LazarGanev написа:Аз не съм съгласен, че чистенето се състои само в изхвърляне на пепелта. Добре е през няколко седмици да се почисти нагара от водната риза, а целта котела трябва да се изгаси. Възможно е и запалване на въглищата в бункера, но няма опасност от прегряване, защото те само тлеят. Получава се при силна тяга на комина и недобро уплътнение на горната вратичка. С течение на времето горното уплътнение се втвърдява и не уплътнява добре.lakosste написа:точно така,но е нубаво да се почиства на десетина дниЧистенето се състои в отваряне на долната вратичка и изхвърляне на легенчето с пепелта. Става по време на горене, не нужно да гасиш котела всяка сутрин за да го чистиш, после пак да палиш и да настройваш термостати...Може да се наложи от време на време да размърдаш ръчката за решетките долу за да падне пепелта, ама ако са хубави въглищата почти не се налага. Както каза Филма - тук няма филми с горно и долно горене - тук е създадена най-добрата организания на движение на 4-те потока- на въглищата, на пелелта, на пресния въздух и на изгорелите газове и те не си пречат, както се получава при другите евтини котли, тип ''пернишка печка''
srusev написа:първо доволен после не е тъй работа, свиквай ще е жега. Я кажи колко кг. ти е зареждането?Аз купувам донбас на чувалчета по 25 кг. и като го изсипя остава към 6-7 кг на око , пълни се бункера до горе т.е до долния ръб на 1 ламарина която можело да се маха не знам за какво.после с горелката за 2 мин.А този смесител дето казва filma aз доста мислих но не знам къде да го сложа и не ми е ясен много принципа му на действие и отложих !!!