Чакай, чакай...... Къде забрави мазилката при първият вариант? Или ще си гледаш къщата на сива/бяла мазилка с мокрите петна по нея 
Ауууу, верно - тя много скъпа тази силикатно-силиконова мазилка се оказа... 10 лв/м2 материал идва. Което изравнява цената на ПВЦ сайдинга и стиропора...
В такъв случай май си се връщам на сайдинга и спирам да се тормозя диша или не диша стиропора.
А за материала с който да накова стените отвън - влагоустойчивия шпертплат - какво мислите? Аз имах съмнения за структурната здравина на тези циментови, магнезиеви и гипсови плоскости и питах тук един съфорумец с богат опит и той каза, че от всички, само фиброцимента има някакви якостни качества, но не е известно какви и ми препоръча или 20 мм ОСБ, или 20 мм шпертплат да ползвам. Гледах че най-китайския шпертплат е по 12 лв м2, а европейското производство вече отива на 20-30 лв м2, което си е доста... За здравина, мисля че и китайския ще е много здрав материал, но ме съмнява как му се отразява влагата. Успокоява ме че отвън е опакован с вата, мембрани и сайдинг, ще може да си съхне, ако се навлажни някакси. А в много статии пише че както и да уплътняваш, в даден момент стените ти ще се навлажнят и е по-добре да могат да съхнат.
За мен си остава опция и да го накова с дъски 2.5 см... По-евтино като материал, но доста повече ръчен труд. И се чудя и фугите между дъските така ли да ги оставям да си зеят или с нещо да ги уплътнявам?