ти прави въртели.
Общо взето според мен трябва да разкачиш всичко и да закачиш наново последователно всеки драйвер. С особено внимание на сигнала ENABLE и полярността на STEP. Доколкото виждам, това е стандартна схема с L297-L298. Имам няколко такива, направени от мен и не съм срещал подобно явление. Но нямат автоматично намаляване на тока. То е нож с две остриета. Сириус май по-рано даваха и схемите да се видят, ама сега не намерих схема как точно е изпълнен драйверът.
Мах3 има опция за сигнал LOW POWER, който да подава към контролера, когато моторите са в покой. Това е най-сигурния начин за намаляване на тока, защото всички схеми, които сработват от първи импулс, така или иначе закъсняват.

Моите са от обикновените - без ограничаване на тока при липса на управляващ сигнал. Относно схемата на драйверите - и аз я нямам. Сириус ми изпратиха само схемата на контролера. В един пост колегата STEPER беше споменал ,че изделията на Сириус са копирани от интернет. Може той да спомене в кои сайт е видял точно тези изпълнения.
Относно тока. Настроени са на около 2А. Средното краче на тримера показва 0.9V.
Никъде не съм виждал в моята версия опция за сигнал LOW POWER. Къде да я търся?

Че ще се преборя с това чудо - ще се преборя. Мене повече ме интересува поведението на тези платки при колеги , които ги използват в техните машини. Ако при тях всичко протича нормално - значи и аз ще го открия. Понеже съм прочел мненията в целия форум , оставам с убеждението , че всеки е доработил тези платки за да тръгнат нормално. А когато не тръгват , просто ги заменят.
tsenkov - специалист
Колеги поръчах си двигатели 2 и 3 Н/М 3А, четири извода. Смятам захранването така 3 оси по 6А = 18 А. Правилно ли смятам? Драиверите работят на12-36В. Кое е по добре 12В и силен ток-20А или 36В 18А?
nunep - специалист
tsenkov, тока дава сила на моторите а по-високото напрежение по-голяма скорост. В този сайт е описан принципа: http://vri-cnc.ru/modules.php?name=News ... =0&thold=0
pulsar - специалист
Някой случайно да си е поръчвал този контролер http://www.sirius-pcb.com/index.php?mod ... g&show=513 и дали работи? Трябва ми HEX файла...
STEPER - специалист
pulsar написа:
Някой случайно да си е поръчвал този контролер http://www.sirius-pcb.com/index.php?mod ... g&show=513 и дали работи? Трябва ми HEX файла...
Sirius PCB предоставя програмиран и защитен микропроцесор.
Тъй като те нямат своя разработка и копират всичко от Интернет,потърси в мрежата може и да го намериш. :wink:
Поздрави
PS:Защо си се спрял на този контролер?Само той ли ти върши работа?
Ако е удобно сподели за какво ще се използва?
pulsar - специалист
Попадна ми един серво мотор и съответно реших да го завъртя с предлагания от SIRIUS PCB драйвер. Взех си и този контролер за да ползвам STEP и DIR сигналите.С драйвера проблеми няма, но с контролера голяма греда. Платката която получих имаше няколко грешки при опроводяването, съмнява ме, че е тествана, но това са бели кахъри по лошото е, че пика направо печеше.Затова реших да попитам тук, че със Сириус няма изгледи за комуникация.
  • 1
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: