stiv1961 написа:В момента пия последните два литра от моето виноПриятелю, когато си правех виното в буре процедирах така:, надигнах бурето толкова колкото да не тръгне калта от канелата
. В тая връзка я кажете- бурето с калта ли да го държа до есента или трябва да се измие
-Източвам каквото има
-Вадя дъното с канелата
_Набивам обръчите
-Измивам калта
-Набивам канела или чеп на враната
-Слагам бурето под някои улук, да се напълни с дъждовна/снежна вода
-След 2-3 седмици киснене измивам идеално бурето, подсушаване(обърнато обратно)и ако има възможност го слагам да го огрява слънцето,но поне на сухо и проветриво място да изсъхне добре
-Прибирам го на сухо до есента...
Тук,а може би на всякъде има едни велики специалисти които не си раздънват буретата, или ги съхраняват с калта,а в по-добрия случай ги премиват ,но.....не раздънват,че да не се разваляло бурето,а по-скоро е мързел и простотия....
Цяла година шеташ на това лозе и чакаш да пиеш добро вино и заради единия мързел, скапваш всичко....