• 1
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mindless - специалист
2v6 написа:
Подовото отопление има ограничение от 30-40 W на квадрат и то не техническо, а защото е вредно за здравето!
Ако тази мощност не ти стига за сметките имаш два варианта:
1. Нагряваш пода повече (с по-висока температура на водата) с риск за здравето.
2. Предвиждаш "допълващо отопление".
Това е точно така, според немските стандарти DIN EN 1264 опасни за здравето са температури над 29°С за под в жилищно помещение, 33°С за бани и 35°С за зоните покрай външните стени.
Това пресметнато в мощност е около 100W/m² за жилищните части, 175W/m² за зоните покрай външни стени и пак около 100W/m² за бани, защото там се изчислява за температура на въздуха 24°С, което компенсира по-високата допустима температура на пода. Препоръчителни естествено са по-ниски стойности около 24-25°С. При мен за сега нещата се получават при температури около 25-26°С

Нуждата от отпление при мен ще бъде между 40 и 55W/m², което означава, че ще имам мощност в резерв. Целта на всичките ми постове до сега е как да направя системата така, че да пренасям необходимата топлинна енергия по най-оптимален начин, защото тези 50W/m² могат да бъдат постигнати при много различни условия като се започне от дебелината на тръбите мине се през входящата температура, ΔТ, скорост на циркулация, спецификата на източника на топлинната енергия (в случая термопомпа) и т.н. Всички тези параметри са взаимносвързани естествено. Следващия път като ми остане време ще си направя една тестова постановка само с едно помещение, за да схвана по-добре всички взаимносвързаности, защото сега като работя с целия ми проект от 18-19 топлинни кръга зависимостите ги хващам малко по-трудно. Едиствените места, където задължително ще имам нужда от допълващо отоплени ще са баните, но за там ще мисля по-натам, какво да бъде точно.
LazarGanev - "Велик майстор"
Виждам, че искаш сам да откриеш топлата вода :cool:
mindless - специалист
Вероятно е така, но все пак го правя във форум "Направи си сам", а и не го правя по собствено желание. Просто вече се опарих няколко пъти от хора, които уж са открили топлата вода, но се оказва, че те дори водата не са открили още.

Конкретно за подовото отопление има много български снимки из нета, от които си личи, че някои хора дори кратка инсталационна брошурка на производител на тръби за подово не са прочели, но явно и те се представят за такива, които топлата вода отдавна са я открили. Та не бих рискувал пак на какъв ще попадна точно.
1115 - специалист
Да попитам и аз нещо.
Може ли на колектор с дебитомери да се свържат кръгове с различна дулжина и кръгове с различен диаметър на тръбата.
С едно изречение - как да се направи подово в баня и тоалетна. Там едва ли много тръба може да се постави.
kuuuuuul - майстор
Аз съм сложил радиатор и лира,а връщащата се от тях тръба съм навил колкото може на пода.Площта им е малка за подово което да може да стопли.Ако те интересува има снимки.
themask - специалист
В едната баня съм направил като kuuuuuul - има лира и връщащата тръба минава на зиг-заг по пода. В другата си е чисто подово, регулирано с термоглава в самото помещение. Банята е малка - около 2 м2 и подовото се справя без проблем.
1115 написа:
Да попитам и аз нещо.
Може ли на колектор с дебитомери да се свържат кръгове с различна дулжина и кръгове с различен диаметър на тръбата.
С едно изречение - как да се направи подово в баня и тоалетна. Там едва ли много тръба може да се постави.
Ами нали точно за това се слагат скъпи колектори с дебитомери - без тях не може да балансира еднакъв дебит в кръгове с различна дължина?
1115 - специалист
LazarGanev написа:
1115 написа:
Да попитам и аз нещо.
Ами нали точно за това се слагат скъпи колектори с дебитомери - без тях не може да балансира еднакъв дебит в кръгове с различна дължина?
E да де... значи ли, че като имам дебитомери мога на един колектор да си пусна кръг 16х2 80м и друг кръг 16х2 30 метра за банята примерно? Няма ли да е проблем това?
Е няма де, нали ти отговорих - за това са дебитомерите - да си изравниш дебитите. Или пък да ги направиш различни - аз например в спалнята съм намалил дебита да е по-хладно.
mindless - специалист
За който е интересно: Попаднах на един кратък и интересен документ, в който има доста полезна и концентрирано представена информация по отношение на всички важни срързани с подовото отопление формули, резултат от работата на румънски университет.

В документа е онагледено как използването само на методиката от DIN EN 264-1:2011, в която се пренебрегват част от параметрите играещи роля в изчисляването на топлинните нужди води до известна разлика в изчисленото, спрямо реалните нужди. Документа може да намерите тук
  • 1
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 336

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: