• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 94
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
В котела не може да влезе вода с температура под 60 гр , ако имаш термовентил настроен на 60 гр и нагоре :wink: ,когато котела изтине -термовентила е затворил потока през котела , потока е автоматично само през буфера , тоест ти въобще не разбираш това .Може да отсечеш с вентил с задвижка консумацията от буфера , като задвижката на вентила се регулира чрез стаен термостат по часово :wink: .Айде стига съм подсказвал .
AntonBM - специалист
Mitko 2012, към 4-пътният ти вентил няма ли приложени схеми за препоръчителна схема за монтаж? Аз съм дал линк към 2 схеми за свързване на 2-ри лист към тази тема, но те не ми харесват (там съм писал защо). За да ти предложа по-добра, трябва да знам точният принцип на действие на твоят 4-пътен вентил – има няколко вида. Снимай го или сканирай схемите му, ако са дали такива към комплектацията му. Този вентил с каква задвижка е? Иначе 3-пътните термовентили не са скъпи...
На другият въпрос Филма ти е отговорил.
LazarGanev - "Велик майстор"
Да, най-простата, евтина и същевременно надеждна схема за управление на черпането на топлина от буфера включва 2 елемента - термовентил (3/4"-120лв, 1"-140лв) и стаен термостат (започват от 30лв до към 200лв). След буфера се монтира термовентила по който си нагласяш каква да е температурата на водата в радиаторите (в по-студено време - повисока, в по-топло време - намаляваш), а стайният термостат изключва отоплителната помпа, когато се достигне стайната температура. Ако се ползва безжичен стаен термостат, то можеш да правиш референтно което помещение си пожелаеш :wink:. Принципно може да се спести и терможентила, но в такъв случай в някои моменти през радиаторите ще циркулира по-гореща вода и помпата ще спира по-често, а с охлаждането на буфера водата в радиаторите ще е по-хладка и помпата ще работи почти постоянно. Не мисля, че това е голям проблем, но ако това ви дразни - трябва да се сложи термовентила.
filmatoplo - майстор
От многото монтирани инсталации с буфер наблюдавам че ,за смесителен вентил след буфера преди радиаторите е най добре Трипътен вентил снабден с задвижка .4 пътен вентил се монтира в инсталация без буфер , като вентила играе двойна роля -1.осигурява възвратната вода в котела в определени граници , и 2. регулира водата към консуматорите пак в нужни граници. Може да се сложи 4 пътен вентил след буфер -да се ползва само за смесител на водата към консуматорите , но се монтира и една клапа която предотвратява свободната и ненужна свободна естествена циркулация от върха на буфера към дъното :wink: .Ако някой има 4пътен вентил -спокойно може да го ползва и като 3 пътен вентил :wink: -това не грешно , просто едната му функция отпада , защото не е нужна.За целта вентила ви трябва да в свалено положение , с монтирана задвижка , после да знаете кога и в какво положение ще врътка вътре стержина във вентила и кой извод да затапите и кой да остане свободен , както и си бележете кой отвор е гореща подаваща ,хладка връщаща и смесена вода :wink: .А относно кога и до къде да се зареди буфера , и после кога да започне неговото черпане и до кога -също съм правил успешно , спестявайки управление за 1000 лв .С набор от няколко терморегулатора,ел клапана ,ст термостат или часовник се постига желания резултат .Конфигурациите за настройки и приоритет са много , но не са за направи сам .
colyo - специалист
Здравейте колеги. На пролет ми предстои довършване на отоплителната инсталация. Ще бъде камина с водна риза и 10 радиатора + бойлер. Къщата е 2 етажа по 80м2 и за сега е без изолация. Мой приятел, който се е заел с консултантската част ми препоръча комбиниран термоакумулатор с вграден бойлер-тип (танк ин танк). Някой има ли лични впечатления от таков дзвер? Догодина живот и здраве ще добавя и слънчеви колектори.
LazarGanev - "Велик майстор"
В голям фил се хвърляш - такава площ трудно ще я топлиш с камина - голямо слугуване ще пада. :)
joro_vn - специалист
Ще я топли той, ама трябва да има безработен огняр в къщи и яка изолация от всякъде.
colyo - специалист
При мен филма е още по-голям:))) Първия проект го е поръчала жена ми още преди да се запознаем и е отляла долната плоча. Толкова тъп проект не сте виждали:))) С моя дружка архитектка направихме чудеса от хитрост, за да накарме къщата да заприлича на нещо. Нямам удобно място за котел, за това минах на вариант камина. Втория етаж почти няма да се ползва и за това мисля, че ще се постопли. Въпросът ми беше чувал ли е някой за въпросния буферобойлер-танк ин танк. На изолацията ще наблегна задължително, веднага щом си изплатя големия заем.
filmatoplo - майстор
Има ги , ще ти изработят комби буфер , но не са много разпространени у нас -тоест дали са удачни :? :) .
colyo - специалист
На теория излиза уникално нещо. Особено ако се свърже едновременно към камина и слънчева система. Поради липса на пространство съм принуден да вземам такива комбинирани решения. Дори ме посъветва да си поръчам с 2 серпентини, понеже имам кладенец на двора с 14 градусова вода и достатъчен дебит, за да включа и термопомпа след време. Увери ме моя приятел, че излиза по-евтино отколкото бойлер и буфер поотделно. Не знам колко би струвала тази джиджавка. Бойлер 200л и буфер 1000л излизат около 1800лв, произведени от тяхната фирма. Подготвил съм се за 1500лв , но това е сметка без кръчмар:)))
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 94

Тема "Буфер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: