Emoooo написа:Според мен DB системата има с една идея по малко КПД от затворената.Ще се радвам ако обясните, зашо така мислите?
vrangelov написа: В една несамоизточваща се система помпата трябва да вкара толкова енергия, че да преодолее "само" хидравличните загуби. При DB освен енергията компенсираща тези загуби помпата трябва да добави още енергия, която да държи течността и на определено ниво. Доказателство за последното е, че щом помпата спре, нивото на течността пада. Ако нямаше нужда от допълнителна енергия, падащият по тръбите поток би увличал нов флуид на негово място и системата нямаше да е вече самоизточваща.@vrangelov
Това, което пишете е логично. На практика обаче това е пренебрежимо и незначително. Имам няколко еднакви енергоспестяващи помпи Инвена. Правил съм опит с отчитане на дебита с водомер и засичане на консумираната енергия при различни ситуации, системи, диаметри тръби и разликата за 12 часа работа е + - 10 вата!!!
Според мен разликата идва от има няма тези 20 см където се влива водата в дрениращият съд. Ако както написа Анди включването е под нивото разлика не би трябвало да има.
Сега, ако помпата е 2,2 киловата или 22 киловата икономията от 100 или 1000 вата за ден може да се отчете при една домашна соларна система това са фактори под санитарният минимум.
В този ред на мисли да споделя нещо което е в контекста на спора, но има осезаем икономически ефект.
В процес съм на изработка на термопомпа вода-вода.
Проведох два експеримента:
вариант 1. Потопяема помпа в сондаж 1 изпомпва 3.8м3/час и изразходва 350 вата ел. енергия. В случая водата се излива свободно в попивен сондаж номер 2
вариант 2 Същата потопяема помпа изпомпва 3,8м3/час и изразходва 180 вата ел. енергия. Разликата от вариант номер 1 е само, че съм удължил вливната тръба с 5 метра.
Тук вече потопяемата помпа минава в режим от "напорен" в "циркулационен" и икономията от 170 в/ч х 24ч х 180 дни отоплителен сезон е сериозна.