Нали точно за това се нарича разделителен трансформатор... Ако се хванеш САМО за единия край на вторичната намотка няма ,,да те удари тока''
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sokolov.91
- майстор
79 мнения в "Ще ме удари ли тока?"
DMN
- майстор
Аз пък бих взел един фазомер(фазоуказател) и бих го допрял до въпросната точка. Ако светне бих пробвал на същата въпросна точка да включа една лампа 230V например към нещо заземено, ако и тя светне или гръмне, то отговора е ясен, ако не светне бих свързал амперметър и бих измерил какъв ток към земя ще покаже...Иначе всичко друго ми се струва на - тука има, тука няма...Измерването му е майката и това е. Теорията си е теория, действителността може да е по-различна
.
krasi92
- майстор
И какви ампери би показало замерването.Имаше случаи преди време с един дето се опита да премери с пробна лампа дали са изключени шесте киловолта и разбра човека че колкото и бързо да се опитва да премери тока е по бърз от него.Мисля че питащия знае какво би последвало но му е интересно колко шаранчета ще хване на бастуна.
Hoвoceлckи
- майстор
DMN
- майстор
Andri01 написа:"...Аз пък бих взел един фазомер(фазоуказател) и бих го допрял до въпросната точка..." Направи разлика между двете!! Първото показва кой проводник протича фазата,второто указва поредноста на фазите при 3-фазно захранване!!!Тази разлика съм я направил много отдавна. Не напразно съм го написал по този начин, защото има хора, които не правят разлика и за тях фазомера е онова дето мяза на отвертка или е отвертка с глим лампичка и резистор вътре. Не се знае кой ще прочете темата в бъдеще. На мен тази материя не ми е професия, но като гледам как пишат някои професионалисти тук(във форума) и какви въпроси задават, и колко са наясно с някои неща, като им чета мненията и по други теми свързани с професията им...Има ли нужда да се обяснявам повече, защо съм го написал така?
Hoвoceлckи
- майстор
Недей така сега. Той човекът тъкмо намери начин да покаже, че знае някои неща в подробности (че фазата тече), ти пък го засичаш
Ми трябва да се каже. Иначе току виж някой тръгнал да проверява дали има напреженение на някой проводник с индикатор за поредност на фазите, без да е виждал в живота си такъв
Друг е въпросът за уместността на използване на пробник за наличие на напрежение (популярен с търговското си наименование "фазомер"). Светването на глимката съвсем не означава категорично, че по този проводник има опасно напрежение (и ток). Както и обратното - несветването не е гаранция, че няма потенциал - точно като в случая в темата. Да кажат моряците проверяват ли с фазомер на кораба 
DMN
- майстор
Hoвoceлckи написа:Иначе току виж някой тръгнал да проверява дали има напреженение на някой проводник с индикатор за поредност на фазите, без да е виждал в живота си такъвМного точно си го написал
Hoвoceлckи написа:Светването на глимката съвсем не означава категорично, че по този проводник има опасно напрежение (и ток).Абсолютно съм съгласен. Но светването(според мен ще светне в случая) най-малкото е знак за внимание и вземането на сътветните предпазни мерки. Затова аз бих включил нещо от сорта на пробна лампа (ЛНЖ). Ако и тя светне(колко ще светне е пак относително понятие в зависимост от мощността на лампата и тока през нея), това означава, че тока хич не е безобиден. Ако не светне, значи или през нея не протича никакъв ток, или той е твърде малък, затова ще свържа амперметър пак през лампата за да измеря какъв е тока, може да са микроампери, но все нещо ще има. Като се измери този ток към земя, като се знае и приблизително съпротивлението на човешкото тяло, вече може да се сметне - "дали ще ме удари тока или не"(това на теория) - а на практика пак ще е много относително, защото зависи човека колко е електрически изолиран от земята (обувки, настилка и т.н.). Така разсъждавам аз
zz_stefanov
- майстор
Ако са свободни двата извода фазопоказалката ще светне и на двата. Горе си чесахме пръстите дали трябва да се пробва и с ръка. Ми не трябва да се пробва, независимо, че при доста от опитите няма да има поражение.
Тема "Ще ме удари ли тока?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература