kr1100 написа:Моя е зелен 1992г. По-късно съм виждал в магазина и сини. На пъврите капака на ремъците беше противокуршуменНяма да е лошо да сканираш тази информация,ще ти бъда благодарен.Машините стареят и все някой ще изпищи,добре е да знаем предварително за какво става въпрос., на сините съм виждал с черен пластмасов /или стъкломат/
Да и двата редуктора са с вериги, но на Тракията са 3 бр вериги, а на Болгара - верига от зъбното колело на изходящите валове до средата на редуктора /отвън има болтова за зъбните колела.
Имам някъде заводски чертеж на редуктора на Болгара. Ако има интерес мога да скоанирам и кача.
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
koveslav
- майстор
87 мнения в "Мотокултиватор Болгар"
atanasov2004
- специалист
Колеги може ли някой да помогне да се стегне една фреза МБ-5, синя от карловските. Хубава машинка излезе от 1991г я имам. Има няколко проблема : трудно пали/ пали само ако сипя бензин като развия свеща/, вероятно от гумената мембрана на карбуратора, иска нова ролка с пружина на механизма за палене щото връщам на ръка,иска вероятно профилактика на ремъчните шайби и монтиране и регулиране на правилните ремъци.....Иска си майстор с две думи...Не че не мога да опитам, ама ми се иска майстор професионалист да я стегне. Какви са вариантите да се монтира нов подходящ двигател, въпреки че стария си работи, ама усещам че има проблеми и с храповика или черупката със съчмите които зацепват. Единствено което имам е ново пластмасово колело и нова пружина и резервни мотички. Искам да се сменят жила, регулиране и профилактика. Търся помощ естествено срещу заплащане...Знам че в машинката има още "хляб", питах в един сервиз - хилят се ехидно и мрънкат....Готов съм да си платя, но да получа качествена помощ. Благодаря предварителна!
kr1100
- майстор
atanasov2004 написа: Искам да се сменят жила, регулиране и профилактика.- сините са след края на 1992г и са с 'пластмасов капак на ремъците. Аз съм с фреза 1992г и е маскировъчно зелена
-Палене - мембраната .Има я в Коледжиков около 5-6лв.Може и запушени жигльори, утайки в карбуратора.
-напръскай с ВД ролката с пружината /дето е сиджимката за палене/.
-правилните ремъци са 1000 х 10 за преден ход на фреза и 850 за заден ход. С щатно допълнително колело за оран /около ф 400 мм/ ремъка е 1550х13
- двигател - виж във форума "пипилика " беше сложил д-л на Субару , но май беше без заден ход.
-жила - аз съм си решил проблема още през 1993/4г. В бронята слагам тел ф 1,5/1,8 мм .Правя уши от 2 те страни ,и захващам телта и обратно обърнатат от ухото с металната част от лустер клеми с 2 винта. Остатъците от щатното жило им правя уши и ги занитвам с медна тръбичка. В ЗИПа имам клещи, отвертка, металние части от лустер клеми и тел. Подмяната на стъксана ,претрита тел в за 5-10 мин.
@koveslav - търсих , но намерох само чертежи на 2 зъбни колела на Болгар Ще потърся още. Съжалявам за качеството, но това са ми бяха изпратили от завода. Утре ще ги сканирам
Имам и каталог със заводските номера на чарколаците , но са 14 стр.Мога да го сканирам, но не ми се занимава с намаляване на размера и да го качвам. Ако някой му се занимава да даде е-майл даму пратя файла.
Последна промяна от kr1100(стар) на пет май 08, 2015 10:50 am, променено общо 1 път.
atanasov2004
- специалист
Ами от Димитровград съм
Ще опитам с "неволята" дано да се получи....Машинката си работи общо взето, само да запали
Без "почерпка" не пали или ако запали вече пък нямам сили за работа
Ще опитам и ще пиша...и ще кача снимки. Вярно че май е купена 1992 г, направо от фирмен магазин в гр.Карлово. Имам гуми с джанти, тежести за колелата, една голяма тежест чугунена дето се монтира отпред фрезата под двигателя и доста мотички съм купил но до сега не съм чупил мотичка, даже не съм ги заточвал. Късъл съм болтове на самите оси на мотичките. Благодаря за разбирането и ще снимам и пиша 
kr1100
- майстор
Болтове за мотичките и колелата - само с повишена якост. Тия от магазините ги яде като топъл хляб. Преди години ми бяха донесли от КРЗ Одесос такива болтове и не съм късал от тях.
Започвам да качвам сканировката.
Започвам да качвам сканировката.
Последна промяна от kr1100(стар) на пет май 08, 2015 11:21 am, променено общо 1 път.
Тема "Мотокултиватор Болгар" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература