• 1
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Staio1 - специалист
То радиаторите ти затварят ама по тръбите отива вода която затопля и без да има циркулация, тази която е по-студена от нея и така се разсейва част от топлината. За да затвори вентила свали термоглавата. Аз спрях и помпата но не го прави за дълго че налягането се покачва доста. Започнах от 30 градуса вода и за 20-30 минути стигна 60, вярно е че при спряна помпа връщащата вода почва да спада, което се получава, защото по студената вода отива отдолу на водните ризи, но изходната се повиши. Аз видях как с пелети в които има доста прех в чувалите и са доста ситни начупени без някакви маркировки по чувалите котела гори перфектно. Незнам дали е претенциозен от към пелети щото тези са от 280 лв. Просто май в Швайнгхофера са наблъскали слепващи вещества някакви и те правят мизериите с оцветяването и нехубавото горене.
andy_forresite - майстор
Помпата ми тръгва на 50.0 градуса. За да затворя трипътния трябва не просто да сваля главата, а да завия капачката, която си дойде с вентила. Само със сваляне на главата вентилът ще е отворен докрай. Манометър имам на малкия кръг малко след помпата, която е на изхода и смуче от котела. Значи трябва да направя горенето така, че да усвоява топлина на минималната 3 кв мощност. По-точно да загрява от 20 до 50 градуса за 30 минути. Хайде от мен да мине 35.
Как мога да постигна това :? Чрез промяна на капацитета и калоричността. Капацитета ясно - увеличаваш го над реалния - намаляваш подаването на пелети и обратно. Ако намаля калоричността от 4100 ккал на 3900 ще се увеличи подаването на пелети. Дори да се получи това подгряване то 20 до 50° трябва да се види дали пелетите успяват да изгорят или се струпва пепел, която пречи на горенето, запушват се отворите и ти остава само голям разход на гориво. Значи някакъв баланс между това да затопля водата в себе си на 3 кв и след това, като се изпълни това условие, дали пък пелетите изгарят напълно. Защото ние върху времето за подаване не можем да влияем - то си е фиксирано там на колко ... 20 сек някъде и само времето за работа на шнека си се променя от самосебе си (вкарано на платката и невъзможно за пипане). Та оттук идват тези проблеми с пелетите - шлака, пепел, непълно изгаряне и т.н.
В смес със слънчогледовите прави голяма жарава. За да се охлади му трябват три пъти по 180 сек. Гасне 10 минути вместо 4. След като разровя пепелта пред малкия шнек, се образува такъв пламък на 8 киловата, че ако го снимам, телефонът на Термосиликат ще прегрее от поръчки - стига чак до "тавана" на котела. Но това е няма и една минута :) .
Не знам за теб, но аз се чувствам излъган от това, че горелката не може да гори слънчогледовите пелети. С 1400 лева щях да взема 7 тона слънчогледови пелети и каквато и да е зимата, щеше да е топло навсякъде в нас. Все пак се падат по 1000 вата на стая за 180 дни отопление по 24 часа. Или 4320 часа подаване средно по 1000 вата на стая. А сега пак 1400 лева, ама две, някой път и три стаи ... и то няма да стигнат пелетите. Знам че са ми големи топлозагубите и точно затова исках да горя слънчоглед, иначе не мога да смогна. В северозапада ако заплатата е над минималната и я дават всеки месец, трябва да викаш УРА.
jabata - специалист
andy_forresite написа:
И каква е ползата че сме купили котли за по 4500 и горница като са капризни към качеството на ДЪРВЕСНИТЕ пелети? То ако е за хубави пелети да си бях взел камина за 2700. Близо 2000 лева по-евтино и цялото топло вътре в стаята.
Ползата е за производителя на котела/горелката :-D Аз лично ако се наложи да си купувам котел/горелка ще си взема всеядна такава. Иначе за площи до 100м2 не си струва да се купува котел.
andy_forresite написа:
При мен на 3 киловата не забелязвам повишаване на температурата при спрени радиатори и затворен трипътен вентил. Хайде той не затваря докрай, ама радиаторите затварят.

Каква беше формулата за изчисляване на усвоената топлинна мощност? Постановката е 1000 литра вода се загряват с 1°С при топлинна мощност 1 kwh.
Да речем имам 40 литра вода в малкия кръг с температура 20 градуса. Колко време трябва за да се загрее до 50 градуса на 3 киловата? За 30-тина минути ли идва :?
Тука имаш загуба от тръбите, разлика в дебита, и е трудно да се каже.
Иначе необходимата мощност за промяна на температурата се изчислява по следната формула:
W=c*m*(t2-t1), където
с - специфичен коефициент на топлоемност за веществото /от справочници/ - за водата е 0.001163 KWh
m - масата на веществото в килограми (за водата 1кг = 1л)
t2 - крайна температура в градуси по целзий
t1 - начална температура в градуси по целзий

и заместено се получава W = 0.001163KWh*40*(50-20) = 1.3956 KWh. Което в твоя случай при налични 3 KW, се получава че необходимото време е 27.9 минути. Но разбира се, това е чисто теоритичната формула, защото не вземаме в предвид загряването на водосъдържателя. Като го сложиме и него ще отидеме на приблизително 30-35мин. като тука зависи и каква е масата на водосъдържателя, и разбира се заубата на енергия при топлоотдаване е приравнена към 0 (перфектна изолация), иначе ще смятаме до утре.

Що се отнася до Schweighofer. Може би са най-хубавите на пазара. Аз лично съм попадал на какви ли не боклуци за 400+ лв/тон, че вече се ядосах и си взимам директно Schweighofer, ама при малък разход за отопление разликата е пренебрежима. Нямам нито време, нито нервите да пробвам/търся какво ли не, с надеждата да излезне читаво.
Иначе за котел, взимам средно качество иглолистни пелети на 350лв/тон и си свиркам. Но при него приемам че трябва да се чисти по-често и готово.
Staio1 - специалист
Как ги взимаш директно от Schweinghofer, аз ги взех от Буллес груп и не съм доволен да ти кажа може да е кофти партида незнам.
filmatoplo - майстор
За мене си знам ,на кой котел и горелка може да се разчита ,правя и различни съчетания ,а за горене успешно на слънчоглед също знам горелката .Абе и вие я знаете де.
jabata - специалист
Staio1 написа:
Как ги взимаш директно от Schweinghofer, аз ги взех от Буллес груп и не съм доволен да ти кажа може да е кофти партида незнам.
Директно от Буллес. До момента проблеми не съм имал.
filmatoplo написа:
За мене си знам ,на кой котел и горелка може да се разчита ,правя и различни съчетания ,а за горене успешно на слънчоглед също знам горелката .Абе и вие я знаете де.
Е кой не знае горелката, кой не е чувал за нея, ама в камина малко няма как. Ако имаше щеше да е кеф.
filmatoplo - майстор
По лесно от това няма да се направи камина с горелка за слънчоглед ,добавя се само и вътрешен шнек.
andy_forresite - майстор
Тук сме 5-6 човека и само аз мрънкам. Големи очаквания, грешни настройки, неправилно свързване на тръбите плюс нещо друго по монтажа, некачествени пелети, ниска тяга на комина, грешно изчислени топлозагуби, капризен стопанин или комбинация от всичко това. Като споменахме коректността на фирмата, да ги похваля и аз, че досега съм пропуснал да го направя. Още от сега съм изпълнен с чувство за вина :sad:

Filmatoplo, ако беше толкова лесно да се гори слънчоглед в камина, защо според теб не се предлагат такива камини?
6osi6 - майстор
andy_forresite написа:
0.287 Постановката е 1000 литра вода се загряват с 1°С при топлинна мощност 1 kwh.
Да речем имам 40 литра вода в малкия кръг с температура 20 градуса. Колко време трябва за да се загрее до 50 градуса на 3 киловата?
andy, такава постановка няма.
Необходимото гориво за загряване на това количество вода е 0,3 kg пелети при положение, че Торч има 90% КПД. Реалният обаче е около 50, значи става половин кило пелети. След това, понеже къщата ти не е бойлер, оставаш системата ти да работи 24 часа и ако имаш късмет средната дневна температура да е около 10 гр, изчисляваш загубите на топлина за час и ги прибавяш към количеството гориво.

Ако не ти се занимава да смяташ, може да направиш нещо друго . Понеже съм ти приятел, направих проект за тунинг - истински Torch klass 5. Кутия, също като котела - зелена, слагаш я под него, дъното не е водна риза, може да се изреже. Ако помолиш Ганев, ще ти направи една, поставяш в нея по схемата долу шмиргелите.
Прикачен файл:
Tо1.png
Топлите газове посрещат водата на връщащата линия. Със сигурност ще работи по-добре с олио, с по-малко въздух и ще отлага по-малко пепел по стените на котела.
filmatoplo - майстор
Filmatoplo, ако беше толкова лесно да се гори слънчоглед в камина, защо според теб не се предлагат такива камини?[/quote]

Нито една фирма не прави собствена разработка ,крадът или взимат франчайз ,малоумни са не могат да си направят камина за слънчоглед .Точно за 2 дена мога да я изработя - дори без чертеж ,и без ролетка .камоли да ползвам струг и шублер,ако пък имам плазма и цо .не се шегувам .Моята камина защо гори слънчогледови пелети .Така съм я измислил че ще е лесна за обслужване като калашник . виж как горят .

Прикачен файл

IMG_20161104_205532.jpg
IMG_20161104_205532.jpg (37.15 KиБ) Видяна 1228 пъти

Прикачен файл

IMG_20161104_205312.jpg
IMG_20161104_205312.jpg (51.52 KиБ) Видяна 1228 пъти

Прикачен файл

IMG_20161104_204909.jpg
IMG_20161104_204909.jpg (33.15 KиБ) Видяна 1229 пъти
  • 1
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: