• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Фло - специалист
При мене има двама майстори-зидари.Единият сигурно е в занаята поне 40 г.,колкото е възрастта на другия. И двамата слагат конеца от вътрешната страна на зида т.е. откъм тях.Едва ли е случайно!
Илиян Илиев™ - майстор
Аз от доста време им споменавам за врата като на жираф, но никой не обръща внимание. Всеки си дълбае в посока коя ще е по-правата страна на стената. А и бих искал да видя как се зида предпоследен ред при излята горна плоча с конец от другата страна.

Фло, понеже спомена, че си производител на тухли. Би ли споделил с каква разлика в размера излизат тези тухли и това до какви кривини от срещуположната страна на конеца ще доведе? Ако може така в цифри да го напишеш или в проценти или както си пожелаеш. Просто за да се посмеем малко на зидарите търсещи по-правата страна на стената. :lol:

п.п. А да зидаш по конец и да ти е крив реда по хоризонтала е смешно. Колкото и материал да слагаш. Обикновено хоризонталната линия се оправя още на първия ред или максимум на втория. Нали все пак конеца се слага така че по него да се води горния ръб на тухлата...

п.п.п. Стивмастер, това с арматурата е добра идея. Виждал съм го на практика преди 8 години. Тогава целта беше точно такава, каквато си я описал - фугирана зидария. Демек бетонни блокчета, които щяха да си останат така без мазилка. От тогава до сега съм искал да го пробвам и при обикновена зидария, но са ме спирали с аргумента, че се излагам, защото тухлите няма да се виждат след мазилката.
Фло - специалист
Илиян Илиев™ написа:
Би ли споделил с каква разлика в размера излизат тези тухли и това до какви кривини от срещуположната страна на конеца ще доведе? Ако може така в цифри да го напишеш или в проценти или както си пожелаеш.

.
Принципно стандарта има 4 категории за допустими отклонения в размера:D1,D2,D3 и D4 .
За D4 гранични отклонения в мм.: дължина: + 1/-3, ширина: + 1/-3 височина:+/– 1,0 мм
За D1 гранични отклонения в мм. дължина: + 3/-5 ширина: + 3/-5 височина:+ 3/-5 мм

В най-лошия случай при категория D1 от другата страна на конеца някои тухли могат да стърчат +3 мм или да са по-прибрани навътре със -5 мм,което не е от кой знае какво значение ми се струва.Това обаче е малко вероятно да се случи или почти е изключено да има отклонения по ширина и дължина,когато блоковете за зидария се правят в метални калъпи /форми,както е при мен.

Ако трябва да споменавами проценти,понеже искаш и цифри и проценти ,бих казал,че стандарта определя за характеристичните стойности доверителна вероятност от 95 % или с други думи само 5 % от стената може да глътне повече мазилка от декларираните стойности!
stivemaster - майстор
Добре де Илияне теб какво ти пречи да си вдигнеш топката и да си играеш както си искаш , кво като има мазилка отгоре.Според мен ще създадеш различно отношение към работата си и към себе си.Неподготвен човек смята ,че е много по трудно да се зида така и е един вид майсторлък.
Илиян Илиев™ - майстор
Стивмастер, не го правя защото рядко се занимавам със зидария. Не ми е там силата. Или поне съм се доказал в мазането и шпакловката и за това ми се налага да зидам само при спешни случаи. Ако преди време бях наблегнал на зидария вместо мазане със сигурност това щеше да е моя метод. Или поне щях да направя така че да демонстрирам съпоставка между двата метода. Сега при 50 квадрата зидария(примерно) за половин година не виждам смисъл да опитвам да науча някого на нещо, което аз самия не мога да правя добре или поне не толкова бързо колкото се изисква.

Фло, понеже някой спомена предимство за по-правата страна на външните стени от външната страна, понеже имало много неизмазани с години къщи. Ти какво би предпочел - да се правиш на жираф или да си зидаш право от към теб? Все пак е ясно че няма значение къде ще се положи повече мазилка, дали вътре или от вън, разликата в размера на тухлите си е все същата, както и да ги реди човек все същите са си разлики и съответно вдлъбнатините от по-тънките тухли или издатините от по-дебелите.

п.п. Колко ли минувачи анатемосват зидарите слагащи конеца от към себе си, защото са забелязали, че някоя от тухлите стърчи или е по-навътре от другите с 5 милиметра? :lol:

п.п.п. До сега не съм виждал тухли с такива отклонения като максималните дадени от теб.
torbalan - Дървен философ
е, ела ми на гости и ще видиш.... че и с далеч по-големи отклонения :)
но все тая :)

в наше село - никой не слага конец, като зида :)
jekasus - майстор
Какво значение има къде да сложиш канап(конец). Нали трябва да стане равна зидария :-D погледнах някой от клипчета за зидари, не видях някой да слага канапа от неговата страна.
Илиян Илиев™ написа:
А и бих искал да видя как се зида предпоследен ред при излята горна плоча с конец от другата страна.
Преди години първо стени зидаха, после плоча изливаха. И тухли криви бяха, затова гонеха права фасада. Но технологии се менят, тухлите и те стават с по-точни размери. Вече никой не накисва плочки и не бърка цимент и пясък, да ги залепи :-D .
STO-YAN - специалист
Мястото на конеца се определя от зидара-индивидуално!
Ясно е, че ако се зида стена между две плочи, най-горните редове с тухли ще са с вътрешен конец. Може и без конец, а с нивелир или с мастар. Зависи от преценката на зидащия. Този прословут конец е необходим на майстора да му помага да гони равнини. Когато зидаш на частно е едно, а професионалното зидане изисква по-тарикатски сгоди. Тези допълнителни сгоди вдигат скорост на работа, но не за сметка на качество. Не случайно зададох въпрос за двата конеца и ebahti удари в десетката. Може да се зида този дувар от камък и с един конец, но трябва да се мести и от другата страна за да се следи и тази равнина. По-лесно е с два. Много ми пълни душата, като видя добра зидария от речни-кръгли камъни. Изисква и време и нерви и голям майсторлък. Това е. Желая успех на всички!
Стояне,най-хубавата и права зидария на дувар с речни камъни,става с кофраж...
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Къде се слага конеца и колко тухли се зидат на ден?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: