• 1
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 137
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
volero - специалист
Аз ползвам ДБ система от 10 април и смея да твърдя че работи повече от задоволително ! Не съм имал наблюдения над обикновена с налягане, но при еднакви панели и бойлер не виждам с какво повече може да се похвали другата система, а като простота и цена ДБто със сигурност е предпочитана, поне от мен .
lov - майстор
Е и какво и е по простото от нормална с разширителен съд. Практически нямаш разлика само дето иска по яка помпа и от там по скъпа и по голям разход на ток. Но всеки сам си избира кое как.
kalin72 - майстор
само дето иска по яка помпа и от там по скъпа и по голям разход на ток
Не, не иска. При мен, а и не само, си работи с обикновена китайска Тайфу, 25/6.
lov - майстор
Щом казваш че става. Иначе аз карах 15 години с помпа от пералня Перла :lol: и сложих тайфу щото ме досрамя. :)
volero - специалист
Ако трябва ще снимам, но който не ми вярва ако иска аз съм с помпа BISOLID и от както съм пуснал системата работи на втора степен която е 47W наистина на първа степен не иска която е 28W, но това не ми се струва да е кой знае колко яка помпа или да гори много, а щях да забравя цената мисля че е около 60лв , но мисля че ползвах някаква отстъпка, може да е малко по скъпа по принцип !
шоп - майстор
:-D
като стана въпрос за помпи...цена и разход за ток...
Помпите, които аз използвам са по 10,7 вата, 12 волта и цена 14$
kuuuuuul - майстор
Стига празни приказки и гадаене на разходи.Ето конкретни данни от две отворени с-ми с ЮПС
С-ма. 1 помпа на 2 скорост - 45W + ЮПС +диф.терм. разход за м.Май - 21кв = 4.38лв
С-ма. 2 помпа на 2 скорост - 45W от 1.6. до 28.6. 1.5кв = стотинки
Първата помпа след няколко спирания работи постоянно(при постоянно слънце),а втората прави повече прекъсвания.
Както се вижда разхода на ЮПС - а е много по голям от двете помпи,така че там е основното преимущество на Дрйнбека.(ако разлика от няколко лв. може да е решаваща)
LazarGanev - "Велик майстор"
Е, ако системата е затворена, под налягане - ЮПС не е нужен, спестяват се едни 300лв и Дрейнбека пак остава без предимство :-D. Постоянно повтарям, че предимствата на Дрейнбек системата са само на пръв поглед. Аз също отначало (още преди регистрацията ми в този форум) бях зарибен, признавам :wink:
kuuuuuul - майстор
Който им котел за отопление има и ЮПС,така че разхода за него си е към котела.
lov - майстор
Може и да е отворена системата и пак никакъв ЮПС да не ни трябва. И не е чак толкова страшно като спре тока. И няма изхвърляне на топлоносител и юнашко кипене защото пак може да се получи циркулация. Е малко по бавна но колкото да опази ситемата. :cool:
  • 1
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 137

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: