• 1
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 103
Всичко за този вид строителство.
Tsilkov - майстор
marmoz написа:
valio2007 написа:
Дограмата е 0.8 W/m2K сумарно стъклопакет + рамка толкова дават REHAU
Те тези ме кефят :-D
Абе като лъжат поне да се запрат малко.......
Те не лъжат ,а шикалкавят. Има го това ама за да достигне с тези парамтри на обекта колко вода има да изтече ,а не само с една поръчка или избор от сайт. Иначе концепцията на valio2007 е "На просото евтини ,а на триците скъпи". Пестим от вата дето е 60 лева на кубик за да купим най-сложната дограма и да направим напълно херметична къща [-X
valio2007 написа:
Разби ме с въпроси.
Това е само началото да навлезна в "грешността на сметките ти". По специално е раздел "топлинни загуби". Следват въпроси за печалбите, но просто не мога да осмисля и пиша всичко наведнъж. Кажи все пак за ден/час градусите защото е от значение? Също така защо се налага стълбището да е изолирано отвътре?
valio2007 написа:
Във файла на Антон за термомостове от ВИК не се говори.
Не знам как не те досрамя да го кажеш след като изръси пак прибързано това изказване :lol: :
valio2007 написа:
Лошото е , че няма да разбереш защо се разминават, защото ползваш готов продукт и конкретните изчисления са скрити за теб.
valio2007 - специалист
Tsilkov написа:
Също така защо се налага стълбището да е изолирано отвътре?
Ами на калкан е , няма как да стане отвън.
stivemaster - майстор
Аз ще се опитам да конкретизирам проблемите на темата и едновременно да отговоря на 8180 ,че той както винаги не ме разбира.
Колега 8180 призвани сте с Тани и Рулом ,участвайки в тази тема да я бутате в посока ,изясняване приоритетите при проектиране ,строителство (строителни практики) ,технологии и накрая разбира се топлотехнически системи ,ВЕИ и т.н.
Не на последно място ,трябва да обръщате внимание на тенденциите ,нарочно налагани във всеки пост от някои участници ,а не да изчаквате ексцесии. И много съжалявам че се налага с такъв поучителен тон да ви ги казвам тези неща .
Сега по същество - дали има почва у нас една цел ,като строителен продукт ??? Това като тема има значение само , ако си дадем сметка какво има реализация у нас , а именно продукт с минимализирана цена и конкретен резултат като енергоефективност .Това означава ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНИ МАТЕРИАЛИ ,те от своя страна предполагат точно определена архитектурна идея и статическа схема на конструкцията.Тук помислете (има поле за творчество кои материали могат да влязат и кои не).Пиша го от гледна точка заявеното мнение ,че измазания стиропора е по малко пожароустойчив от открита чамова ламперия.
Необсъждането на тези подробности и опитите за наивно или демагогско отричане на очевидните технически свойства и откриването на световно непознати свойства ,на определени материали опорочава темата и води до резултати не носещи файда за никого.
От тази гледна точка ,се опитах да уточня ,че някои материали имат качества ,които им позволяват да се наложат и да ни дадат възможност да реализираме идея като тази за "пасивна къща"за разлика от примерно ватата ,която макар и с някои добри качества губи ,заради три пъти по голямата цена.
Така че неотчитайки оптимизации откъм конструкция, отричайки най достъпните материали, невлизайки в детайли за решаващата роля и подробното устройство и принцип на работа ,примерно на устройство като рекуператора (дори и с цел популяризирайки го и с помощта на темата от форума ,можещите дори да го изпълнят самостоятелно) тогава какво дискутираме ? На кой какво му се струва че е по хубаво или по лошо ???
valio2007 - специалист
Опс, сега разбирам , защо ме питаш за външната изолация. Къщата е построена преди 15 години , а сега се планира козметиката. Не се строи в момента.
Тани - модератор
рулом написа:
Тани, предназначението на стандартния рекуператор е само едно, КПД-то му е също само едно...от години.......всичко останало са накачени магаретии с цел продажба.....така да се каже, топлата вода е открита отдавана, сега редат покрай нея кранчета и датчици та изглежда съвременно и скъпо...
Сам знаеш, че тази техника иска постоянно наблюдение и подръжка. Е ква е файдата да имаш пасивна, еко, био или нано къща, ако цел ден требва да се дзвериш у манометри и мониторинг?!?!?
Специално за вентилацията, в този форум има още двама души които са много наясно...сега видях, че не са писали в тази тема...вече ми е ясно и защо....
....съжалявам, че и аз се подведох....
Не можах да разбера защо изреди всичко това и защо отново намеси "онези" , нали щяхме да си говорим само по технически теми и да оставим човешките взаимоотношения настрани! Като имаш нещо против някой от възлите на рекуператорите, спомени ги конкретно! Дори може да посочиш конкретни марки и модели! Следенето на налягането не е прищявка , а по този начин се следи замърсяването на филтрите. При чисти филтри двата вентилатора имат еднакъв дебит и налягането в жилището е същото като навън. Когато филтъра на входящия въздух започва да се замърсява, то се получава вакум (образно казано) , защото вентилатора който изкарва замърсения въздух продължава да изхвърля въздуха със същия дебит , но филтъра оказва съпротивление и дебита на входящия въздух намалява. За да се компенсира налягането, автоматиката увеличава оборотите на входящия вентилатор и дебитите се изравняват! Смяташ ли , че това е излишна екстра ? А автоматичното размразяване? Байпаса? Кое точно е излишното?
Тани - модератор
Стефко написа:
Тани, няма нужда да молиш, а направо трий това, което не ти харесва. Така, както правеше един бивш модератор с перо в устата/ още не бях написал мнение, и той вече го беше изтрил :lol: / Така, както ще направиш и с това мое мнение. Но го пиша, за да го знаеш.

Отдавна съм прозрял, че форумите са едно мерене на п......... , т.е. познания. :? И въобще вече не ме влече да се доказвам пред някакво полулегално общество от личности, които са се регистрирали с партизански имена. Даже и землянката не са си написали в кой Булонски лес е? А иначе пишат, питат, сърдят се, чи никой не им отговаря. Разбира се, някой наивно се напъва да ограмоти останалите. Но с това само си чеше собственото его, доказва колко много знае/ единствено в собствените си очи/, и т.н. Негово право е. Така е решил, така постъпва. Но тия съфорумци даже не си задават въпроса: А дали по някаква случайност някой не знае повече от мен? Аз, като се погледна в огледалото, се харесвам. Но знам, че има и по-красиви от моята физиономия. :lol:
При следващото оплакване от форума или модерирането му , ще те избавя от мъките, които си ДЛЪЖЕН да търпиш с посещението му! Моля те не ме търси нито по скайп , нито по телефона! И въобще не се опитвай да ми обясниш , как не съм те разбрал! Всяко нещо си има граници , а ти си ги преминал всичките! Следващия път , когато обсъдиш ЛИЧНОСТ или ФОРУМА си АУТ ЗАВИНАГИ! ПИСНА МИ ВЕЧЕ ОТ НАСТРОЕНИЯТА ТИ!
Tsilkov - майстор
valio2007 продължаваш да не ми отговаряш за денградусите.Ще приема ,че си работил с климатична зона 7 (София) по Наребда 7 ,или 2900 денградуса спрямо средна вътрешна температура 19 градуса.
Малко основна теория (от не-инеженер) която мисля ще е полезна за всички:
Годишни топлинни загуби през даден елемнт на сградата = коефицент на топлопреминаване U (W/m2K)*площ на елемнта (стени,покрив,основи......)*температурен фактор*килочасградуси(kKh/a) или Qt=A*U*ft*Gt
-Годишни топлинни загуби - приема се ,че сгрдата се отоплява средно равномерно през целия сезон
-Коефицент на топлопреминаване - дискутиран е в други теми доста - има го и по каталозите - определя колко топлина минава за 1 м2 от конструкцията за един час при 1 градус разлика между външна и вътрешна температура
-Температурен фактор - определя дали елемнта е към външния въздух ,или земя, калкан.....За външния въздух е 1 , за под земята се изчислява но обикновенно е 0,5-0,6
-Килочас градуси - това са час градусите разделени на 1000 (целта е да излизат накрая на формулата киловатчаса ,а не ватчаса :wink: ).Час - градусите е общата разлика между вътрешната и външната температура за отоплителен сезон. Според Наредба 7 за софия са 2900*24= 69600/1000 = 69,6 или за по-лесно 70kKh/a. Според статистиката на Топлофикация миналата година бяха някъде 74kKh/a , а според PHPP са 78kKh/a. Разликата идва от това каква вътрешна температура вземаш и продължителността на отоплителния сезон.

Та по къщата на valio2007:
1.Стени с идеализирано U=0,3 W/m2K.Казвам идеализирано защото не спомена колко от тях са трегери,шайби и щурцове.
Qt=0,3*223*1*70=4683 kWh/a излитат от стените

2.Прозорци с U=0,8W/m2K :rolleyes: и без термомост на монтажа :rolleyes:
Qt=0,8*38*1*70=2128 kWh/a излитат от джамчетата

3.Покрив с U=0,146 W/m2K. Какъв е тоя дисбаланс покрив/стена и ква е тая 270 квадрата къща с 70 квадрата покрив тъна в блаженно невидение.
Qt=0,146*70*1*70 =715 kWh/a през покрива

4.Термомостове Qt=44,3*1*70 = 3100 kWh/a през термомостове

До тук 10 600 kWh/a ,а не знаем пода ,калкана , магазина, инсталациите, вентилацията. Всичко това при условие ,че сградата е някаква адска херметика и други разни идеализирани неща. Подозирам че ако се прецизира висчко цифрата ще стигне 15 000 kWh/a ,а ако се махнат иделните дограми и въздухонепроницаемост ще догоним и 20 000 kWh/a.

Що се отнася до климатиците с АнтонБМ бистрихме тмата по мейла и си "сиснахме ръцете" ,че хубав климатик с каталожен КОП 4-5 ще изкара за нискоенергийна/пасивна сграда цифрата 2,5 .

Та тук е времето да сe зачудя какви ще са тези "вътрешни топлинни печалби" които ще смъкнат годишния разход на 1400 kWh/a (250 лв. ток за сграда с 270 квадрата поленза площ - някъде към 320-330 РЗП) което пък ще рече 7 kWh/m2a :rolleyes: .В този ред на мисли какъв среден вътрешен топлинен товар ползва? Колко средна слънчева енергия и как сметна засенчването (светлопреминаване на стъклопакета, процент рамки и каси, дебелина на прозоречните первази, дървета, оклони сгради..........)?
Tsilkov - майстор
Оказа се ,че съм имал и модул за изчисляване на топлопреминаването през въздушни междини(в които не влиза външен въздух). Ето какво се случва при различни размер (последната колонка 100мм. е стената на Фло):
Изображение
Потвърждава се написаното от сайта които псунах преди няколко страници ,че въздушни междини в стената над 50 мм. са безмислени.
P.S. Ламбда 0,029 W/mK излиза само при 1мм. въздушна междина.
Tsilkov - майстор
рулом написа:
Сам знаеш, че тази техника иска постоянно наблюдение и подръжка.
Виждам ,че си силен в техническата част (не го казвам с ирония). Ще ми е интересно да направиш една съпоставка на поддръжката на рекуператор за пасивна къща и поддръжката и обслужването на същата "непасивна" но с котелна инсталация на пелети, или мултисплит/VRV, или камина на дърва.
valio2007 - специалист
Tsilkov написа:
valio2007 продължаваш да не ми отговаряш за денградусите.
Региона е Стара Загора
Tsilkov написа:
Що се отнася до климатиците с АнтонБМ бистрихме тмата по мейла и си "сиснахме ръцете" ,че хубав климатик с каталожен КОП 4-5 ще изкара за нискоенергийна/пасивна сграда цифрата 2,5 .
Това някаква средна цифра ли е? Странно, защото на 2.5 може да падне при -20С. Или имаш предвид , че ще върти въздуха през вентилатора безмислено?

Покрива е разчупен (на нива) и само 70кв.м стават за фотоволтаици.
Tsilkov написа:
До тук 10 600 kWh/a ,а не знаем пода ,калкана , магазина, инсталациите, вентилацията. Всичко това при условие ,че сградата е някаква адска херметика и други разни идеализирани неща. Подозирам че ако се прецизира висчко цифрата ще стигне 15 000 kWh/a ,а ако се махнат иделните дограми и въздухонепроницаемост ще догоним и 20 000 kWh/a.
Цифрата е 10100kWh/a
  • 1
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: